Tipuri de ten - îngrijirea corespunzătoare începe de aici!

Tipuri de ten - îngrijirea corespunzătoare începe de aici!
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fiecare persoană este diferită și are nevoi diferite. În ceea ce privește tenul, este important ca oricine să cunoască ce tip de piele are. Acest lucru ajută la identificarea nevoilor pielii, un aspect estetic plăcut, dar și la menținerea sănătății tenului. Atât bărbații, cât și femeile trebuie să aibă grijă de pielea lor. Există mai multe tipuri de ten: normal, gras, uscat, mixt și sensibil. Aflarea tipului de ten este o enigmă pentru multe persoane. De aceea, în acest articol vei descoperi cum să îl identifici corect și care sunt nevoile fiecăruia.

Cuprins:

  • Ce tip de ten am? – descoperă caracteristicile fiecărui tip de piele
    1. Ten normal
    2. Ten mixt
    3. Ten gras – cum îl identifici ușor?
    4. Tenul uscat – caracteristici
    5. Tenul sensibil
    6. Tipul de ten acneic

    <h2> 1. Tipuri de ten – de ce este important să știi care este tipul tău de ten? </h2>

    Pielea are rol principal de protecție, aceasta reprezintă o barieră. Pentru a-ți menține tenul curat, frumos și sănătos este important să utilizezi produse de îngrijire adecvate tipului tău de ten. Identificând care este acesta, vei ști ce trebuie să-i oferi pentru a-l păstra într-o formă excelentă cât mai mult timp. Există mulți factori care dăunează pielii, printre care vântul, căldura sau frigul excesiv, razele UV, poluarea etc. Tenul tău are nevoie de protecție pentru a-și păstra aspectul plăcut. Fiecare produs de îngrijire, cum sunt cremele, serumurile sau gelurile de curățare, este recomandat pentru un anumit tip de ten, tocmai pentru a face mai ușoară identificarea unei rutine corecte de îngrijire a pielii. Dacă nu îți cunoști tipul de ten, riști să utilizezi produse neadecvate, iar aspectul tenului să se înrăutățească.

    Un alt lucru important, în special pentru femei, este machiajul. Dacă obișnuiești să folosești produse de make-up zilnic sau destul de des, cu siguranță vrei ca aspectul tenului tău să arate frumos pentru foarte mult timp. De aceea, ai nevoie să utilizezi produse destinate tipului tău de ten. O persoană cu ten gras va folosi un fond de ten pentru o rezistență îndelungată și cu un finish mat. În schimb, o persoană cu ten uscat are nevoie de produse care să hidrateze foarte bine, cu un finish mai lucios. Machiajul va arăta impecabil dacă tenul este îngrijit foarte bine, iar produsele de makeup sunt alese conform tipului de ten.

    ADVERTISING

    Clasificarea tipului de ten poate fi făcută de către medicul dermatolog sau utilizând aparate speciale care pot identifica nivelul de hidratare al pielii. De asemenea, există o metodă de a-ți identifica singur tenul acasă. Este important de știut că tipul de ten se poate schimba pe parcursul vieții, iar clasificarea lui ține de obicei cont de aspecte precum vârsta, nivelul de sebum pe care pielea îl produce, gradul de hidratare, cât de agresat este tenul de factorii de mediu nocivi și problemele dermatologice existente. Ține cont de aceste aspecte întotdeauna.

    Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a identifica tipul de ten?

    • curăță tenul de impurități cu ajutorul unui gel de curățare blând;
    • nu aplica niciun produs pe ten (de îngrijire sau makeup) timp de 3 ore pentru ca tenul să-și recapete din aciditate;
    • privește cu atenție tenul în oglindă și observă care sunt caracteristicile cu care se potrivește cele mai bine (vezi capitolul următor).

    <h2> 2. Ce tip de ten am? – descoperă caracteristicile fiecărui tip de piele </h2>

    Conform unor statistici, aproximativ 8 din 10 femei nu știu ce tip de ten au. În capitolul anterior am menționat pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a identifica tipul de ten. Fiecare este diferit și are anumite caracteristici. Dacă tenul tău prezintă toate sau mare parte din trăsăturile specifice unui anumit tip de ten, înseamnă că acela este cel pe care îl ai. Tipurile de ten principale sunt tenul normal, gras, uscat, mixt și sensibil. Trebuie să știi că există și excepții, cum ar fi tenul gras deshidratat sau tenul normal deshidratat, iar acestea pot fi mai greu de identificat.

    ADVERTISING

    <h3> 2.1. Ten normal </h3>

    Tenul normal poate fi numit și tenul de bebeluși, deoarece are un aspect impecabil. Acest tip de ten este definit de echilibru, deci nu ar trebui să observi un exces de sebum pe piele sau senzația de uscăciune după ce ai urmat pașii pentru identificarea tipului de ten. Dacă pielea ta nu prezintă imperfecțiuni, precum acnee sau pori dilatați, și este netedă, plăcută la atingere, atunci cel mai probabil ai un ten normal. 

    De cele mai multe ori, acest tip de ten se regăsește la copii și adolescenți. Un ten normal este un ten mult visat, deoarece acesta nu are niciun fel de problemă. Cu toate acestea, o persoană cu ten normal nu ar trebui să neglijeze rutina de îngrijire. Este important să menții aspectul plăcut al tenului, mai exact să asiguri hidratarea zilnică a pielii și să o protejezi de factorii externi care pot dăuna.

    Caracteristicile tenului normal:

    • Nu se îngrașă (nu prezintă exces de sebum)
    • Nu ai senzația că te strânge pielea (senzație de uscăciune)
    • Este neted, catifelat și ferm
    • Nu prezintă imperfecțiuni (pori dilatați, puncte negre, acnee etc.)
    • Este prezent mai rar la adulți, de obicei îl au persoanele tinere cu un metabolism echilibrat

    <h3> 2.2. Ten mixt </h3>

    Poate cel mai frecvent tip de ten, cel mixt, se caracterizează printr-o combinație de ten gras și uscat. De aceea, poate crea confuzie atunci când este identificat. Zona „T” a feței este aceea a nasului, a frunții și a bărbiei, iar aceasta este un important punct de reper în identificarea tenului mixt. Dacă în acea zonă observi că apare exces de sebum, iar în restul feței, cum ar fi în zona pleoapelor, pomeților sau a obrajilor îți simți tenul uscat, atunci tenul tău este unul mixt. 

    ADVERTISING

    Acest tip de ten combinat necesită o îngrijire atentă. Utilizează doar produse destinate tenului mixt și asigură o bună hidratare, insistând în zonele uscate. În zona T aplică produse care au ca scop controlul sebumului, pentru a preveni îngrășarea tenului pe parcursul zilei. Spre deosebire de orice alt tip de ten, acesta are nevoie de o îngrijire diferită în funcție de zona feței, cu atenție către nevoile fiecăreia.

    Caracteristicile tenului mixt:

    • Zona T prezintă exces de sebum, pori dilatați și puncte negre
    • Celelalte zone ale feței nu se îngrașă pe parcursul zilei, oferind chiar senzație de uscăciune
    • Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de ten

    <h3> 2.3. Ten gras – cum îl identifici ușor? </h3>

    Tenul gras este de obicei foarte ușor de identificat. După ce ai curățat tenul și ai așteptat 3 ore pentru a-și restabili pH-ul, tapotează fruntea cu o bucată de hârtie. Dacă a rămas pe hârtie sebumul de pe față, acesta este un indiciu că ai tenul gras. Un astfel de ten lucește pe parcursul zilei, atât în zona T, cât și în celelalte zone. Un ten gras se confruntă cu imperfecțiuni, cum ar fi porii dilatați, punctele negre și acneea. Aspectul tenului per total este unul încărcat, iar ridurile nu sunt foarte vizibile. Un ten gras poate fi prezent atât la copii, cât și la adulți, însă cel mai des este întâlnit la adolescenți. Una dintre cauzele de apariție a tenului gras sunt cele hormonale, fiind adesea asociat cu pubertatea. Alți factori pot fi stresul sau umiditatea excesivă din mediu.

    Tenul gras este de mai multe tipuri, dacă primul tip, anume tenul gras uleios, este foarte ușor de identificat, cel de-al doilea și al treilea tip ridică câteva probleme. Există ten gras asfixic care poate apărea în timp dacă o persoană cu un ten gras uleios nu are grijă de acesta și nu utilizează produse adecvate. Acesta are aspect foarte încărcat, pielea este îngroșată, cenușie, cu pori dilatați și comedoane. Ceea ce determină asfixia pielii este sebumul care oxidează în pori, descuamarea celulelor moarte în mod incomplet, exces de sebum, folosirea produselor de îngrijire necorespunzătoare și diminuarea circulației sângelui. 

    Cel de-al treilea tip de ten gras este cel deshidratat care poate induce în eroare persoana care vrea să-și identifice tipul de ten. Tenul gras deshidratat se confruntă cu descuamări cauzate de o îngrijire neadecvată și de factorii de mediu. În sezonul rece în special trebuie să acorzi o atenție deosebită protejării pielii de vânt, frig excesiv sau ninsoare. Chiar dacă tenul gras lucește, are nevoie de hidratare foarte bună. Folosirea exclusivă a produselor de matifiere a tenului vor face ca producția de sebum să fie și mai mare, ducând la deshidratare. Așadar, un ten gras are nevoie de hidratare bună, la fel de mult ca un ten uscat. Este recomandat însă să eviți cremele grase pentru ca tenul să nu lucească și mai tare pe parcursul zilei.

    Caracteristicile tenului gras:

    • Exces de sebum
    • Pori dilatați
    • Ten încărcat, adesea cu imperfecțiuni (puncte negre, acnee)
    • Ridurile nu sunt accentuate

    <h3> 2.4. Tenul uscat – caracteristici </h3>

    Tenul uscat se caracterizează printr-o senzație de piele strânsă în urma curățării pielii. Aspectul pielii per total este tern, uscăcios, cu zone descuamate sau aspre la atingere. Pielea nu este elastică, iar ridurile își fac apariția cu ușurință. Semnele de îmbătrânire apar mai ușor decât în cazul tenului gras, pielea fiind mai subțire. Cauza principală pentru apariția acestui tip de ten este secreția de sebum deficitară. Tenul uscat poate fi ereditar sau obținut din cauza unei hidratări necorespunzătoare și lipsa îngrijirii tenului. În cazul în care tenul tău este uscat, ai nevoie de o bună rutină de îngrijire destinată pielii tale. Folosește produse hidratante și aplică-le în mod corect. Pașii unei rutine complete sunt curățarea cu un gel special, aplicarea unui serum, cremă hidratantă și la final o cremă cu SPF pentru protecție.

    Caracteristicile tenului uscat:

    • Pielea este lipsită de elasticitate
    • Tenul nu lucește și poate avea zone care se exfoliază
    • Porii nu sunt dilatați
    • Ridurile sunt accentuate

    <h3> 2.5. Tenul sensibil </h3>

    Fie că ai ten gras, uscat, normal sau mixt, poți să ai în același timp și un ten sensibil. Acest lucru îl poți observa în timp, urmărind reacția tenului tău la căldură, frig, curățarea tenului cu produse aspre sau produse cosmetice nepotrivite. Dacă tenul tău se înroșește des, se deshidratează sau descuamează, atunci este posibil să ai un ten sensibil. Există mulți factori care influențează pielea și pot duce la sensibilitate, printre aceștia se numără fumatul, stresul, alimentația deficitară, oboseala sau factorii de mediu. 

    Un ten sensibil se confruntă cu neplăceri prin apariția frecventă a unor semne vizibile pe ten sau chiar senzația de arsură, înțepătură sau de piele foarte deshidratată. Dacă tenul tău se confruntă cu această problemă este important să utilizezi produse destinate tenului sensibil care să refacă bariera de protecție a pielii. Persoanele care au rozacee sau cuperoză au, de asemenea, ten sensibil.

    <h3> 2.6. Tipul de ten acneic </h3> 

    Acneea este o afecțiune care poate apărea la orice vârstă, însă cel mai des este asociată cu pubertatea. Există mai multe tipuri de acnee, de aceea inclusiv adulții pot dezvolta o anumită formă. Această afecțiune nu apare doar pe ten, ci poate fi prezentă inclusiv în alte zone ale corpului, cum ar fi pe spate sau brațe. Acneea apare din mai multe cauze, principala fiind cea hormonală, dar se poate și moșteni sau poate apărea din cauza unei rutini de îngrijire greșite. Dacă porii sunt astupați, sebumul nu se va elimina, ci va crea pustule. Tenul acneic este de obicei de fapt un ten gras asfixic. 

    În cazul în care te confrunți cu imperfecțiuni este important să utilizezi produse non-comedogenice, pentru a nu întări efectul de pori astupați care duce la apariția mai multor imperfecțiuni. Este esențial să vizitezi un medic dermatolog pentru a putea stabili cu exactitate cauza și a concepe o schemă de tratament, dar și să adopți un stil de viață sănătos care poate contribui la echilibrarea hormonală. 

    În concluzie, este foarte important să cunoști care este tipul tău de ten pentru stabilirea unei rutine adecvate de îngrijire. Dacă nu reușești să îl identifici sau te confrunți cu anumite probleme, apelează la un medic dermatolog specialist.

    Sursă foto: unsplash.com, pexels.com

    1. Tipuri de ten – de ce este important să știi care este tipul tău de ten?
    2. Ce tip de ten am? – descoperă caracteristicile fiecărui tip de piele
      1. Ten normal
      2. Ten mixt
      3. Ten gras – cum îl identifici ușor?
      4. Tenul uscat – caracteristici
      5. Tenul sensibil
      6. Tipul de ten acneic

      <h2> 1. Tipuri de ten – de ce este important să știi care este tipul tău de ten? </h2>

      Pielea are rol principal de protecție, aceasta reprezintă o barieră. Pentru a-ți menține tenul curat, frumos și sănătos este important să utilizezi produse de îngrijire adecvate tipului tău de ten. Identificând care este acesta, vei ști ce trebuie să-i oferi pentru a-l păstra într-o formă excelentă cât mai mult timp. Există mulți factori care dăunează pielii, printre care vântul, căldura sau frigul excesiv, razele UV, poluarea etc. Tenul tău are nevoie de protecție pentru a-și păstra aspectul plăcut. Fiecare produs de îngrijire, cum sunt cremele, serumurile sau gelurile de curățare, este recomandat pentru un anumit tip de ten, tocmai pentru a face mai ușoară identificarea unei rutine corecte de îngrijire a pielii. Dacă nu îți cunoști tipul de ten, riști să utilizezi produse neadecvate, iar aspectul tenului să se înrăutățească.

      Un alt lucru important, în special pentru femei, este machiajul. Dacă obișnuiești să folosești produse de make-up zilnic sau destul de des, cu siguranță vrei ca aspectul tenului tău să arate frumos pentru foarte mult timp. De aceea, ai nevoie să utilizezi produse destinate tipului tău de ten. O persoană cu ten gras va folosi un fond de ten pentru o rezistență îndelungată și cu un finish mat. În schimb, o persoană cu ten uscat are nevoie de produse care să hidrateze foarte bine, cu un finish mai lucios. Machiajul va arăta impecabil dacă tenul este îngrijit foarte bine, iar produsele de makeup sunt alese conform tipului de ten.

      ADVERTISING

      Clasificarea tipului de ten poate fi făcută de către medicul dermatolog sau utilizând aparate speciale care pot identifica nivelul de hidratare al pielii. De asemenea, există o metodă de a-ți identifica singur tenul acasă. Este important de știut că tipul de ten se poate schimba pe parcursul vieții, iar clasificarea lui ține de obicei cont de aspecte precum vârsta, nivelul de sebum pe care pielea îl produce, gradul de hidratare, cât de agresat este tenul de factorii de mediu nocivi și problemele dermatologice existente. Ține cont de aceste aspecte întotdeauna.

      Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a identifica tipul de ten?

      • curăță tenul de impurități cu ajutorul unui gel de curățare blând;
      • nu aplica niciun produs pe ten (de îngrijire sau makeup) timp de 3 ore pentru ca tenul să-și recapete din aciditate;
      • privește cu atenție tenul în oglindă și observă care sunt caracteristicile cu care se potrivește cele mai bine (vezi capitolul următor).

      <h2> 2. Ce tip de ten am? – descoperă caracteristicile fiecărui tip de piele </h2>

      Conform unor statistici, aproximativ 8 din 10 femei nu știu ce tip de ten au. În capitolul anterior am menționat pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a identifica tipul de ten. Fiecare este diferit și are anumite caracteristici. Dacă tenul tău prezintă toate sau mare parte din trăsăturile specifice unui anumit tip de ten, înseamnă că acela este cel pe care îl ai. Tipurile de ten principale sunt tenul normal, gras, uscat, mixt și sensibil. Trebuie să știi că există și excepții, cum ar fi tenul gras deshidratat sau tenul normal deshidratat, iar acestea pot fi mai greu de identificat.

      ADVERTISING

      <h3> 2.1. Ten normal </h3>

      Tenul normal poate fi numit și tenul de bebeluși, deoarece are un aspect impecabil. Acest tip de ten este definit de echilibru, deci nu ar trebui să observi un exces de sebum pe piele sau senzația de uscăciune după ce ai urmat pașii pentru identificarea tipului de ten. Dacă pielea ta nu prezintă imperfecțiuni, precum acnee sau pori dilatați, și este netedă, plăcută la atingere, atunci cel mai probabil ai un ten normal. 

      De cele mai multe ori, acest tip de ten se regăsește la copii și adolescenți. Un ten normal este un ten mult visat, deoarece acesta nu are niciun fel de problemă. Cu toate acestea, o persoană cu ten normal nu ar trebui să neglijeze rutina de îngrijire. Este important să menții aspectul plăcut al tenului, mai exact să asiguri hidratarea zilnică a pielii și să o protejezi de factorii externi care pot dăuna.

      Caracteristicile tenului normal:

      • Nu se îngrașă (nu prezintă exces de sebum)
      • Nu ai senzația că te strânge pielea (senzație de uscăciune)
      • Este neted, catifelat și ferm
      • Nu prezintă imperfecțiuni (pori dilatați, puncte negre, acnee etc.)
      • Este prezent mai rar la adulți, de obicei îl au persoanele tinere cu un metabolism echilibrat

      <h3> 2.2. Ten mixt </h3>

      Poate cel mai frecvent tip de ten, cel mixt, se caracterizează printr-o combinație de ten gras și uscat. De aceea, poate crea confuzie atunci când este identificat. Zona „T” a feței este aceea a nasului, a frunții și a bărbiei, iar aceasta este un important punct de reper în identificarea tenului mixt. Dacă în acea zonă observi că apare exces de sebum, iar în restul feței, cum ar fi în zona pleoapelor, pomeților sau a obrajilor îți simți tenul uscat, atunci tenul tău este unul mixt. 

      ADVERTISING

      Acest tip de ten combinat necesită o îngrijire atentă. Utilizează doar produse destinate tenului mixt și asigură o bună hidratare, insistând în zonele uscate. În zona T aplică produse care au ca scop controlul sebumului, pentru a preveni îngrășarea tenului pe parcursul zilei. Spre deosebire de orice alt tip de ten, acesta are nevoie de o îngrijire diferită în funcție de zona feței, cu atenție către nevoile fiecăreia.

      Caracteristicile tenului mixt:

      • Zona T prezintă exces de sebum, pori dilatați și puncte negre
      • Celelalte zone ale feței nu se îngrașă pe parcursul zilei, oferind chiar senzație de uscăciune
      • Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de ten

      <h3> 2.3. Ten gras – cum îl identifici ușor? </h3>

      Tenul gras este de obicei foarte ușor de identificat. După ce ai curățat tenul și ai așteptat 3 ore pentru a-și restabili pH-ul, tapotează fruntea cu o bucată de hârtie. Dacă a rămas pe hârtie sebumul de pe față, acesta este un indiciu că ai tenul gras. Un astfel de ten lucește pe parcursul zilei, atât în zona T, cât și în celelalte zone. Un ten gras se confruntă cu imperfecțiuni, cum ar fi porii dilatați, punctele negre și acneea. Aspectul tenului per total este unul încărcat, iar ridurile nu sunt foarte vizibile. Un ten gras poate fi prezent atât la copii, cât și la adulți, însă cel mai des este întâlnit la adolescenți. Una dintre cauzele de apariție a tenului gras sunt cele hormonale, fiind adesea asociat cu pubertatea. Alți factori pot fi stresul sau umiditatea excesivă din mediu.

      Tenul gras este de mai multe tipuri, dacă primul tip, anume tenul gras uleios, este foarte ușor de identificat, cel de-al doilea și al treilea tip ridică câteva probleme. Există ten gras asfixic care poate apărea în timp dacă o persoană cu un ten gras uleios nu are grijă de acesta și nu utilizează produse adecvate. Acesta are aspect foarte încărcat, pielea este îngroșată, cenușie, cu pori dilatați și comedoane. Ceea ce determină asfixia pielii este sebumul care oxidează în pori, descuamarea celulelor moarte în mod incomplet, exces de sebum, folosirea produselor de îngrijire necorespunzătoare și diminuarea circulației sângelui. 

      Cel de-al treilea tip de ten gras este cel deshidratat care poate induce în eroare persoana care vrea să-și identifice tipul de ten. Tenul gras deshidratat se confruntă cu descuamări cauzate de o îngrijire neadecvată și de factorii de mediu. În sezonul rece în special trebuie să acorzi o atenție deosebită protejării pielii de vânt, frig excesiv sau ninsoare. Chiar dacă tenul gras lucește, are nevoie de hidratare foarte bună. Folosirea exclusivă a produselor de matifiere a tenului vor face ca producția de sebum să fie și mai mare, ducând la deshidratare. Așadar, un ten gras are nevoie de hidratare bună, la fel de mult ca un ten uscat. Este recomandat însă să eviți cremele grase pentru ca tenul să nu lucească și mai tare pe parcursul zilei.

      Caracteristicile tenului gras:

      • Exces de sebum
      • Pori dilatați
      • Ten încărcat, adesea cu imperfecțiuni (puncte negre, acnee)
      • Ridurile nu sunt accentuate

      <h3> 2.4. Tenul uscat – caracteristici </h3>

      Tenul uscat se caracterizează printr-o senzație de piele strânsă în urma curățării pielii. Aspectul pielii per total este tern, uscăcios, cu zone descuamate sau aspre la atingere. Pielea nu este elastică, iar ridurile își fac apariția cu ușurință. Semnele de îmbătrânire apar mai ușor decât în cazul tenului gras, pielea fiind mai subțire. Cauza principală pentru apariția acestui tip de ten este secreția de sebum deficitară. Tenul uscat poate fi ereditar sau obținut din cauza unei hidratări necorespunzătoare și lipsa îngrijirii tenului. În cazul în care tenul tău este uscat, ai nevoie de o bună rutină de îngrijire destinată pielii tale. Folosește produse hidratante și aplică-le în mod corect. Pașii unei rutine complete sunt curățarea cu un gel special, aplicarea unui serum, cremă hidratantă și la final o cremă cu SPF pentru protecție.

      Caracteristicile tenului uscat:

      • Pielea este lipsită de elasticitate
      • Tenul nu lucește și poate avea zone care se exfoliază
      • Porii nu sunt dilatați
      • Ridurile sunt accentuate

      <h3> 2.5. Tenul sensibil </h3>

      Fie că ai ten gras, uscat, normal sau mixt, poți să ai în același timp și un ten sensibil. Acest lucru îl poți observa în timp, urmărind reacția tenului tău la căldură, frig, curățarea tenului cu produse aspre sau produse cosmetice nepotrivite. Dacă tenul tău se înroșește des, se deshidratează sau descuamează, atunci este posibil să ai un ten sensibil. Există mulți factori care influențează pielea și pot duce la sensibilitate, printre aceștia se numără fumatul, stresul, alimentația deficitară, oboseala sau factorii de mediu. 

      Un ten sensibil se confruntă cu neplăceri prin apariția frecventă a unor semne vizibile pe ten sau chiar senzația de arsură, înțepătură sau de piele foarte deshidratată. Dacă tenul tău se confruntă cu această problemă este important să utilizezi produse destinate tenului sensibil care să refacă bariera de protecție a pielii. Persoanele care au rozacee sau cuperoză au, de asemenea, ten sensibil.

      <h3> 2.6. Tipul de ten acneic </h3> 

      Acneea este o afecțiune care poate apărea la orice vârstă, însă cel mai des este asociată cu pubertatea. Există mai multe tipuri de acnee, de aceea inclusiv adulții pot dezvolta o anumită formă. Această afecțiune nu apare doar pe ten, ci poate fi prezentă inclusiv în alte zone ale corpului, cum ar fi pe spate sau brațe. Acneea apare din mai multe cauze, principala fiind cea hormonală, dar se poate și moșteni sau poate apărea din cauza unei rutini de îngrijire greșite. Dacă porii sunt astupați, sebumul nu se va elimina, ci va crea pustule. Tenul acneic este de obicei de fapt un ten gras asfixic. 

      În cazul în care te confrunți cu imperfecțiuni este important să utilizezi produse non-comedogenice, pentru a nu întări efectul de pori astupați care duce la apariția mai multor imperfecțiuni. Este esențial să vizitezi un medic dermatolog pentru a putea stabili cu exactitate cauza și a concepe o schemă de tratament, dar și să adopți un stil de viață sănătos care poate contribui la echilibrarea hormonală. 

      În concluzie, este foarte important să cunoști care este tipul tău de ten pentru stabilirea unei rutine adecvate de îngrijire. Dacă nu reușești să îl identifici sau te confrunți cu anumite probleme, apelează la un medic dermatolog specialist.

      Sursă foto: unsplash.com, pexels.com


  • În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇