Tipuri de temperament - care sunt, cum se evidențiază și compatibilitățile cele mai frecvente dintre oameni

Tipuri de temperament - care sunt, cum se evidențiază și compatibilitățile cele mai frecvente dintre oameni

De-a lungul timpului s-au realizat tot mai multe studii cu privire la oameni, la individualitatea acestora și la alte elemente cheie care le definesc personalitatea. Deși părerile sunt împărțite, putem afirma că totul este relativ în ceea ce privește cunoașterea amănunțită a naturii umane din punct de vedere psihologic. De la opinia conform căreia temperamentul este înnăscut psihologii ajung până la a afirma acum că temperamentul se modelează pe tot parcursul vieții, în funcție de numeroși factori. Dacă vrei să afli detalii referitoare la tipurile de temperament, la evidențierea rapidă a acestora și la compatibilitățile dintre oameni din perspectivă psihologică, vei descoperi în continuare tot ce te interesează.

1. Tipuri de temperament - care sunt și cum se evidențiază rapid la oameni

Este binecunoscut faptul că temperamentul unei persoane este un indicator important al comportamentului său, al reacțiilor evidente pe care le manifestă sau al limbajului nonverbal, în anumite circumstanțe sau din motive care țin de mediul înconjurător. Reacțiile emoționale sau motrice pe care le are fiecare individ se corelează cu capacitatea omului de autocontrol în fiecare situație. Cu alte cuvinte, temperamentul poate fi exprimat prin constanța caracteristică oamenilor, precum și prin intensitatea reacțiilor sau prin durata acestora în funcție de excitantul extern. 

Încă din secolul al XVI-lea se vorbește despre temperament ca și despre un amalgam de raporturi echilibrate, în timp ce în domeniul farmaceutic se asociază cu amestecul de umori specifice corpului uman. Încă din acea vreme se vorbește despre teoria celor 4 tipuri de temperament, conform căreia medicul Claudius Galenus din Grecia Antică pune bazele anatomiei și farmacologiei. Cu toate acestea, teoria celor 4 umori este abandonată și este substituită de alte teorii, conform cărora temperamentul oamenilor este înnăscut. Mai mult decât atât, temperamentul este considerat factorul cheie pentru dezvoltarea personalității indivizilor. 

ADVERTISING

De ce depinde temperamentul?

  • poate depinde de structura somatică
  • poate depinde de sistemul nervos
  • poate depinde de mobilitatea proceselor nervoase
  • poate depinde de resursele energetice.

Conform studiilor, temperamentul este variabil pe tot parcursul vieții, drept care acesta evoluează paralel cu dezvoltarea organismului din punct de vedere fizic, energetic și nervos. 

Din acest considerent, se poate afirma că temperamentul se maturizează cel mai mult posibil la adolescență, în timp ce se mențin în mod constant în perioada vârstei adulte și la bătrânețe. În ultima situație putem afirma că temperamentul se aplatizează ușor din cauza înaintării în vârstă și a pierderii vigorii, energiei și vivacității. În schimb, apar noi trăsături precum: iritabilitatea, în cazul unor colerici, depresia, în cazul unor melancolici și închistarea, în cazul unor flegmatici. Cu alte cuvinte, aceste trăsături se accentuează în timp ce vârsta este mai înaintată.

Despre generozitate putem spune că nu are legătură cu temperamentul, însă circumstanțele 

în care se dobândește sau modul în care se manifestă da, au legătură.

Care sunt factorii determinanți care definesc temperamentul?

  • Factorii genetici
  • Condițiile sociale și culturale
  • Relațiile socio-umane.

Acești factori se corelează în mod eficient și coexistă pe tot parcursul vieții. Interdependența acestora generează tipurile de temperamente despre care vei afla detalii esențiale în continuare. S-a constatat că metodele prin care îți adormi copilul îi determină temperamentul de mai târziu, ceea ce ne duce cu gândul la pasivitate sau la activitate. Astfel, temperamentele copiilor (sociabili sau agitați, în funcție de pasivitate sau activitate) se pot modela ușor până la tinerețe, când aceștia își manifestă trăsăturile dominante de personalitate. Găsești pe site informații utile în acest sens.

ADVERTISING

Conform studiilor, nu există tipare fixe de temperament , ci amestecuri de trăsături care le determină pe cele dominante. Faptul că unele trăsături se manifestă mai evident decât altele, îi definește pe indivizi și îi individualizează în funcție de cele dominante, deși pot coexista toate tipurile de temperament.

Care sunt cele patru tipuri de temperament? Iată aici!

Există o clasificare tradițională care evidențiază foarte clar aceste tipuri, în strânsă legătură cu arealul geografic, cultura popoarelor, perioada istorică. Clasificarea greacă, stabilită încă de pe vremea lui Hipocrate, părintele medicinei care a realizat distincția acestui domeniu de activitate.

Cele patru mari grupe umorale din care derivă tipurile de temperament sunt:

  1. Sângele sau Sanguis;
  2. Fierea galbenă sau Chole;
  3. Fierea neagră sau Melan chole
  4. Saliva sau Flegma.

Prin urmare, cele patru tipuri de temperament care provin din aceste grupe umorale sunt:

  1. Temperamentul sangvinic
  2. Temperamentul coleric
  3. Temperamentul melancolic
  4. Temperamentul flegmatic.

Temperamentul sangvinic se poate compara foarte bine cu aerul, tinerețea, primăvara, sângele, magicianul sau dopamina.

Temperamentul coleric se poate compara foarte bine cu focul, maturitatea, vara, seceta, bila galbenă, testosteronul sau războinicul.

Temperamentul melancolic se poate compara foarte bine cu pământul, seara, toamna, serotonina sau poetul.

Temperamentul flegmatic se poate compara cu foarte bine cu apa, flegma, noaptea, iarna, estrogenul sau regele.

Desigur, aceste opinii nu sunt parte din medicină sau în psihologie, ci reprezintă niște noțiuni empirice, importante pentru a înțelege mai bine cum se clasifică temperamentele.

ADVERTISING

Deși controversate de-a lungul timpului, aceste tipuri de temperament îi ajută foarte mult pe psihologi să facă distincție între tipologiile oamenilor pentru o mai bună abordare științifică.

Conform opiniei psihologilor există următoarele patru tipuri de caracter care definesc personalitățile:

  1. Activitatea, caracterizată prin forță, iuțeală, vorbire și gândire mobile;
  2. Creativitatea, caracterizată prin rapiditate, intensitatea sau viteza de reacție în cazul în care apar stimuli externi;
  3. Emoțiabilitatea, caracterizată prin frecvența, gradul de stăpânire a emoțiilor și intensitatea acestora;
  4. Sociabilitatea, caracterizată prin dorința de apropiere cu diferite persoane, modul de adaptare al individului și comportamentul acestuia în grupurile de persoane. 

Psihologii români consideră că distincția dintre cele patru tipuri, numite și niveluri de temperament depinde de forță, echilibru, tonus, mobilitate, dar și de direcție. Cu alte cuvinte, direcția evidențiază sau distinge clar persoanele introvertite de cele extrovertite.

Cele patru niveluri de temperament sunt:

  1. Nivelul motor general, în strânsă legătură cu activitatea;
  2. Nivelul afectiv, în strânsă legătură cu sentimentele;
  3. Nivelul perceptiv imaginativ, în strânsă legătură cu creativitatea; 
  4. Nivelul mintal, în strânsă legătură cu gândirea.

Desigur, cele patru niveluri coexistă, însă nu este dominant și acela îl definește cel mai bine pe individ, care este unic în felul lui, reacționează în moduri diferite în funcție de stimulii externi, de caracterele ereditare și de nivelul socio-cultural. 

2. Cele 4 tipuri de temperament - care sunt compatibilitățile cele mai frecvente

Foto: Katerina Holmes/Pexels

Pentru a avea o relație de prietenie cu un om, trebuie să construim o bază solidă sau o relație de încredere în primul rând. Cu timpul, vom descoperi problemele, nevoile legate de familie, de serviciu, de timp liber sau de stabilitatea financiară care ne vor conduce la soluții, de comun acord cu cealaltă persoană cu care vrem să stabilim o relație de prietenie durabilă. 

Dacă te întrebi cum poți să abordezi fiecare om care apare în viața ta, răspunsul este simplu: în funcție de temperamentul acestuia. Desigur, de la teorie până la practică este cale lungă, însă vei obține rezultate optime dacă ții cont de o serie de factori determinanți în vederea stabilirii unei relații. 

Temperament - tipuri importante în vederea stabilirii compatibilităților sau relațiilor:

  1. Temperamentul sangvinic, numit albastru de către specialiștii americani;
  2. Temperamentul coleric, numit roșu de către specialiștii americani;
  3. Temperamentul melancolic sau analitic, numit verde de către specialiștii americani;
  4. Temperamentul flegmatic, numit galben de către specialiștii americani.

Fiecare individ are o combinație, în măsură mai mare sau mai mică, din toate aceste patru tipuri de temperament. Dintre ele, una sau două sunt temperamentele predominante care definesc individul. Când vorbim de tipuri de temperament la copii suntem conștienți că acestea nu sunt definitorii, deoarece abia la tinerețe se poate vorbi de „coacerea” indivizilor sau temperamentelor. Mai mult, la maturitate deja sunt stabilizat și evidențiate distinct cele patru mari tipuri de temperamente.

Încă de la prima vedere ne putem da seama de cineva, cum este și ce temperament are. Iată cum sunt sau cum se manifestă indivizii în funcție de temperament și ce le putem oferi:

TemperamentulCum sunt indiviziiCe le putem oferi
Sangvinic, numit „cel mai colorat”, deoarece poartă hainele cele mai colorateVeseli
Sociabili
Carismatici
Interesați de distracție
Interesat de vacanțe
Interesat de petreceri
Își găsesc rapid prieteni noi
Nu gândesc pe termen lung
Uită sau încurcă lucrurile
Întâlniri
Prieteni noi
Seminarii sau prezentări în locații diferite
Petreceri în vacanțe 
Venituri rapide
Produse de sănătate, pentru a arăta bine
Răbdare maximă, veselie, repetarea informațiilor și respect
Coleric, numit și „one man show”Ambițioși
Hotărâți
Gândesc pe termen lung
Serioși
Rapizi
Lideri
Nerăbdători
Nervoși
Iritabili
Recunoaștere
Afacere internațională
Vacanțe cu liderii
Bonusuri (casă, mașină)
Libertate financiară
Respect
Admirație
Observație prin metoda sandwich” sau compliment, observație, determinare
Melancolic, numit și analitic Analitici
Rezervați
Nesociabili
Tăioși
Modești
Venituri stabile pe termen lung
Pensie suplimentară
Moștenire
Sănătate pentru ei și familie
Flegmatic, gen Maica Tereza, datorită generozității sau altruismuluiCalmi
Ajută oamenii
Prietenoși
ÎmpăciuitoriRetrași
Timizi
Sensibili
Să își ajute echipa, familia sau pe alți oameni
Venituri stabile, asigurate lunar
Sănătate
Armonie
Ton cald, prietenos, cu ton scăzut, pentru a înțelege că sunt respectați

În funcție de relațiile interumane se pot forma echipe extraordinare din perspectiva locului de muncă sau în mediul de afaceri. De asemenea, în familie se modelează foarte bine diferite tipuri de temperamente, mai ales dacă există armonie, înțelegere și dragoste.

Dacă un coleric sau un analitic îl pot considera pe sangvinic foarte neserios și nu îl respectă suficient pentru a forma o echipă bună, aceștia îl vor pierde și melancolicul își va putea găsi altă echipă care să-l respecte și unde va avea rezultate excelente. Din aceste motive, trebuie să ne adaptăm după fiecare, din perspectiva abordării sau a relațiilor socio-umane. Conform unor studii, Covid a schimbat personalitatea oamenilor și tinerii sunt cei mai afectați, ceea ce nu este deloc de neglijat. Vestea bună este că aceste schimbări sunt temporare, deși este nevoie de timp pentru restabilirea armoniei, echilibrului, stabilității, rezilienței și nu numai.

Dacă suntem atenți ce temperament sau combinație de două temperamente avem noi, vom interacționa cu ceilalți în funcție de temperamentul lor pentru a putea crea armonia, relațiile stabile și compatibilitatea dintre persoane. Dacă umilim un flegmatic, acesta fiind deja prea sensibil, îl vom pierde și nu vom putea colabora cu el, chiar dacă avem temperament coleric. După cum se observă, sunt foarte importante relațiile dintre persoane, ceea ce determină compatibilitățile din toate perspectivele, chiar și în mediul de afaceri.

Specialiștii afirmă că toți oamenii au toate cele 4 tipuri de temperamente, deși fiecare din ele dețin un oarecare procent. Temperamentul care deține cele mai mare procent (50-60%) definește personalitatea individului. Ele pot coexista în mod sănătos, natural și normal, pot evolua odată cu trecerea timpului. Între acestea, două sunt extraverte (colericul și sangvinicul) și două sunt introverte (flegmaticul și melancolicul). 

De la teoria conform căreia ne naștem extraverți și devenim introverți la bătrânețe, putem desprinde ideea de maturitate, introspecție sau înțelepciune. Deși totul este în mișcare sau în schimbare, trebuie să învățăm să ne stăpânim emoțiile, să avem grijă de menținerea relațiilor interumane, să comunicăm eficient și eficace. Dacă am fi nevoiți să ne alegem trei cuvinte cheie pentru definirea temperamentului unor persoane și menținerea relațiilor cu aceștia, putem alege: atenție, răbdare, comunicare. De fapt, comunicarea și respectul stau la baza oricărei relații, fie ea de prietenie, de serviciu, de afaceri sau de colaborare.

Prin urmare, dacă ții cont de aceste informații utile este imposibil să dai greș în stabilirea unor relații interumane și în menținerea echilibrului din cadrul acestora, pe termen scurt, mediu sau lung.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇