Testarea pentru Covid se va face și în farmacii. Ordinul a fost semnat de ministrul Sănătății și publicat în Monitorul Oficial

Testarea pentru Covid se va face și în farmacii. Ordinul a fost semnat de ministrul Sănătății și publicat în Monitorul Oficial
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat, luni, ordinul privind testarea în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, farmaciile pot opta pentru testarea antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obţinerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.

Avizul este valabil şase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu şase luni.

ADVERTISING

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România.

Farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua testele antigenice rapide de la Ministerul Sănătăţii, gratuit.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate.

De asemenea, au obligaţia de a raporta către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate şi situaţia stocurilor.

ADVERTISING

În privinţa organizării zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta să fie pe o suprafaţă delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, şi care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilaţie care asigură un schimb de aer interior/exterior şi filtrare,
  • este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile uşor de curăţat şi dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deşeurilor medicale rezultate din activitatea de testare,
  • are o suprafaţă de minimum 4 metri pătraţi utili, delimitată de spaţiul oficinei.
ADVERTISING

Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje şi/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienţii farmaciei.

Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecţie compus din mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră sau ochelari de protecţie, mănuşi de examinare de unică folosinţă, halat de unică folosinţă.

Citește articolele zilei pe SpotMedia:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇