Tătaru spune că la noi se folosea demult dexametazona, steroidul ieftin care poate ajuta la salvarea vieții pacienților cu COVID-19

Tătaru spune că la noi se folosea demult dexametazona, steroidul ieftin care poate ajuta la salvarea vieții pacienților cu COVID-19

Ministrul Sănătății spune că dexametazona, un medicament ieftin şi larg disponibil, este folosită de mult timp de medicii români.

Declarația lui Nelu Tătaru vine în contextul în care cercetătorii britanici au anunțat, săptămâna trecută, că dexametazona poate salva viaţa pacienţilor grav bolnavi de COVID-19.

”Dexametazona se folosea și până acum la noi în schemele de tratament. Adaptat la fiecare stadiu de boală și la terapia intensivă. Dexametazona nu este un medicament nou.

Se folosea și până acum la tot ceea ce însemna pneumonie și alte afecțiuni respiratorii”, a declarat el la Digi24.

ADVERTISING

Ministrul a explicat că adaptarea la patologia COVID se face în funcție de fiecare caz în parte. Se iau în considerare simptomatologia și comorbiditățile.

Tratamentul cu acești steroizi în doză mică reprezintă un progres major în lupta împotriva SARS-CoV-2, au anunțat experţii britanici.

Dexametazona a redus riscul mortalității cu o treime la pacienţii ventilaţi şi cu o cincime în cazul celor cărora li se administra oxigen.

Medicamentul a fost inclus în cel mai mare test clinic cu medicamente existente în vederea găsirii unui tratament împotriva COVID-19.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetătorii estimează că, dacă medicamentul ar fi fost disponibil în Regatul Unit de la începutul epidemiei, ar fi salvat până la 5.000 de vieţi.

Vezi și OMS avertizează că dexametazona ar trebui rezervată cazurilor grave


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇