Oamenii de știință au creat o șosetă electronică, care detectează stilul de mers nesănătos. Aceasta a fost dezvoltată pentru a ajuta la prevenirea ulcerelor la nivelul picioarelor și a riscului de amputare la persoanele cu diabet și circulație deficitară.
Diabetul, de care suferă una din 10 persoane (537 de milioane de oameni la nivel mondial), poate avea un impact asupra modului de mers, diabeticii exercitând adesea mai multă presiune pe partea din față a piciorului decât pe călcâi.
Acest model de mers poate avea ca rezultat apariția ulcerelor la nivelul piciorului, care se pot infecta și pot duce, în cele din urmă, la amputare.
Șoseta electronică, echipată cu un senzor numit ballistocardiogramă (BCG), poate identifica din timp problemele de mers, scrie EurekAlert.
Prin detectarea mișcărilor corpului în timpul mersului, senzorul BCG măsoară ritmul cardiac și presiunea exercitată asupra picioarelor.
Șoseta a fost testată în cadrul unui studiu, pentru a se vedea dacă poate distinge mersul unui diabetic de cel al unei persoane sănătoase, iar rezultatele au fost pozitive.
În cadrul studiului au fost implicați 20 de pacienți diabetici și 20 de subiecți sănătoși, care au purtat ciorapul pentru a li se evalua ritmul cardiac și distribuția presiunii pe picioare, în timp ce stăteau în picioare sau mergeau.
S-a constatat că măsurătorile BCG sunt la fel de exacte precum cele obținute prin metoda tradițională de măsurare a ritmului cardiac prin electrocardiogramă (ECG).
Acest ciorap inovator se arată promițător în identificarea anomaliilor de mers la pacienții diabetici și la cei cu leziuni ale nervilor sau ale vaselor de sânge, au conchis oamenii de știință de la Chonnam National University Hospital, Gwangju, Coreea de Sud, autorii studiului.
Detectarea acestor probleme din timp poate ajuta la adoptarea unui stil de mers mai sănătos și la prevenirea problemele grave ale picioarelor, au mai spus aceștia.