Există o mulțime de fructe ale căror proprietăți sunt miraculoase, însă acestea sunt mai puțin cunoscute din diferite cauze. Dacă fructele nu sunt autohtone sau se promovează insuficient proprietățile benefice ale acestora de către specialiștii în nutriție este posibil să ignori ceea ce este mai bun în favoarea unor produse nesănătoase. Dacă vrei să afli detalii utile despre smochine, modul de consum, proprietăți și beneficii vei descoperi în continuare tot ce te interesează pentru a aduce acest fruct pe masă.
Cuprins
1. Smochine - ce sunt, tipuri bune de consum
Smochina este cunoscută mai ales din pachetele cu fructe uscate din magazine, însă există și alte modalități practice de consum.
Pentru a ști ce se poate face din smochine proaspete este important să cunoști detalii esențiale despre această plantă orientală sau mediteraneană.
Smochinul este un arbore sau arbust denumit științific Ficus carica și provine din familia Moraceae. Ca și ficusul, smochinul produce un latex cu efect iritant, însă se poate evita contactul cu tulpina. Există unele specii de smochin care fac fructe de două sau chiar trei ori pe an. Perioada de vegetație și implicit de viață a smochinilor este de aproximativ 80 de ani.
Există 3 tipuri de smochini:
- Smochinii nepolenizați care fac prima recoltă din an
- Smochinii polenizați care fac a doua recoltă
- Smochinii dioici care pot fructifica fără polenizare.
Speciile cultivate de smochin fac fructe în funcție de perioadă și varietate. Astfel, există diferite varietăți și tipuri cu: fructe albe, negre sau smochină regină și smochină de primăvară.
Fiind una din primele specii de plante cultivate din istoria omenirii, smochinul ocupă un loc de cinste printre speciile domestice. Desigur, se cultivă și în afara țărilor orientale pentru a putea fi consumate fructele la nevoie. Fructele de smochin reprezintă acum o importantă sursă de alimentație sănătoasă.
Ce culori de fructe de smochin se cunosc? Iată aici!
- Smochine roșii
- Smochine maron
- Smochine negre
- Smochine galbene
- Smochine verzi
- Smochine mov.
În țara noastră se cultivă smochinele care fac fructe galbene (de două ori pe an), verzi (de trei ori pe an) și roșii (de două ori pe an) deoarece acestea se coc în perioada optimă din an pentru consum. Metodele de consum sunt: în stare proaspătă sau conservate. Deoarece se cunosc foarte multe beneficii de la smochine conservarea fructelor acestora implică realizarea gemului, dulceții, confierea sau deshidratarea. Rezultatele sunt uimitoare de fiecare dată.
Smochinele au nu numai o mulțime de beneficii, ci și o mare varietate de legende care planează asupra acestui copac ale cărui rădăcini „se pierd în negura timpurilor”.
În mitologie există o legendă conform căreia zeul Apollo l-a trimis pe un corb să-i aducă într-o cupă apă din râu. Corbul a găsit pe drum acest copac cu fructe îmbietoare și a așteptat acolo să se mai coacă fructele pentru a le mânca. pentru a se scuza corbul s-a întors cu cupa plină de apă și cu un șarpe, însă zeul Apollo știa bine ce se întâmplase. Apollo a luat cupa și a aruncat-o în sus, a luat șarpele și corbul și l-a aruncat către cer. De atunci ar fi apărut constelațiile cerești denumite astăzi Corbul, Cupa și Hydra.
Din perspectivă biblică este cunoscut faptul că Adam și Eva și-au acoperit goliciunea trupurilor cu frunze de smochin după căderea în păcat. Se mai amintește de roadele smochinilor și de faptul că acestea sunt fructe paradisiace. În unele culturi smochinul este considerat copacul sfânt, în timp ce în altele se consideră că face parte din mitul fundației sau se vorbește de Romulus și Remus - fondatorii Romei care erau alăptați sub un smochin de către lupoaică.
Aceste fructe „provenite din Paradis” se pot consuma fie proaspete, fie uscate. Cele aflate în stare proaspătă se pot prepara termic, realizând. dulceață, gem, compot. Cele uscate sunt obținute prin deshidratare sau confiere.
În magazine se găsesc în special smochine uscate cu beneficii asemănătoare celor proaspete. Conținutul de fibre, vitamine, minerale și oligoelemente din smochine le conferă acestora diferite proprietăți și beneficii pentru sănătate.
Dacă vrei să știi cum se mănâncă smochinele vei descoperi în acest articol tot ce te interesează.
Beneficiile smochinelor:
- Sunt cele mai alcaline fructe din câte se cunosc
- Pot îmbunătăți funcțiile sistemului cardiovascular și menține sănătatea inimiii;
- Pot ajuta sistemul digestiv să funcționeze în parametri optimi prin combaterea balonării, constipației, iritabilității colonului;
- Pot combate alergiile și contribuie la menținerea sănătății pielii
- Ajută la sănătatea părului.
Dacă mănânci smochine proaspete cu beneficii multiple pentru sănătate poți avea siguranța că ajuți organismul să asimileze nutrienții și fibrele necesare unui stil de viață sănătos.
Beneficii smochine proaspete:
- Au cantitate mică de calorii și ajută foarte mult la digestie. Se pot prepara gemuri, dulcețuri sau se combină cu cereale și alte fructe;
- Conțin: carbohidrați, fibre, vitamina B1, B2, B6 și K și de aceea ajută la menținerea unei diete echilibrate și sănătoase;
- Conțin minerale (cupru, magneziu, potasiu) benefice pentru sănătate (metabolism, sistem nervos și nu numai).
Beneficii smochine uscate:
- Cantitatea de calorii este mai mare decât a celor proaspete datorită concentrării zaharurilor;
- Ajută la digestie și la menținerea unui metabolism normal datorită fibrelor;
- Sprijină sistemul nervos datorită conținutului de vitamine și zaharuri.
Smochine contraindicații:
Este important dacă alături de consumul smochinelor respecți o dietă echilibrată din punct de vedere caloric și nutrițional. De aceea, aceste fructe dulci se vor consuma cu moderație, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diferite afecțiuni (diaree, diabet sau alergii). Persoanele care au tratamente cu anticoagulante vor avea grijă să evite consumul smochinelor în exces deoarece acestea conțin vitamina K. Mai mult decât atât, poate fi crescut peste limită nivelul glicemiei persoanelor predispuse la diabet. Se recomandă să ceri opinia medicului sau specialistului în nutriție când ai suspiciuni pentru consumul smochinelor.
2. Dulceață de smochine - un mod practic de păstrare a fructelor
Dacă ai la îndemână mai multe fructe proaspete este bine să te gândești cum să le conservi pentru a putea consuma în tot timpul anului din ele. Dulceața de smochine este un produs ușor și sănătos care contribuie și la satisfacerea nevoii de dulce, și la menținerea sănătății organismului datorită conținutului mare de nutrienți.
Pentru dulceață se aleg fructele cele mai sănătoase, se spală bine și se pregătesc pentru a fi tratate termic prin tehnica fierberii. Borcanele curate și sterilizate vor fi etichetate corespunzător datei preparării.
Ce conțin smochinele? Iată conținutul și valorile nutritive a 100 de grame!
- 75 calorii
- 20 g carbohidrați
- 2,5 g fibre.
În plus, acestea conțin următoarele substanțe nutritive:
- cupru
- magneziu
- potasiu
- vitamina A
- vitamina B1
- vitamina B2
- vitamina B6
- vitamina C
- vitamina K
- riboflavină
- tiamină.
Smochine proprietăți benefice pentru sănătate:
- antiinflamatoare
- antioxidante
- laxative
- reduc grăsimile
- controlează tensiunea arterială
- luptă împotriva radicalilor liberi și implicit a bolilor
- protejează celulele hepatice și nu numai
- stimulează sistemul imunitar.
Despre smochine se știe că ajută foarte mult în procesele metabolice din organism, chiar și la menținerea sănătății sistemului imunitar, însă în cantități moderate și cu recomandarea specialiștilor în cazul în care interferează cu tratamentele medicamentoase.
Uneori se recomandă consumul dulceții sau siropului de smochine mai mult decât consumul fructelor proaspete în cantități mari.
Este bine să cultivi smochinul datorită numeroaselor proprietăți benefice, dacă respecți recomandările specialiștilor și ții cont de condițiile de mediu.
Proprietăți ale smochinelor care te atenționează cu privire la consum există, în special cele care ajută la accelerarea metabolismului, pentru persoanele care au deja metabolismul rapid sau anumite probleme digestive. Interacțiunea cu medicamentele este descoperită de către medicul curant și recomandările acestuia sunt prioritare. Pentru copii se utilizează în special fructele preparate termic (dulceață, gem, sirop).
3. Gem de smochine - ușor, gustos și sănătos
Dacă încă te mai întrebi la ce sunt bune smochinele, răspunsul este simplu: când ai fructe proaspete în exces poți să le păstrezi sau conservi prin tehnica fierberii sau confierii. Gemul de smochine este o alternativă foarte bună pentru prepararea unor prăjituri sau poate fi folosit în combinație cu cereale și nu numai. Acesta este mult mai sănătos decât un desert obișnuit datorită aportului de vitamine, minerale și fibre din compoziția fructelor. Se aleg fructe bine coapte, se spală și se pregătesc pentru gem. Rezultatul este excelent de fiecare dată.
Se pot prepara gemuri din diferite tipuri de smochine. În România se găsesc mai mult cele verzi, cele roșii și cele galbene. Se pot utiliza separat sau combinate în prepararea gemurilor, în funcție de perioada de producție.
Pentru ce sunt bune smochinele? Iată câteva beneficii pentru sănătate!
- Smochinele sunt foarte bogate în elemente nutritive, însă au un conținut scăzut de calorii;
- Datorită conținutului de potasiu ajută la echilibrarea sodiului din sânge și implicit a tensiunii arteriale. Din acest motiv smochinele ajută la mennținerea sănătății inimiii și circulației sanguine;
- Datorită fibrelor au un aport benefic asupra digestiei;
- Datorită vitaminelor ajută la menținerea sănătății pielii și părului,
- sunt sățioase și pot fi consumate ca gustare sau desert, alături de cereale sau alte alimente preferate.
Prin urmare, smochinele cu beneficii pentru sănătate te ajută în aproape fiecare situație și suplinesc cu succes orice desert sofisticat. Astfel, dacă ai în casă 5 smochine uscate poți spune că ți-ai asigurat o masă din ziua respectivă.
Cum arată smochinele?
Smochinele uscate sunt turtite, pentru a încăpea cât mai multe în pachet, însă au foarte multe semințe mici în interiorul fructului. Smochinele proaspete sunt de formă conică, arată ca niște mici „punguțe cu moț”, pline cu pulpă dulce și mai ales semințe ușor de mestecat și înghițit. În orice variantă fructul este dehiscent (se deschide ușor) și gustul este delicios.
Dacă știi ce beneficii au smochinele este momentul să le incluzi în dieta ta zilnică, alături de cerealele preferate sau la desert, dacă prepari dulceața care se face foarte ușor din fructe proaspete
4. Smochine - beneficii mai puțin cunoscute cu privire la consum
Deoarece se produc două sau chiar trei recolte de smochine pe an te poți bucura de beneficiile acestor fructe proaspete din primăvară până în toamnă.
De când s-a descoperit ce sunt smochinele și cât de multe beneficii pentru sănătate au aceste fructe paradisiace s-au creat foarte multe tehnici de preparare. În acest fel se pot consuma pe tot parcursul anului pentru a beneficia de proprietățile nutritive ale acestora.
Ce conțin smochinele crude? Iată aici!
- nutrienți
- fibre
- vitamine
- minerale
- calciu.
Ce vitamine conțin smochinele?
- vitamina C
- vitamina K
- vitamina B1
- vitamina B2
- vitamina B6.
Atât fructele (proaspete, uscate sau preparate termic), cât și frunzele (uscate pentru ceai) au beneficii miraculoase pentru sănătate, precum:
- Contribuie în mod eficient la sănătatea sistemului digestiv;
- Ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular și inimii;
- Echilibrează nivelul zahărului din sânge;
- Contribuții promițătoare în lupta cu celulele canceroase;
- Menținerea sau restabilirea sănătății pielii și a părului.
Există și unele precauții în consumul de smochine, în special pentru persoanele care au un tratament medicamentos în curs sau cele alergice la aceste fructe. De aceea este important să consulte un specialist pentru a evita interferarea efectului medicamentelor cu proprietățile smochinelor. Cu alte cuvinte. „nu orice e bun este și de folos”, ceea ce este dovedit și în cazul smochinelor.
Cum se păstrează smochinele? Iată cele 5 metode importante!
- În stare proaspătă- la frigider (maxim 7 zile);
- Se usucă sau confiază pentru a putea fi păstrate pe perioadă îndelungată (12 luni);
- Se prepară dulceață din fructe proaspete;
- Se prepară gemul din fructe proaspete;
- Se prepară siropul din fructe proaspete.
Ultimele trei preparate cu smochine se pot păstra până la doi ani, fără probleme. Astfel, vei putea beneficia din plin de proprietățile miraculoase ale acestor fructe delicioase. Vestea bună este că smochinul se cultivă tot mai mult în românia și acesta se aclimatizează cu ușurință datorită temperaturilor crescute din ultima perioadă.
În concluzie, dacă vrei să-ți menții stilul de viață sănătos, poți include cu succes smochinele în dieta zilnică.