Semnele ambliopiei la copii. Când trebuie să mergi cu copilul la oftalmolog

semne-ambliopie-copii

Ambliopia se manifestă prin acuitate vizuală scăzută la un ochi sănătos din punct de vedere organic. Imaginile pe care le transmite la creier sunt încețoșate, iar creierul, pentru a evita vederea dublă, procesează doar imaginile clare de la celălalt ochi.

Ambliopia se poate instala chiar din primele zile de viață. Astfel, de cele mai multe ori copilul cu ambliopie nu știe că are o problemă de vedere și nu le poate spune părinților. În aceste cazuri, ambliopia este diagnosticată în cadrul primului consult oftalmologic. 

Factorii care favorizează apariția ambliopiei

Printre factorii care favorizează instalarea ambliopiei se regăsesc: 

ADVERTISING
  • Strabismul;
  • Viciile de refracție: miopia, hipermetropia, astigmatismul;
  • Apariția unui obstacol în calea vederii: cataracta congenitală, leucomul cornean sau orice cauză care compromite transparența mediilor oculare.

Aceste cauze duc la o stimulare inegală a retinei copilului. Astfel, un ochi își va dezvolta normal abilitatea de a vedea, iar celălalt care e stimulat mai puțin sau deloc, va ajunge să nu mai fie folosit de către creier și să fie eliminat din circuitul vizual. 

Care sunt semnele ambliopiei la copii

În general, ambliopia este greu de sesizat, motiv pentru care majoritatea părinților nu își dau seama de tulburarea vizuală a copilului. Sunt totuși câteva semne ale ambliopiei care pot sugera instalarea acestei afecțiuni: 

ADVERTISING
  • Copilul închide un ochi în momentele de maximă concentrare vizuală.
  • Copilul clipește repetat și cu o frecvență mai mare.
  • Unul dintre globii oculari deviază.
  • Pleoapa este căzută peste ochi și împiedică vederea.
  • Copilul face mișcări anomale ale capului când privește obiectele. 

Dacă ați observat cel puțin 2 semne care pot sugera instalarea ambliopiei, mergeți urgent la un consult oftalmologic. În cadrul consultului, copilului i se vor realiza toate investigațiile necesare care să confirme sau să infirme presupunerea părinților. 

Dacă este diagnosticată la timp și se intervine rapid, ambliopia poate fi vindecată complet. Dacă diagnosticarea se face mai târziu, terapia durează mai mult, dar totuși pacientul își poate recupera vederea cu minim 30%.

ADVERTISING

La ce riscuri este expus un copil cu ambliopie

Ambliopia nu trece de la sine. Iar intervenția de specialitate pentru corectarea acesteia este esențială, întrucât boala afectează vederea binoculară. Copilul cu ambliopie nu are vedere în spațiu, nu apreciază corect distanțele față de obiecte și nu va putea să facă cu ușurință și cu plăcere un sport sau alte activități extrașcolare, pentru că nu va avea aceleași abilități de coordonare ca și prietenii săi de aceeași vârstă. 

De multe ori, din cauza ambliopiei, copilului îi sunt afectate și rezultatele școlare. Iar odată devenit adult, nu va putea urma o profesie pentru care este necesară o vedere perfectă: militar, pompier, polițist, chirurg, sportiv de performanță etc. Sau mai grav, în cazul unui accident la ochiul sănătos, pacientul cu ambliopie poate deveni nevăzător. 

Cum se tratează ambliopia

Cel mai eficient tratament pentru ambliopie este terapia vizuală. Aceasta constă într-un set de exerciții prin care se stimulează acuitatea vizuală a ochiului ambliop. Exercițiile sunt realizate pe calculator și sunt realizate în cabinet, apoi la domiciliu, cu monitorizare permanentă din partea terapeutului. 

Exercițiile sunt concepute sub formă de joc, iar copiii nu le percep ca pe o metodă de tratament, ci ca pe o formă de distracție. Copiii sunt motivați să urmeze sesiunile de terapie pentru a ajunge la „următorul nivel”. Astfel, ochii încep să lucreze în echipă și se reconstruiește vederea binoculară, odată cu ea – sensibilitatea la contrast, coordonarea ochi-mână, aprecierea distanțelor în spațiu.

Mai multe informații despre ambliopie, dar și despre terapie vizuală, aflați de la specialiștii Clinicii Optisan, clinică specializată în Oftalmologie Pediatrică cu peste 13 ani de experiență în tratamentul ambliopiei și strabismului. 

Date de contact: www.optisan.ro . T: +40360086888 . M: +40746672215


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇