Pentru o funcționare optimă și sănătatea întregului organism, ar trebui să dormim 7 – 8 ore pe noapte, dar acum oamenii de știință au descoperit că nu toată lumea are nevoie de atâtea ore de somn. O mutație rară în gena SIK3 pare să permită creierului să funcționeze cu mai puțin somn decât în mod normal.
Coordonată de o echipă de la Academia Chineză de Științe, cercetarea a identificat mutația la o femeie sănătoasă în vârstă de peste 70 de ani, care dormea în medie 6,3 ore pe noapte, trezindu-se perfect odihnită. Studiul a făcut parte dintr-un proiect mai amplu de identificare a persoanelor care se încadrează în profilul celor care nu au nevoie de mult somn.
Aceasta este, de fapt, a cincea mutație genetică asociată cu somnul de scurtă durată identificată până acum, scrie Science Alert.
Cercetătorii au constatat că șoarecii modificați genetic pentru a avea aceeași mutație dormeau, de asemenea, mai puțin – deși nu cu mult. În mod normal, acești șoareci dorm aproximativ 12 ore pe zi, iar modificarea genetică a redus somnul cu aproximativ jumătate de oră.
Scanările activității cerebrale la șoareci au arătat că proteinele produse de genă erau active în sinapsele care leagă neuronii între ei.
Se știa deja că gena SIK3 produce o proteină de tip kinază, care trimite semnale chimice către alte proteine pentru a le modifica funcția. Se pare că o parte dintre aceste semnale sunt implicate în reglarea duratei necesare de somn.
”Aceste descoperiri ne avansează înțelegerea bazei genetice a somnului, evidențiază implicațiile mai largi ale activității kinazelor în reglarea somnului la mai multe specii și oferă sprijin suplimentar pentru posibile strategii terapeutice care să îmbunătățească eficiența somnului”, spun cercetătorii.
Aceste ”posibile strategii terapeutice” ar putea implica dezvoltarea de medicamente pentru tratarea tulburărilor de somn. Deși acest lucru este încă departe, fiecare studiu ne aduce cu un pas mai aproape de acel moment, se arată într-ujn raport publicat de jurnalul PNAS.