Robotul care administrează vaccinul antiCovid fără ac şi fără medic (Video)

Robotul care administrează vaccinul antiCovid fără ac şi fără medic (Video)

Datorită unui startup canadian, inocularea vaccinului împotriva COVID-19 s-ar putea face mult mai uşor de acum înainte.

Cobionix, o companie înfiinţată în 2019, a creat un robot care poate introduce serul intramuscular, fără ac, printr-un orificiu cu grosimea unui fir de păr din pielea umană, folosind un dispozitiv cu înaltă presiune. Procesul se desfăşoară în mod automat, astfel încât nu este nevoie de implicarea unui cadru medical.

Robotul numit Cobi a fost dezvoltat în cadrul Universităţii din Waterloo.

Cobi foloseşte senzori LiDAR, tehnologie pe care o întâlnim şi la maşinile autonome, pentru a crea un fel de hartă a corpului pacientului, pe baza căreia un software de inteligenţă artificială stabileşte care este locul optim pentru introducerea serului.

Pacientul ar urma să se înregistreze online înainte de a se prezenta la clinică, unde va prezenta un act de identitate care va fi verificat cu ajutorul camerei de pe interfaţa cu ecran tactil a robotului. În urma confirmării identităţii, braţul robotic va lua o fiolă de vaccin, va crea un model al pacientului cu ajutorul senzorilor, după care va injecta serul.

“Soluţii autonome precum Cobi pot proteja angajaţii din sectorul sănătăţii, pot reduce costurile şi pot îmbunătăţi rezultatele pacienţilor”, spune Nima Zamani de la Cobonix.

Robotul ar putea fi de folos şi în regiunile îndepărtate unde accesul la servicii medicale este limitat.

Potrivit companiei, ar putea dura doi ani până când Cobi va fi disponibil comercial. 

C.S.