Singapore testează roboţi pentru patrularea străzilor, stârnind temeri legate de o supraveghere exacerbată (Video)

Singapore testează roboţi pentru patrularea străzilor, stârnind temeri legate de o supraveghere exacerbată (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Singapore testează noi roboţi care patrulează pe străzi şi care îi atenţionează pe locuitorii cu „comportamente sociale indezirabile”, ceea ce stârneşte tot mai multe îngrijorări în legătură cu respectarea vieţii private în acest oraş-stat din Asia de Sud-Est.

Această noutate se adaugă unei panoplii deja bine formate de tehnologii de supraveghere, relatează AFP.

Insula Singapore dispune de un mare număr de camere de supraveghere şi de stâlpi de iluminat echipaţi cu dispozitive de recunoaştere facială, ceea ce le permite autorităţilor să urmărească deplasările locuitorilor.

Guvernul promovează de mult timp ideea unei smart nation („naţiuni inteligente”) hiper-eficiente şi de ultimă generaţie din punct de vedere tehnologic.

ADVERTISING

Activiştii susţin însă că dreptul la viaţă privată este astfel sacrificat şi că locuitorii nu au un control suficient asupra utilizării datelor personale.

Singapore a fost deseori criticat pentru reprimarea libertăţilor civile, iar populaţia este obişnuită cu multiple controale, însă există semne privind o îngrijorare tot mai mare în privinţa tehnologiilor intruzive.

Roboţii de patrulare pe roţi, cea mai nouă inovaţie din Singapore, sunt dotaţi cu şapte camere care detectează "comportamente sociale indezirabile" şi le transmit avertismente contravenienţilor.

A fuma într-o zonă neautorizată, a-ţi parca bicicleta necorespunzător sau a nu respecta regulile de distanţare fizică legate de COVID-19 pot fi considerate activităţi de acest gen.

ADVERTISING

În timpul unei patrulări recente, unul dintre roboţii numiţi 'Xavier' s-a deplasat spre imobile cu locuinţe sociale şi s-a oprit în faţa unui grup de pensionari care urmăreau o partidă de şah.

"Vă rog să păstraţi distanţa de un metru şi să nu vă adunaţi mai mult de cinci persoane", a transmis robotul îndreptându-şi camera de filmat spre grup.

Doi roboţi de acest tip au fost trimişi să supravegheze această reşedinţă şi un centru comercial în timpul unei probe de trei săptămâni în septembrie.

"Îmi aminteşte de Robocop", observă Frannie Teo, o asistentă de cercetare de 34 de ani care trecea pe la centrul comercial.

ADVERTISING

Asta dă impresia "unei lumi distopice a roboţilor (…), însă am îndoieli legate de acest gen de concept", a spus ea.

Lee Yi Ting, o activistă pentru drepturi digitale, subliniază că aceşti roboţi se adaugă altor inovaţii pentru supravegherea locuitorilor din Singapore.

"Acest lucru contribuie la senzaţia oamenilor că trebuie să fim atenţi la ce spunem şi la ce facem în Singapore, mult mai mult decât în alte ţări", a spus ea, pentru AFP.

Guvernul nu are destulă forţă de muncă

Însă Guvernul îşi apără decizia de a folosi roboţi, explicând că aceştia nu au fost utilizaţi la identificarea contravenienţilor sau la sancţionarea lor, în timpul testelor şi că ei sunt necesari din cauza unei lipse a forţei de muncă.

"Populaţia activă scade", subliniază Ong Ka Hing, colaborator al agenţiei guvernamentale care a dezvoltat roboţii Xavier, pentru a putea mobiliza mai puţin poliţişti în patrulare.

Singapore, insulă de circa 5,5 milioane de locuitori, dispune de 90.000 de camere folosite de poliţie, un număr care ar urma să se dubleze până în 2030.

Acest oraş-stat recurge, de asemenea, la recunoaşterea facială, prin dispozitive instalate deseori pe stâlpi de iluminare stradală, pentru a identifica persoane într-o mulţime.

În Singapore a avut loc în acest an o inedită mişcare de protest, atunci când autorităţile au recunoscut că datele culese printr-o aplicaţie dedicată monitorizării cazurilor de coronavius au fost transmise Poliţiei. Guvernul a adoptat apoi o lege care limitează folosirea acestor date.

Însă Singapore este criticat de apărătorii drepturilor omului, care denunţă supravegherea generalizată şi cu puţine limite desfăşurată de guvern.

De asemenea, singaporezii au un control extrem de limitat asupra modului în care sunt gestionate datele colectate.

"Nu există o lege care să impună constrângeri pentru respectarea vieţii private sau care să definească ce poate să facă sau nu guvernul", spune Indulekshmi Rajeswari, un avocat singaporez specializat în protecţia vieţii private, instalat în prezent în Germania.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇