Compania care transformă gunoiul într-o comoară, cu ajutorul insectelor

Compania care transformă gunoiul într-o comoară, cu ajutorul insectelor

Doi fermieri din Singapore luptă împotriva risipei alimentare din această ţară cu o armă mai puţin obişnuită: larvele de muşte.

Chua Kai-Ning şi Phua Jun Wei au înfiinţat în 2017 startup-ul Insectta, care administrează o fermă de larve ale muştei cunoscute ca “soldatul negru” (Hermetia illucens) care devorează tone de deşeuri pe an, generând în acelaşi timp biomateriale preţioase, aflăm dintr-un reportaj CNN.

“Conceptul din spatele Insectta este acela că nimic nu este irosit. Deşeurile pot fi regândite ca o resursă dacă schimbăm modul în care ne gândim la metodele noastre de producţie şi modul în care gestionăm deşeurile”, spune Chua.

ADVERTISING

În 2020, Singapore a generat 665.000 tone metrice de deşeuri alimentare, care au fost reciclate doar în proporţie de 9 la sută.

Viermii crescuţi de Insectta consumă până la opt tone de resturi alimentare şi produse reziduale ale industriei alimentare pe lună. Insectele pot fi mai departe valorificate ca hrană pentru animale, iar materiile fecale generate de ele pot fi folosite ca îngrăşământ.

Pe lângă produse agricole, compania extrage din insectele sale şi biomateriale valoroase care, speră fondatorii, vor revoluţiona într-o zi industria.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel, compania a găsit o metodă de a extrage biomateriale din coconii secretaţi de larve şi lăsaţi în urmă după ce viermii devin muşte adulte. Un asfel de material este chitosanul, o substanţă cu proprietăţi antibacteriene si antioxidante, care poate fi folosită, de exemplu, în industria cosmetică şi farmaceutică.

În viitor, Insectta întenţionează să vândă ouă de muscă fermelor de insecte locale şi să colecteze de la ele coconii produşi de larve, pentru a putea extrage o cantitate mai mare de biomateriale.  

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇