Riscul de a dezvolta tromboze este cu mult mai mic la persoanele vaccinate antiCovid (studiu)

Riscul de a dezvolta tromboze este cu mult mai mic la persoanele vaccinate antiCovid (studiu)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu britanic, cel mai amplu până în prezent despre efectele secundare legate de vaccin, arată că riscul de a dezvolta cheaguri de sânge este mult mai mic la persoanele vaccinate în comparaţie cu persoanele care au trecut prin boală.

Acest studiu, publicat în British Medical Journal (BMJ), a comparat datele medicale a 29 de milioane de persoane care au primit prima doză de vaccin de la Pfizer sau de la AstraZeneca între decembrie 2020 şi aprilie 2021 cu cele a aproape 2 milioane de persoane testate pozitiv la coronavirus.

ADVERTISING

În contextul în care temerile legate de cheagurile de sânge au încetinit utilizarea vaccinului de la AstraZeneca, cercetătorii au constatat că exista de fapt „un risc crescut” de a dezvolta tromboze după vaccinare, dar că acest risc era „mult mai slab decât cel asociat unei infecţii cu SARS-CoV-2”.

Riscul de a dezvolta o tromboză venoasă este de aproape 200 de ori mai ridicat prin infectare cu Covid (12.614 de cazuri suplimentare la 10 milioane) decât prin vaccinare cu ser de la AstraZeneca (66 de cazuri suplimentare).

ADVERTISING

În ceea ce priveşte trombozele arteriale, niciun caz nu a fost găsit pentru unul sau celălalt dintre vaccinuri, dar 5.000 de cazuri suplimentare la 10 milioane de persoane au fost observate la cele care au avut Covid.

Astfel, persoanele afectate de virus riscă de 11 ori mai mult să aibă un accident vascular cerebral (1.699 de cazuri suplimentare la 10 milioane de persoane) decât cele vaccinate cu Pfizer (143 de cazuri).

Acest studiu apare în contextul în care numeroase ţări - între care Marea Britanie - au decis să rezerve vaccinul de la AstraZeneca pentru persoanele mai în vârstă, din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri.

ADVERTISING

Serviciul de sănătate englez (PHE) estimează că vaccinurile au permis evitarea a mai mult de 100.000 de decese în Marea Britanie, unde pandemia a făcut 132.000 de victime.

Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇