Pentru un stil de viață sănătos trebuie să ții cont de următoarele reguli de aur: mișcarea zilnică, alimentația sănătoasă, consumul corespunzător de lichide și odihna suficientă. Fie că respecți tradiția, fie că vrei să adopți o alimentație sănătoasă pe bază de produse vegetale, este ideal să ții cont de unele recomandări care să te ajute să-ți menții echilibrul nutrițional și să te simți bine.
Cuprins
- 1. Rețete de post – practice și utile pentru o alimentație sănătoasă
- 2. Rețete de post rapide – alternative ideale pentru o masă hrănitoare
- 3. Rețete de post care sunt extrem de apreciate de fiecare familie
- 4. Rețete de mâncare de post – rapide și delicioase
- 5. Rețete de prăjituri de post – simple și gustoase
1. Rețete de post - practice și utile pentru o alimentație sănătoasă
Salată de crudități
Cum prepari foarte simplu o salată când vrei să gătești rețete rapide de post? Iată ingredientele practice pentru rezultate ideale!
- 500 g roșii zemoase
- 200 g castraveți cornichon
- 250 g salată verde sau spanac
- un morcov
- o ceapă verde
- puțină sare
- puțin ulei
- zeamă de lămâie
Care este secretul reușitei unei salate delicioase? Iată modul de preparare:
- Speli bine legumele și le lași la scurs
- Tai legumele în fâșii subțiri, felii sau rondele
- Salata sau spanacul le mărunțești cu mâna pentru a-și menține vitaminele
- Amesteci bine legumele într-un bol suficient de mare
- Adaugi uleiul peste legume și amesteci
- Sarea și zeama de lămâie se adaugă după gust.
Ce mai poți prepara de post? Iată o rețetă simplă și rapidă!
Paste cu legume coapte
Pentru această rețetă poți folosi spaghetti, penne sau orice tip de paste te inspiră sau ai la dispoziție.
Ce legume poți folosi pentru copt? Iată aici varianta optimă:
- 500 g roșii
- 500 g dovlecei
- 250 g ardei
- 250 g ciuperci
- 4-5 căței de usturoi
Mod de preparare:
- Peste pastele fierte se adaugă legumele mărunțite și se amestecă bine.
- Se pune ulei de măsline și puțină sare.
- Se adaugă câteva semințe coapte de susan.
Cum să prepari rapid rețete de mâncare de post? Iată soluția ideală pentru a-ți potoli foamea!
Bruschete aromate cu roșii
Cum prepari bruschetele simplu și rapid:
- Feliezi o pâine sau o franzelă în felii subțiri.
- Stropești feliile de franzelă cu ulei de măsline.
- Răzuiești câțiva căței de usturoi sau îi treci peste pâine.
- Mărunțești niște roșii și le adaugi pe pâine.
- Presari puțin rozmarin sau busuioc proaspăt.
- Așezi feliile pe hârtie de copt, într-o tavă de aragaz.
- Introduci în cuptorul preîncălzit pentru 15 minute.
Care este temperatura optimă de coacere:
- Pentru a preveni uscarea bruschetelor se reglează temperatura la 150 de grade.
Rezultatul este uimitor, mai ales că acest preparat poate înlocui cu succes o masă. Se poate combina foarte bine cu pastă de năut sau cu pate de linte.
2. Rețete de post rapide - alternative ideale pentru o masă hrănitoare
La ce te gândești când vrei să gătești rețete rapide și sănătoase de post? Iată soluția ideală pentru toți membrii familiei!
Pizza cu ciuperci și rucola
Care sunt secretele preparării și cât timp durează?
- Dacă ai în casă lipii pentru pizza, este ideal.
- Așezi lipia pe hârtie de copt, în tava aragazului.
- Stropești cu puțin sos de roșii și ulei de măsline.
- Adaugi ciupercile tăiate felii și frunze de rucola.
- Pui câteva boabe de porumb din conservă și ardei roșu.
- Introduci tava în cuptorul preîncălzit, pentru 15-20 de minute, la 180 de grade.
Timpul total de preparare este de 30 de minute, ceea ce te avantajează când vrei să gătești ceva rapid și sănătos.
3. Rețete de post care sunt extrem de apreciate de fiecare familie
Fie că te gândești la rețete de dulciuri de post, fie că începi meniul cu un aperitiv de post practic și delicios, vei descoperi în continuare soluțiile perfecte pentru a te bucura de rezultatele obținute.
Salată aperitiv
Cum poți prepara rapid salata și ce ingrediente sunt necesare?
- Se taie rondele sau fâșii legumele.
- Se pot utiliza roșii, ridichi de lună, morcov, varză roșie, salată verde.
- Se adaugă sare, ulei și oțet după gust.
Ce salate mai poți prepara cu legume fierte? Iată 3 idei practice!
- Salată orientală pe bază de cartofi fierți.
- Salată a la russe (pe bază de cartofi și morcovi fierți).
- Salată cu sfeclă roșie (pe bază de legume fierte: cartofi, morcovi, sfeclă roșie).
Pizza de casă cu roșii și brânză tofu
Cum prepari blatul de pizza:
- Amesteci o cană de apă, un plic de drojdie uscată și un praf de sare în 500 g făină.
- Lași la crescut aluatul până își dublează volumul.
- Întinzi cu sucitorul o foaie subțire și o pui în tava aragazului, pe hârtie de copt.
- Ungi blatul cu sos de roșii obținut din roșii pasate cu puțin ulei, oregano și busuioc uscat.
- Adaugi ciuperci, măsline, brânză tofu și roșii tăiate felii subțiri peste blat, în ordinea pe care o preferi.
- Pui tava în cuptorul preîncălzit pentru 30 de minute.
Sarmale de post cu ciuperci
Cum se prepară rețete de post sănătoase? Iată una dintre soluțiile ideale: sarmalele!
- Varza murată este frecvent utilizată, însă poți folosi foi de viță sau de ștevie.
- Se spală bine varza murată și se lasă la scurs.
- Se pregătesc foile da varză pentru a putea fi rulate.
- Ceapa, morcovul și orezul se călesc până se leagă amestecul.
- Ciupercile se sotează și se adaugă peste orez.
- Dacă folosești varză murată, nu mai este nevoie de sare.
- Se pune câte puțin amestec pe foile de varză pregătite, se rulează și se apasă la capete.
- Se așează sarmalele în cratița în care se toacă puțină varză.
- În mijlocul vasului se lasă un spațiu pe care îl umpli cu varză tocată.
- Se adaugă apă fiartă peste sarmale și se pun la fiert.
- După o perioadă se pot introduce în cuptor, la foc mic, pentru a fierbe foarte bine varza.
Sarmalele se servesc cu mămăligă caldă și ardei iute.
4. Rețete de mâncare de post - rapide și delicioase
Dacă ai în casă legume proaspete și conservate, poți realiza o mulțime de rețete de post rapide și rețete de prăjituri care vor satisface toate gusturile. Fie că adopți stilul tradițional, fie că împrumuți rețete culinare din bucătăria internațională, vei obține preparate rapide și delicioase.
Cum pregătești rapid o masă delicioasă? Iată câteva idei de rețete de aperitive de post!
- Humus (pate de năut) cu tahini (pastă de susan)
- Tabouleh cu roșii și pătrunjel
- Pate de linte roșie
- Măsline naturale
- Crudități (roșii, ardei, castraveți)
- Zacuscă de vinete cu ardei copt
- Broccoli și morcov fiert
- Felii de lămâie
Cum prepari simplu și rapid humusul
Acum se găsește în magazin năutul fiert, la conservă sau la borcan. De asemenea, pasta de susan se găsește gata preparată. Astfel, cu ajutorul acestor produse, vei gasi suficiente idei de rețete de post delicioase.
Mod de preparare:
- Pui boabele de năut într-un bol înalt și mixezi cu blenderul.
- Adaugi pasta de susan, ulei de măsline și zeamă de lămâie.
- Pui pe mici lipii (care se găsesc și în în magazin) sau pe tabule pateul de năut și îl ornezi cu verdeață. Este delicios și hrănitor.
Cauți rețete de post de vară? Iată o idee rapidă și delicioasă!
Spaghetti cu legume
De ce ingrediente ai nevoie?
- un pachet de 500 g spaghetti
- o ceapă
- un morcov
- 5 linguri de ulei
- sare
- 2 căței de usturoi
- 500 g roșii pasate
- o roșie pentru decor
- frunze de busuioc pentru decor și aromă
Cum prepari aceste paste delicioase?
- Fierbe pastele conform indicațiilor de pe ambalaj.
- Scurgi apa și lași pastele în strecurătare.
- În timp ce fierb pastele, poți prepara sosul.
- Ceapa, morcovul și usturoiul se răzuiesc și se pun în uleiul încălzit.
- Se adaugă roșiile pasate și se lasă la fiert pentru 15 minute.
- Se amestecă sosul cu pastele fierte și se ornează cu feliile de roșii și busuiocul verde.
Acest preparat se servește cald sau rece, vara sau iarna, ori de câte ori ai poftă de ceva hrănitor și savuros.
5. Rețete de prăjituri de post - simple și gustoase
Prăjitură cu fructe
Care sunt ingredientele necesare?
- 500 g biscuiți de diferite forme, în funcție de preferințe
- compot de fructe
- 100 g amidon alimentar
- 500 ml apă
- vanilie
- 200 g zahăr
- 100 g margarină vegetală
- frișcă vegetală
- fructe proaspete (căpșuni, caise, cireșe, vișine sau ce ai în casă)
Cum se prepară această rețetă?
- Se înmoaie biscuiții în zeama de compot și se pun imediat în formele dorite.
- Se prepară budinca de vanilie cu amidon.
- Se pune margarina în budinca fierbinte și se lasă puțin la răcit.
- Se adaugă budinca peste biscuiți și se adaugă fructe din compot.
- Se poate orna cu frișcă și fructe proaspete.
- Se dă la rece și se servește după 2-3 ore.
Cauți și alte idei de rețete ușoare de post pentru dulciuri? Iată o altă prajitură excelentă:
Negresă de post
Ingredientele necesare:
- o cană și jumătate de apă minerală
- o jumătate de cană de ulei
- o cană de zahăr
- 50 g cacao
- esență de rom și de vanilie
- un praf de copt
- puțină sare
- făină cât cuprinde pentru a obține o consistență vâscoasă
Pentru glazură:
- 25 g cacao
- 4 linguri zahăr
- 2 linguri cu apă
- 50 g margarină
Pentru decorare:
- nucă sau nucă de cocos răzuită
Cum prepari negresa de post:
- Amesteci zahărul, cacaoa, esențele și apa minerală cu un tel, într-un castron suficient de înalt.
- Adaugi uleiul și amesteci în continuare.
- Pui făina în ploaie și praful de copt stins în zeamă de lămâie.
- Tapetezi o tavă de aragaz cu hârtie de copt și torni compoziția.
- Introduci tava în cuptorul preîncălzit pentru 30-40 de minute.
- Testezi cu scobitoarea dacă blatul este copt.
- Pregătești glazura în timp ce se coace negresa.
- Torni glazura peste prăjitura fierbinte până se absoarbe în blat.
- Presari nucă măcinată sau nucă de cocos răzuită.
- Dai la rece prăjitura pentru 5-6 ore.
- Porționează negresa cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire.