Un studiu recent, realizat pe mii de pacienți, arată că gestionarea eficientă a tensiunii arteriale poate reduce semnificativ riscul de demenţă. Rezultatele evidenţiază importanţa monitorizării hipertensiunii nu doar pentru sănătatea cardiovasculară, ci şi pentru protejarea funcţiilor cognitive pe termen lung.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 57 de milioane de persoane din întreaga lume erau afectate de demenţă în 2021. Însă din ce în ce mai mulți specialişti susţin că demenţa nu este o consecinţă inevitabilă a îmbătrânirii.
Cercetările au arătat că aproximativ jumătate din cazuri pot fi prevenite sau întârziate prin abordarea a 14 factori de risc, inclusiv pierderea auzului, fumatul, obezitatea, consumul excesiv de alcool, izolarea socială, precum şi tensiunea arterială ridicată.
Acum, cercetătorii afirmă că abordarea acestui din urmă factor ar putea reduce riscul de demenţă cu circa 15%, scrie The Guardian. Recentul studiu internaţional a arătat că persoanele care primesc sprijin intensiv pentru a-şi reduce tensiunea arterială ridicată - prin tratament medicamentos şi consiliere personalizată, cu accent pe reducerea factorilor de risc comportamentali - au un risc mai scăzut de demenţă.
„Tratamentul antihipertensiv poate preveni demenţa la pacienţii cu hipertensiune necontrolată”, a declarat prof. Jiang He, coautor al studiului, de la University of Texas Southwestern Medical Center.
Studiul, realizat de o echipă din China şi SUA, a inclus 33.995 de adulţi cu vârsta peste 40 de ani şi hipertensiune arterială necontrolată, din câteva sute de localităţi rurale din China, a fost publicat recent în Nature Medicine.
Cercetătorii au oferit voluntarilor un program intensiv de control al tensiunii arteriale, iar analizele ulterioare, realizate la 4 ani distanță, au arătat că, spre deosebire de pacienții care au beneficiat de îngrijirea standard, cei din primul grup își scăzuseră riscul de demență cu circa 15%.