Rafila trage un nou semnal de alarmă: Dacă rămânem la 5.000 de cazuri pe zi, ne apropiem de limita sistemului de sănătate!

Rafila trage un nou semnal de alarmă: Dacă rămânem la 5.000 de cazuri pe zi, ne apropiem de limita sistemului de sănătate!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS, a tras un nou semnal de alarmă după ce Romania a raportat, miercuri, aproape 5.000 de cazuri noi de COVID-19.

„Ați observat că de la saptămână la săptămână înregistrăm un salt de cel putin 500 de cazuri. Dacă în următoarele zile vom avea tot 5.000 de cazuri, atunci ne așteptăm ca săptămâna viitoare să fie o creștere a numărului de cazuri de la ATI, ceea ce duce la apropiere de limită a sistemului de sănătate. (…)

Dacă rămânem la 5.000 de cazuri pe zi e foarte mult pentru sistemul de sănătate din România. Înseamnă mii de pacienți zilnic ori lucrul ăsta e greu gestionabil", a declarat Rafila la Digi 24.

ADVERTISING

El a precizat că numărul de teste, 37.025, este unul considerabil, cel mai mare de până acum.

"Numărul de teste e important, probabil cel mai mare de până acum, dar asta demonstrează că sunt tot mai multe persoane care întrunesc condițiile pentru a fi testate", a spus specialistul.

Totuși, a punctat Rafila, este importantă și calitatea testelor. "Nu contează numai numărul de teste, ci și calitatea acestora", a spus Rafila, menționând că s-a propus ca în țară să existe și câteva centre de control pentru a fi siguri că laboratoarele lucrează în mod corespunzător.

ADVERTISING

"Sper să se implementeze. Și acest lucru ar permite și creșterea capacității de laborator", a menționat el.

Autoritățile au anunțat, miercuri, un număr record de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore. Astfel, avem 4.848 de noi îmbolnăviri.

Sezonul gripal, propabil în ianuarie

Din fericire, a precizat Rafila, încă nu au apărut cazuri de gripa, iar sezonul gripal ar putea să înceapă tocmai în ianuarie.

"Virusul gripal nu circulă în Europa în momentul de față, e o întârziere a sezonului gripal din fericire. Acest lucru se datorează măsurilor de prevenție care au dus la scăderea circulației virusului gripal. Poate începe sezonul gripal în ianuarie", a declarat specialistul.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇