Rafila: În valul 5 vom avea 1 milion de cazuri noi de Covid. Nu sunt preconizate restricții

Rafila: În valul 5 vom avea 1 milion de cazuri noi de Covid. Nu sunt preconizate restricții

Estimările specialiștilor arată că România va înregistra un milion de cazuri noi de Covid în valul 5, a declarat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, țara noastră are deja una dintre cele mai rapide creșteri din Europa, din punct de vedere al ratei bazale de reproducere a infecției.

El a precizat că în momentul de față este monitorizată proporția cazurilor de spitalizare, care a ajuns la 3-4% din cazurile noi.

”Avem una dintre cele mai rapide creșteri din Europa, din punct de vedere al ratei bazale de reproducere a infecției. Avem o creștere săptămânală de 1,5 ori a numărului de cazuri.

ADVERTISING

Monitorizam proporția de cazuri de spitalizare, este 3-4% din cazurile noi. Estimările se referă la un milion de cazuri noi diagnosticate pentru valul 5. Vom vedea dacă această estimare este realistă sau va fi depășit acest număr.

Pregătim centrele de evaluare Covid. Sunt circa 230, sperăm să apară hotărârea de guvern care să permită deschiderea lor”, a subliniat Rafila.

Întrebat dacă vor fi impuse şi alte restricţii, în condițiile în care este estimat un număr mare de noi cazuri, ministrul Sănătăţii a spus că în momentul de față nu sunt preconizate.

ADVERTISING

“În momentul de faţă nu sunt preconizate, există un mecanism în funcţiune care se referă la incidenţa de 1 la mie, incidenţa de 3 la mie, acestea sunt mecanismele care vor funcţiona.

Sigur că, în funcţie şi de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, apropo de capacitatea sistemului de a prelua pacienţi, pot fi luate şi alte măsuri, dar aceste măsuri nu sunt neapărat din partea Ministerului Sănătăţii, sunt măsuri care vor fi luate de către Guvernul României”, a afirmat Rafila.

Autoritățile au anunțat, marți, un bilanț de 8.861 de cazuri noi de Covid, în creștere puternică față de ieri când am avut 4.104 infectări.

ADVERTISING

Este cel mai mare număr de infectări din ultimele 2 luni. Pe 4 noiembrie erau înregistrate 8.971 de cazuri noi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇