Producerea vaccinului anti Covid este doar primul pas. Cum va ajunge la 7 miliarde de oameni?

Producerea vaccinului anti Covid este doar primul pas. Cum va ajunge la 7 miliarde de oameni?

Echipe diferite de pe întreaga suprafaţă a globului lucrează în prezent la un vaccin antiCOVID-19, ceea ce ne da speranţa că vom avea în curând un antidot la boala care a dat lumea peste cap în ultimele luni.

Însă provocările nu se termină odată cu dezvoltarea unui vaccin eficient, atrag atenţia jurnaliştii de la BBC. Va fi esenţial ca acest vaccin să poată ajunge la întreaga populaţie a planetei, adică la aproximativ şapte miliarde de oameni.

Vești bune: Vaccinul e rezervat, tinerii se implică, iar weekendul e plin de evenimente

ADVERTISING

„Este ca şi cum ai face o prăjitură acasă. Poţi petrece ore întregi pregătind prăjitura perfectă, iar apoi trebuie să faci încă 70 de milioane de prăjituri şi toate trebuie să fie perfecte, aşa ca nu este prea uşor”, explică Matthew Duchars, directorul Vaccines Manufacturing & Innovation Centre, un ONG din Marea Britanie care ar putea produce vaccinul împotriva coronavirusului la care lucrează în prezent cercetătorii de la Universitatea Oxford.

Gavi, alianţa internaţională a vaccinurilor, le-a cerut ţărilor să înceapă să se gândească la logistica de distribuire a vaccinurilor încă de pe acum. Cooperarea internaţională este însă îngreunată de faptul că multe ţări fac deja înţelegeri bilaterale cu companii farmaceutice pentru a-şi asigura cât mai multe doze dintr-un eventual vaccin.

ADVERTISING

Robert Koch Institute: Vaccinul Covid ar putea fi disponibil din toamnă, dar nu va ține sub control pandemia

Seth Berkley, directorul Gavi, atrage atenţia că acest lucru este o greşeală, fiind înţelept din partea tuturor ţărilor să privească chestiunea dintr-o perspectivă globală, pentru că nicio ţară nu va putea reveni la activităţile ei normale, mai ales în ceea ce priveşte comerţul şi circulaţia persoanelor, dacă vecinii săi vor continua să fie afectaţi de pandemie.

Berkley se gândeşte şi la aspecte mai practice cu care ne-am putea confrunta odată ce mult aşteptatul vaccin va fi gata, cum ar fi de exemplu faptul că s-ar putea să nu existe suficiente fiole. Institutul său a cumpărat preventiv 2 miliarde de fiole, numărul de doze pe care speră să le aibă pregătite până la sfârşitul anului 2021.

ADVERTISING

Johnson & Johnson ar putea produce anul viitor 1 miliard de doze de vaccin împotriva COVID-19

Frigiderele în care trebuie păstrate aceste doze şi aspectele ce ţin de transportul lor pot reprezenta o altă problemă de logistică, iar specialiştii din domeniu au început să se gândească deja la metode prin care poate fi marită capacitatea de refrigerare.

Nu în ultimul rând, vaccinarea propriu-zisă a populaţiei nu va fi un lucru simplu de făcut, mai ales în ţările fără un sistem de sănătate bine pus la punct.

Citește și:

Comisar european: Am putea avea un vaccin împotriva Covid până la sfârșitul lui 2020

Rusia promite că va produce, lunar, sute de mii de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 din septembrie

Rafila: Nu cred că vom avea un vaccin mai devreme de un an. În România, urmează să se facă studii clinice

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇