Primul tratament pentru auz? Ce au descoperit oamenii de știință

Primul tratament pentru auz? Ce au descoperit oamenii de știință
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În prezent, când vine vorba despre pierderea auzului, singura alternativă este purtarea de aparate auditive. Cu siguranță ajută, dar nu restabilesc auzul natural și nici nu tratează cauza de bază a pierderii lui. Prin urmare, nevoia de a găsi un tratament pentru restabilirea auzului este stringentă.

Un prim studiu în cadrul căruia a fost testat un tratament a luat sfârșit, iar rezultatele sunt promițătoare. Medicamentul testat se numește inhibitor de gamma secretază LY3056480 și, deși terapia nu a restabilit auzul în întregul grup de adulți cu pierderi de auz ușoare până la moderate, o analiză mai profundă a datelor a arătat schimbări în diverse teste auditive la unii pacienți, ceea ce sugerează că medicamentul are o anumită activitate în urechea internă.

ADVERTISING

Participanții la studiul REGAIN – Regenerarea celulelor ciliate din urechea internă cu inhibitori de gamma-secretază au avut vârste cuprinse între 18 și 80 de ani, proveneau din Marea Britanie, Germania și Grecia și prezentau o pierdere ușoară până la moderată a auzului.

Dintre aceștia, 15 pacienți au luat parte la studiul de fază 1, care a arătat că tratamentul a fost sigur și bine tolerat, iar 44 de pacienți au luat parte la următoarea fază, concepută pentru a stabili dacă medicamentul funcționează.

ADVERTISING

Participanții au primit trei injecții de medicament în ureche, prin timpan. Auzul lor a fost testat cu o serie de instrumente înainte și după administrarea medicamentului.

Unul dintre teste a analizat cele mai silențioase sunete posibile pe care participanții le puteau auzi.

Un alt test a evaluat capacitatea de a înțelege sunetul cuvintelor pe un fundal zgomotos, care reprezintă principala problemă nerezolvată a persoanelor care se confruntă cu pierderea auzului.

Rezultatele au arătat că 45% dintre participanți au fost capabili să identifice unele sunete care erau cu cel puțin 10 decibeli mai silențioase decât cele pe care le puteau auzi anterior, atât la 6, cât și la 12 săptămâni după începerea tratamentului, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications.

ADVERTISING

Pierderea auzului este cea mai frecventă tulburare senzorială la om și este cauzată în principal de pierderea progresivă a celulelor ciliate senzoriale din urechea internă sau a funcționalității acestora.

Deoarece celulele ciliate senzoriale ale urechii interne nu se regenerează în mod natural, pierderea auzului progresează odată cu vârsta.

Deteriorarea acestor celule ciliate a fost mult timp considerată ireversibilă, dar diverse studii pe modele animale indică faptul că celulele ciliate senzoriale funcționale din urechea internă pot fi regenerate de o substanță cu moleculă mică numită inhibitor de gamma-secretază.

Studiul de față este primul studiu cu un medicament regenerativ pentru auz la nivel mondial.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇