COVID-19 poate cauza și pierderea auzului, țiuitul urechilor și vertij - studiu

COVID-19 poate cauza și pierderea auzului, țiuitul urechilor și vertij - studiu

Cercetătorii britanici au descoperit că infectarea cu noul coronavirus poate duce la pierderea auzului și la alte probleme auditive.

Oamenii de știință estimează că 7,6% din persoanele infectate se confruntă cu pierderea auzului, în timp ce 14,8% suferă de tinitus (țiuitul urechilor).

Potrivit acelorași cercetători, prevalența vertijului la pacienții care au suferit de COVID-19 a fost de 7,2%, relatează Sky News.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester și Manchester Biomedical Research Centre au adunat date din 24 de studii, care au identificat o legătură între coronavirus și probleme ale auzului și ale aparatului vestibular.

ADVERTISING

O problemă serioasă

Sistemul vestibular include părți din urechea internă și ale creierului care procesează informația responsabilă cu menținerea echilibrului și mișcarea ochilor.

”Dacă este adevărat că undeva între 7% și 15% dintre pacienți au aceste simptome, atunci acesta este un lucru pe care trebuie să-l luăm foarte în serios”, spune profesorul Kevin Munro, directorul Manchester Centre for Audiology and Deafness, pentru Sky News.

”Ar putea fi implicații majore pentru serviciile medicale, pentru că asta ar însemna o creștere a numărului de oameni care vin să ceară ajutor”, explică el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Problemele de auz pot fi cauzate și de alte virusuri, inclusiv pojar, oreion sau meningită - boli care produc daune în urechea internă.

Nu se știe de ce Covid-19 cauzează astfel de probleme, dar cercetătorii spun că foarte mulți oameni au fost afectați în acest sens.

”Sunt oameni care spun că simptomele continuă. Sunt alții care spun că pare că s-ar fi liniștit puțin, așadar, sunt o mulțime de necunoscute în acest moment”, spune profesorul Munro.

”Un țiuit permanent”

Despre tinitus vorbește pentru Sky News un bărbat de 53 de ani care a fost spitalizat în decembrie din cauza coronavirusului și, de atunci, are un țiuit continuu în urechi.

ADVERTISING

”Este un fluierat persistent, ascuțit pe care îl auzi mereu. E ceva ce seamănă cu o apă care curge printr-o țeavă, dar un sunet la o frecvență mai înaltă”, spune el.

Bărbatul povestește că a auzit sunetul cu două săptămâni înainte să fie internat în spital, dar spune că a devenit și mai intens de atunci.

”Cel mai puternic se aude noaptea, când e liniște, când nu e niciun zgomot de fundal și auzi constant acest fluierat. Momentan e suportabil, nu pot spune că nu pot să dorm din cauza lui, dar sper să nu devină mai puternic”, a relatat el.

În primă fază, cercetătorii au folosit informații din chestionarele completate voluntar de pacienți, nu teste medicale specializate.

Mai departe, însă, cercetătorii au demarat un studiu clinic pentru a determina incidența cazurilor de probleme de auz determinate de COVID-19 în Marea Britanie.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇