Peste un miliard de oameni riscă să-și piardă auzul dintr-un motiv banal

Peste un miliard de oameni riscă să-și piardă auzul dintr-un motiv banal
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Adolescenții și tinerii adulți sunt cei mai predispuși să dea volumul prea tare atunci când folosesc căștile.

Un studiu publicat marți în jurnalul științific BMJ Global Health estimează că între 67 de milioane și 1,35 miliarde de persoane cu vârsta cuprinsă între 12 și 34 de ani din toată lumea sunt în pericol de a-și pierde auzul, relatează CNN.

Expunerea la sunete puternice poate obosi celulele senzoriale și structurile din interiorul urechii. Dacă această expunere este prea lungă, acestea pot fi afectate permanent, conducând la pierderea auzului, apariția țiuitului în ureche sau la ambele probleme, a explicat Lauren Dillard, autoarea studiului și consultantă a Organizației Mondiale a Sănătății.

ADVERTISING

Cercetătorii au realizat o meta-analiză a articolelor științifice referitoare la practicile auditive nesănătoase, publicate între anii 2000 și 2021, pe baza a trei baze de date. Practicile nesănătoase au vizat, în general, folosirea căștilor și prezența la evenimente precum concerte sau ieșiri în baruri și cluburi.

Potrivit Centrului american pentru controlul și prevenirea bolilor, nivelul sigur de zgomot pentru urechea umană se situează în jurul valorii de 85 de decibeli timp de 40 de ore pe săptămână. Dacă o persoană ascultă muzică doar două ore și jumătate pe zi, ajunge la echivalentul a 92 de decibeli, arată studiul.

ADVERTISING

Cercetătorii au observat că utilizatorii care ascultă muzică din telefon la căști suportă, în medie, un zgomot de 105 decibeli, iar zgomotul din locuri precum baruri și cluburi variază deseori între 104 și 112 decibeli.

Dovezile acumulate arată că pierderea auzului ar trebui să devină o prioritate a sănătății publice, consideră De Wet Swanepoel, profesor de audiologie la Universitatea din Pretoria, Africa de Sud.

Cum îți poți proteja auzul

  • Fie că folosești un dispozitiv propriu sau te afli la un concert, trepidațiile căștilor sau ale boxelor sunt un semn că volumul este prea puternic.
  • Există câteva căi simple pentru a evita afectarea auzului. Unele dispozitive permit monitorizarea nivelurilor de sunet în secțiunea de setări, altele emit alerte când utilizatorul ascultă ceva prea mult timp la un nivel de zgomot ridicat.
  • Experții nu pot concluziona care sunt cele mai sigure căști audio, însă Dillard recomandă folosirea unui model care reduce zgomotul de fond. Această funcție poate ajuta la menținerea sunetului la un nivel mai mic, întrucât nu mai este necesară acoperirea zgomotului de fond.
  • Însă nu deținem mereu controlul volumului, astfel că dacă te afli la un concert sau într-un loc cu zgomot puternic, îți poți proteja auzul stând cât mai departe de boxe sau luând pauze, dacă este posibil.
  • Potrivit expertei, întotdeauna este recomandată folosirea unei protecții pentru urechi în cazul expunerii prelungite la zgomot puternic - chiar și dopurile din spumă sunt de ajutor.
ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇