Un bucureștean trebuie să plătească 10.000 de euro pentru că se plimba cu rolele prin casă, cu muzica la maxim

Un bucureștean trebuie să plătească 10.000 de euro pentru că se plimba cu rolele prin casă, cu muzica la maxim

Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat pe un bucureștean să le plătească vecinilor de dedesubt 10.000 de euro, ca daune morale pentru deranjarea liniștii publice.

Pârâtul nu doar că dădea constant petreceri și muzica la maximum în timpul orelor de odihnă, dar inclusiv mergea cu rolele prin casă, creând un disconfort foarte mare pentru cei care locuiau sub el.

Potrivit avocatului Adrian Cuculis, care a reprezentant cuplul reclamant în instanță, cei doi au încercat întâi să rezolve pe cale amiabilă situația, dar li s-a răspuns cu insulte și gesturi obscene. Apoi, din 2019 și până când au decis să recurgă la soluția judecătorească, au făcut 16 reclamații la poliție, toate soluționate cu amendă pentru deranjarea liniștii publice, potrivit Antena3.

ADVERTISING

În fața tuturor acestor dovezi, Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat pe pârât să plătească 5.000 de euro de căciulă vecinilor terorizați în ultimii 3 ani. Decizia nu este definitivă, putând fi la acest moment atacată cu recurs, dar avocatul cuplului este încrezător că va obține și mai departe o victorie.

„Este o decizie în premieră şi este extrem de inedită, pentru că o instanţă de judecată, după un probatoriu care spun că a fost covârşitor, pentru că aşa am şi reuşit să obţinem această soluţie, l-a obligat pe pârât să plătească 10.000 de euro, defalcat. 5.000 de euro pentru soţ, 5.000 de euro pentru soţie. (...) Îşi deranja vecinii şi mai mult decât atât, mergea cu rolele prin casă, dacă vă vine să credeţi. Dădea muzica la maximum şi treaba asta se întâmpla din 2019”, a precizat avocatul, menționând că pârâtul locuiește într-o garsonieră, deci daunele reprezintă un procent semnificativ din prețul locuinței.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat, la postul de televiziune citat, dacă nu e o pedeapsă prea aspră, Adrian Cuculis a spus că nu, având în vedere că nicio altă intervenție nu l-a făcut pe bărbat să își respecte vecinii și legea.

„Suma nu mi se pare că este mare, am mai auzit chestiunea aceasta, că e foarte mult pentru o simplă deranjare a vecinilor, dar în momentul în care faci chestiunea asta de trei ani de zile şi nu te potoleşti, Poliţia te amendează de 16 ori, singura variantă pentru a fi oprit într-un fel sau altul este să fii condamnat la plata unei sume, care pur şi simplu să te usture, pentru că ăsta este termenul potrivit.

ADVERTISING

Cu siguranță, persoana aceasta nu o să mai dea muzica tare şi cu atât mai mult, eu cred că o să fie un exemplu şi pentru ceilalţi care deranjau şi liniştea publică şi liniştea vecinilor, în acele ore când trebuie să menţinem liniştea, fără să dăm muzica la maximum în apartamente", a conchis avocatul.

Ce amenzi prevede legea pentru deranjarea liniștii publice

Orele de odihnă și liniște sunt prevăzute în Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare, dar pot fi suprareglementate de asociația de proprietari.

Amenzile sunt în funcție de nivelul zgomotului, astfel:

  • Pentru zgomote puternice și larmă în blocurile de locuințe sau la casă, chiar și în afara orelor reglementate special, amenda este între 200 și 1.000 de lei.
  • Folosirea aparatelor sau aparaturii care face zgomot puternic ori a instrumentelor muzicale la intensitate mare, precum și alte zgomote puternice în timpul orelor de liniște, adică între 22:00 și 08:00, precum și între 13:00 și 14:00, se sancționează cu amendă între 500 și 1.500 de lei.
  • Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe, se sancționează cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.

Mai mult, dacă polițiștii constată că aceeași persoană a încălcat legea repetat în 24 de ore, amenzile cresc semnificativ și pot ajunge până la 6.000 de lei, la care se adaugă și zeci de ore de muncă în folosul comunității.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇