Premieră în justiție: Un polițist din București a fost condamnat la închisoare, pentru că a bătut un cetățean

Premieră în justiție: Un polițist din București a fost condamnat la închisoare, pentru că a bătut un cetățean
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) anunță o premieră în justiție. Un polițist a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare, pentru că a bătut un cetățean.

Totul s-a întâmplat chiar în Secția 17 de poliție din Capitală.

”După cinci ani de tergiversări, în care poliția și procurorii mai mult nu au vrut să-l ancheteze pe agresor, justiția l-a condamnat pe polițistul A. S. la 10 luni de închisoare cu suspendare”, a anunțat APADOR-CH într-un comunicat.

Bătaia a avut loc în urmă cu 5 ani. Conform sursei citate, pe 11 februarie 2015, victima, G.D., se afla în zona Palatului CEC de pe Calea Victoriei.

ADVERTISING

G.D. este ”parcagiu”, având un grad de handicap și nicio sursă de venit.

Un echipaj de poliție aflat în zonă l-a legitimat și amendat cu 200 de lei, pentru că „a apelat în repetate rânduri la mila conducătorilor auto, deşi este apt de muncă” (art. 2 din Legea nr. 61/1991), arată asociația.

Cei doi polițiști l-au dus pe G.D. la Secția 17, unde a fost bătut, pentru că victima a spus că îi va reclama dacă se poartă abuziv.

”G.D. spune că a fost bătut cu bastonul în secția de poliție, strigătele lui fiind auzite din stradă de doi reprezentanți ai Asociației Carusel, veniți acolo pentru a-l ajuta. La ieșirea din secție, G.D. a fost dus la IML, unde a primit un certificat medico legal care atestă că a fost lovit cu un corp dur și că necesită 3-4 zile de îngrijiri medicale”.

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
ADVERTISING

Ancheta s-a mișcat greu

Ancheta s-a mișcat greu, dosarul fiind clasat de trei ori de Parchet. De tot atâtea ori avocatul APADOR-CH Nicoleta Popescu a obținut infirmarea soluției procurorului, mai arată sursa citată.

Anchetatorii au susținut că nu au găsit suficiente probe care să ateste că A.S. era vinovat. Asta deși au fost audiați și martorii menționați mai sus.

”Pentru clasarea dosarului, procurorii au motivat ba că în certificatul medico legal loviturile nu erau pe tot corpul, așa cum afirmase victima că fusese bătută, ba că în certificatul medico legal nu scria unde a fost bătută victima sau cine ar fi bătăușul”, se mai precizeză în document.

ADVERTISING

Judecătorul a găsit mai multe dovezi decât procurorul

Asociația mai arată că judecătorii au reușit, mai mult decât procurorii, să găsească dovezi sau cel puțin suspiciuni pentru judecarea învinuitului.

Iată câteva elemente flagrante din dosar descoperite de judecători, dar trecute cu vederea de procurori:

  • ”Polițistul acuzat de agresiune a refuzat testul poligraf, pe motiv că ar fi emotiv. Atât el cât și colegul său, martor, au refuzat și confruntarea cu victima;
  • Ancheta a fost efectuată de o structură a poliției care avea sediul în aceeași secție cu polițistul acuzat;
  • Registrul de intrare în Secția 17, care conține data și ora în care victima a fost adusă la secție, pare falsificat, filele de la dosar conținând scrisuri diferite și înregistrări contradictorii, ceea ce necesită o anchetă atentă a procurorului;
  • Tot din registrul de intrări reiese că în secție ar fi trebuit să fie în ziua aia și alți polițiști decât cei enumerați de șeful de secție, deci s-ar impune și audierea acestora.”

Într-un final, dosarul a ajuns în instanță, htărârea fiind pronunțată la 18 iunie 2020. A.S. a fost condamnat la:

  • 10 luni de închisoare cu suspendare,
  • o perioadă de supraveghere de doi ani,
  • 60 de zile de muncă în folosul comunității.

De asemenea, îi este interzis să ocupe funcții publice sau să mai fie polițist.

Totodată, a fost condamnată și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București. Poliția trebuie să achite despăgubiri morale față de victimă de 10.000 de lei.

Decizia în acest caz nu este definitivă.

Avem o premieră în justiția națională care înțelege în sfârșit să-și facă treaba și să nu mai lase pe seama CEDO. După...

Publicată de APADOR-CH pe Luni, 22 iunie 2020

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇