Un medic din Iași anunță primul deces de Omicron din România, autoritățile îl contrazic - UPDATE

Un medic din Iași anunță primul deces de Omicron din România, autoritățile îl contrazic - <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Medicul Ionuț Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase dn Iași, a anunțat marți seara primul deces din România al unui pacient infectat cu varianta Omicron.

Potrivit acestuia, ar fi fost vorba de o femeie de 75 de ani, care nu era vaccinată și avea și alte afecțiuni. Ea fusese internată în urmă cu 10 zile și starea sa s-a înrăutățit și fusese transferată la ATI de câteva zile.

”Evoluția unor astfel de pacienți depinde de la un organism la altul și este în funcție de comorbiditățile fiecăruia. Nu există un tratament diferențiat în funcție de tulpina cu care sunt infectați pacienții, mai ales dacă vorbim de cazurile internate la Terapie Intensivă”, a explicat dr. Florin Roșu, pentru Libertatea.ro.

ADVERTISING

UPDATE 19 ianuarie, 11:22 - Informația oferită de medic a fost însă infirmată miercuri dimineață de directorul DSP Iași, Vasile Cepoi.

„Noi am verificat dacă se regăsește vreuna din cele 21 de persoane care au fost confirmate cu infecția cu Omicron și am constatat că nu există niciun deces din acel grup. Vreau să precizez faptul că determinarea tulpinii Omicron nu se face pentru toți pacienții identificați cu infecția SARS-CoV-2 pentru că nu are nicio relevanță din punctul de vedere al atitudinii medicale. Se face pe un eșantion selectat pe criterii microbiologice pentru a determina dacă diseminarea infecției este comunitară sau nu”, a spus directorul DSP Iași.

ADVERTISING

Medicul Roșu crede că majoritatea cazurilor sunt acum de Omicron

Într-o declarație citată de 24Iași.ro, medicul spunea marți că el consideră că majoritatea cazurilor de acum sunt deja de Omicron. Cei mai mulți pacienți nu fac forme grave, însă depinde de afecțiunile asociate.

”Majoritatea pacientilor de până în prezent sunt testați pozitiv la Omicron. Din fericire, predomină formele ușoare-medii ce nu necesită neapărat spitalizare iar tratamentul este simptomatic, pentru că în cazul Omicron, manifestările sunt la nivelul tractului respirator superior: cefalee (durere de cap), rinoree (secreții nazale), durere în gât (angina), practic, ca la un guturai, o raceală obișnuită.

ADVERTISING

În functie de comorbidități, starea pacientului se poate degrada însă, ajungându-se la suprainfectie bacteriană, ce necesită tratament specific cu antibiotice, iar în cazurile medii spre severe, și cu antiviralele obișnuite. Însă tratamentul se face numai la recomandarea medicului, iar acest lucru este important, pentru că, în cazul în care nu se intervine corespunzător, lucrurile se pot complica, ceea ce nu este de dorit”, a declarat Florin Roșu.

El a adăugat că, din observațiile sale, cei vaccinați fac forme mai ușoare.

”Am observat faptul că pacientii vaccinati cu două doze, de exemplu, fac forme ușoare ale bolii, iar cei cu trei doze, fac forme foarte ușoare sau sunt asimptomatici, însă toți pacienții testati pozitiv și care necesită internare sunt nevaccinați”, mai spus managerul de spital.

Valul Omicron se va stinge până în primăvară

Cazurile de Covid s-au înmulțit mult în ultima perioadă în județul Iași, inclusiv cele de Omicron. Totuși, specialiștii din județ se așteaptă ca numărul internărilor la terapie intensivă să fie mai redus decât cel din valul anterior.

"Mă aştept să crească numărul de internări, inclusiv la terapie intensivă, dar nu la nivelul valului patru. Se va stinge acest val după jumătatea lunii februarie. Probabil că vom ajunge la 25.000, posibil 30.000 de cazuri, dar sistemul sanitar va rezista. Avem experienţa valurilor anterioare, suntem mai bine pregătiţi", a declarat, marţi seară, pentru News.ro, şeful DSP Iaşi, Vasile Cepoi. 

El susţine că pentru cazurile Covid, capacitatea din spitale poate creşte cu 10-15 la sută, dar este convins că nu se va ajunge aici. 

"Putem creşte capacitatea din spitale cu 10-15 la sută faţă de valul patru, dar eu cred că nu va fi necesar. Peste câteva zile va începe şi tratamentul cu antivirale, iar numărul internărilor va fi şi mai redus, pentru că oamenii se vor putea trata acasă. Sigur că vor fi şi decese din cauza Covid, dar acestea vor apărea şi pe fondul altor boli. Vom trece mai bine peste acest val", a completat Cepoi. 

Până marţi, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 76.195 cazuri cu persoane infectate cu Covid, 463 dintre acestea fiind înregistrate în ultimele 24 de ore. În ultimele 24 de ore, în judeţ s-au efectuat 41 externări şi 45 internări. 

De asemenea, în acelaşi interval s-au înregistrat două decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese ajungând în judeţul Iaşi la 2.097. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇