Premieră în pandemie: Vaccinarea anti-Covid devine obligatorie pentru cei de peste 60 de ani, în Grecia. Amenzile se plătesc lunar

Premieră în pandemie: Vaccinarea anti-Covid devine obligatorie pentru cei de peste 60 de ani, în Grecia. Amenzile se plătesc lunar

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a declarat marţi că vaccinurile împotriva COVID-19 vor deveni obligatorii pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, în contextul necesităţii instituirii unor restricţii suplimentare pentru a ţine sub control propagarea coronavirusului, informează AFP.

”Grecii de peste 60 de ani trebuie să se programeze pentru prima doză de vaccin până pe 16 ianuarie”, a spus premierul într-o declaraţie în consiliul de miniştri.

''Vaccinarea acestora este de acum încolo obligatorie'', a adăugat el.

ADVERTISING

Măsura trebuie să fie aprobată şi printr-un vot în parlament, a adăugat premierul.

Peste 500.000 de greci cu vârsta peste 60 de ani refuză în continuare să se vaccineze, ajungând deseori la spital şi ''îngreunând tratarea altor boli grave'', a declarat Mitsotakis.

Persoanele care vor refuza în continuare să se vaccineze vor trebui să plătească o amendă lunară de 100 de euro, a adăugat el.

''Este vorba despre o măsură de protecţie, nu de pedeapsă'', a declarat Mitsotakis.

Vaccinurile, testele şi distanţarea socială ''sunt răspunsul, nu lockdown-ul'', a mai spus el.

ADVERTISING

Guvernul nu a dat curs apelurilor experţilor sanitar în favoarea unor măsuri de protecţie suplimentare şi a adoptării unor restricţii de circulaţie, chiar şi în rândul persoanelor vaccinate în apropierea sărbătorilor de sfârşit de an.

Pandemia a făcut peste 18.000 de decese în Grecia, unde rata mortalităţii a crescut accentuat în noiembrie. Peste 650 de persoane sunt internate la terapie intensivă pe teritoriul ţării.

În contextul deciziei luate recent de Austria, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a precizat că o măsură restrictivă, cum ar fi impunerea vaccinării obligatorii pentru a limita creşterea numărului de cazuri şi decese cauzate de COVID-19, trebuie să aibă ”motive legitime de sănătate şi să îndeplinească anumite cerinţe”, punctând explicit cerințele respective.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇