Poziția corectă a brațului atunci când se ia tensiunea! Greșelile care pot face ca valorile să fie crescute

Poziția corectă a brațului atunci când se ia tensiunea! Greșelile care pot face ca valorile să fie crescute
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu recent a scos la iveală faptul că anumite poziții ale brațului pot face ca valorile citite, în urma măsurării tensiunii, să fie crescute și, prin urmare, false. Astfel de erori pot duce chiar la un fals diagnostic de hipertensiune arterială, avertizează oamenii de știință.

Cercetătorii de la spitalul universitar Johns Hopkins au constatat că poziția greșită a brațului poate face ca valorile tensiunii arteriale să fie mai mari decât în mod normal.

Oamenii de știință avertizează că există poziții ale brațelor, folosite frecvent chiar și în clinici sau spitale, care pot modifica semnificativ măsurătorile tensiunii arteriale. De exemplu, poziționarea brațului pe genunchi sau lăsarea acestuia să atârne pe o parte a corpului în timpul unei verificări a tensiunii arteriale ar putea ridica valoarea citirii cu până la 10 puncte, arată CNN, care citează un raport publicat de revista JAMA Internal Medicine.

ADVERTISING

După ce au luat tensiunea a peste 130 de subiecți cu mâna poziționată diferit, aceștia au anunțat că poziția ideală, cea corectă, este ca brațul să fie sprijinit pe un birou sau o masă, cu mijlocul manșetei la nivelul inimii. În niciun caz cu mâna lăsată liberă, fără niciun suport.

Atunci când participanții aveau brațul sprijinit pe genunchi, tensiunea arterială sistolică (valoarea mare) a fost supraestimată cu aproximativ patru puncte, iar cea diastolică (valoarea mică) tot cu patru puncte.

Brațul nesprijinit atârnat pe lateral a condus la discrepanțe și mai mari: sistolica a fost supraestimată cu aproximativ șapte puncte, iar diastolica cu 4,4 puncte.

ADVERTISING

Pentru persoanele care se confruntă deja cu hipertensiune arterială, efectul a fost și mai pronunțat. În rândul acestor persoane, poziționarea brațului pe o parte a dus la o supraestimare uriașă, de nouă puncte, a tensiunii arteriale sistolice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇