Persoanele matinale ar putea fi predispuse genetic la tulburări de alimentație

Persoanele matinale ar putea fi predispuse genetic la tulburări de alimentație
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Noi cercetări indică faptul că tulburarea de alimentație numită anorexia nervoasă este asociată cu trezitul timpuriu.

Asta, spre deosebire de multe alte tulburări care tind să fie nocturne, cum ar fi depresia, tulburarea de alimentație compulsivă și schizofrenia.

Anorexia nervoasă (din latinescul anorexia nervosa) este o tulburare psihică din categoria tulburărilor alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutății corpului și printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalentă, persistentă, de îngrășare.

ADVERTISING

Un studiu publicat recent în revista JAMA Network Open și condus de cercetători de la Spitalul General din Massachusetts, în colaborare cu Universitatea College London (UCL) și Universitatea Republicană din Uruguay, dezvăluie totodată și o legătură între anorexia nervoasă și riscul de insomnie.

Cercetări anterioare au sugerat o posibilă legătură între tulburările alimentare și ceasul intern al organismului (ceasul circadian), care controlează o gamă largă de funcții biologice, cum ar fi somnul, și care afectează aproape fiecare organ din corp.

ADVERTISING

Acest studiu a urmărit să înțeleagă mai bine această relație prin evaluarea genelor asociate cu anorexia nervoasă, cu ceasul circadian și cu somnul, inclusiv lipsa acestuia, insomnia.

După ce au analizat tiparele de somn ale diferitelor persoane, ritmul lor circadian și chiar genele, oamenii de știință au găsit o asociere bidirecțională între genele asociate cu anorexia nervoasă și genele asociate cu cronotipul matinal (trezitul și culcatul devreme).

Cu alte cuvinte, constatările sugerează că a fi o persoană matinală ar putea crește riscul de a avea anorexie nervoasă, dar și invers, scrie Science Daily.

ADVERTISING

Echipa a descoperit, de asemenea, o asociere între anorexia nervoasă și insomnie.

Anorexia nervoasă are a doua cea mai mare rată de mortalitate dintre bolile psihiatrice. Tratamentele pentru această afecțiune sunt limitate și au rate de recidivă de până la 52%. În plus, cauza bolii este încă neclară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇