Până în martie, România primește 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Autoritățile vor decide ce categorii de vârstă vor fi imunizate

Până în martie, România primește 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Autoritățile vor decide ce categorii de vârstă vor fi imunizate

România urmează să primească în februarie și martie 1,3 milioane de doze de vaccin antiCovid de la AstraZeneca, a declarat marți medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva coronavirusului, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, în această săptămână autoritățile române vor stabili și ce categorii de vârstă vor primi acest vaccin, după ce în studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani.

ADVERTISING

Câte doze de vaccin a primit România până acum, câte s-au irosit și câte sunt disponibile în acest moment

Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% și se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni. În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani.

Ca atare, rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate ale MS și de de la Agenția Națională a Medicamentului din România, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Noi date despre vaccinarea în etapa a doua: 79% dintre cei imunizați fac parte din categoria persoanelor vulnerabile

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a fost întrebat și cine va stabili intervalul pentru rapel, ținând cont că cel recomandat este mare, între 4 și 12 săptămâni.

”E un intervat larg de timp, decizia va fi luată după consultări cu comisiile ștințiifice ale Ministerului Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și cu cei de la AstraZeneca”, a precizat Gheorghiță.

ADVERTISING

În ceea ce îi privește pe cei care nu doresc să se imunizeze cu vaccinul de la AstraZeneca, medicul a spus că aceștia pot aștepta să se programeze în momentul în care va fi disponibil vaccinul dorit.

Germania și Austria nu recomandă vaccinul la cei peste 65 de ani

În Germania, comisia de vaccinare (STIKO) şi-a reiterat vineri recomandarea ca vaccinul AstraZeneca să nu fie administrat persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, contrar recomandării Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care a autorizat acest vaccin împotriva COVID-19 pentru toate vârstele începând cu cea de 18 ani.

La rândul său, Comisia Naţională de Vaccinare a Austriei a recomandat luni autorităţilor sanitare ale acestei ţări să administreze vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca/Oxford numai persoanelor cu vârste între 18 şi 65 de ani.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇