Pakistan: În Karachi, 95% dintre persoanele testate pozitiv pentru COVID-19 erau asimptomatice (studiu)

Pakistan: În Karachi, 95% dintre persoanele testate pozitiv pentru COVID-19 erau asimptomatice (studiu)

Nouăzeci şi cinci la sută dintre persoanele care au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus în oraşul pakistanez Karachi (sud) au fost asimptomatice, dezvăluie un studiu, ceea ce ar putea explica numărul extrem de scăzut de decese legate de pandemie în această ţară dens populată din Asia de Sud, relatează AFP.

Studiul, realizat de Universitatea Aga Khan, una dintre cele mai prestigioase facultăţi de medicină din Pakistan, a analizat un eşantion de 2.000 de persoane, în condiţiile în care oraşul are o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori.

ADVERTISING

"95% dintre persoanele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 au declarat că nu au avut niciun simptom al bolii, precum tuse, febră sau durere în gât", în pofida prezenţei anticorpilor specifici COVID-19 în sânge care indicau faptul că au fost contaminaţi, a declarat pentru AFP doctor Imran Nisar, profesor asistent la această universitate.

https://www.facebook.com/imran.nisar.779/posts/10157888646697981

Proporţia pacienţilor asimptomatici din Pakistan este "mult mai mare decât în ţările dezvoltate", se arată într-un comunicat al acestei universităţi publicat luni.

ADVERTISING

Mai mulţi cercetători au estimat că acest fenomen ar putea fi legat de demografia Pakistan-ului, unde vârsta mediană este de doar 22 de ani.

În România, la 1 ianuarie 2020, vârsta medie a populaţiei era de 41,7 ani, iar vârsta mediană era de 41,9 ani, în creştere cu 0,4 ani faţă de 1 ianuarie 2019, conform datelor INS.

Vezi AICI cum se calculează vârsta medie și vârsta mediană a populației unei țări.

"Deoarece persoanele asimptomatice nu solicită tratament spitalicesc, acest lucru ar putea explica de ce spitalele pakistaneze nu s-au aflat sub aceeaşi presiune ca cele din Spania şi Marea Britanie", a afirmat aceeaşi sursă.

ADVERTISING

Potrivit ultimelor cifre oficiale, circa 300.000 de persoane au fost infectate cu COVID-19 în Pakistan, iar numărul morţilor a ajuns la 6.300. Mai mulţi specialişti intervievaţi de AFP au estimat că numărul deceselor legate de coronavirus este probabil dublu sau chiar triplu, ceea ce rămâne un număr foarte scăzut pentru o ţară cu 200 de milioane de locuitori.

Urmărește aici, în timp real, statisticile la nivel global legate de Covid-19.

Aceste rezultate sunt în concordanţă cu un studiu naţional de seroprevalenţă efectuat de guvernul pakistanez, în care testele de depistare de anticorpi au arătat că aproximativ 11% din populaţie a contractat boala, ceea ce înseamnă mai mult de 20 de milioane de locuitori, afirmă Universitatea Aga Khan.

Citește si:

România: Avem peste 1.100 de cazuri noi de COVID-19, dar mai puține persoane internate decât ieri (Infografice)

Explozie de cazuri noi de COVID în Franţa: Peste 8.500 într-o singură zi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇