Numeroase publicații au relatat că o femeie de 73 de ani din Bacău ar fi murit după ce i-a fost administrat vaccinul anti-COVID. Autoritățile explică faptul că nu există nicio legătură între vaccin și deces în acest caz.
DSP Bacău precizează, într-un comunicat remis SpotMedia.ro, că totul s-a desfășurat conform procedurilor. Femeia s-a prezentat la centrul din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, unde era programată.
- Peste 800.000 de persoane s-au programat la vaccinare până acum. Câți sunt cu boli cronice sau au peste 65 de ani
- Reacțiile alergice grave la vaccinul Moderna sunt rare, anunță americanii după ce au administrat 4 milioane de doze
La triaj a fost consultată (tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, SpO2) și valorile se incadrau in limite normale. După vaccinare, a fost ținută sub observație timp de 15 minute, cum e protocolul pentru fiecare pacient.
”Menționam că pacienta se afla în evidențele medicului de familie cu multiple comorbidități de natură cardiacă, neurologică și diabet zaharat. Conform informațiilor deținute la nivelul UPU-SJU Bacău, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistenței medicale de urgență în contextul multiplelor comorbidități existente.
La examenul clinic si paraclinic efectuat în cadrul Unității de Primiri Urgențe-SJU Bacău, pacienta a fost diagnosticată cu tulburare majoră de ritm cardiac care nu a răspuns la manevrele de resuscitare și care a determinat decesul.
Ținând cont de antecedentele patologice, evoluția pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice și paraclinice înregistrate în UPU-SJU Bacău, nu se susține decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă.
Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definit ca ‘evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia’”.
Citește și:
- Rapelul pentru vaccinul antiCovid se poate face până la 42 de zile de la prima doză. Precizările vin după alte probleme sesizate la programare
- Specialii vaccinării, nespecialii vulnerabili și ultimele găini din poiată
- Pfizer va începe testele pe copii între 12 şi 15 ani pentru vaccinul anti-COVID
- Un medic susține că noua tulpină din UK circulă deja în București, deşi oficial e înregistrat un singur caz în Giurgiu. Cum e posibil?
- Prof. Rafila – cât de sigur e vaccinul antiCovid, efectul Norvegia și paradoxul etapei a doua de vaccinare: „Suntem singura țară în care cei care au prioritate sunt mai mulți decât cei care nu au” – Interviu video