Cu două săptămâni înainte de Paştele catolic, zeci de cazuri de salmonella au fost descoperite în Europa, suspiciunile îndreptându-se spre produsele de ciocolată Kinder, care ulterior au fost retrase de la comercializare.
Grupul Ferrero a informat, marţi, că a decis să retragă de la comercializare o serie de produse Kinder, fabricate la uzina sa de la Arlon (Belgia) şi care erau vândute în Franţa, Belgia, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Germania şi Suedia, informează AFP.
În Marea Britanie, autorităţile sanitare au anunţat încă de sâmbătă că au decis să retragă de la comercializare anumite loturi de ouă de ciocolată Kinder Surprise, din cauza unei „posibile legături cu o epidemie de salmoneloză”. Un purtător de cuvânt al Autorităţii sanitare britanice a precizat marţi că 63 de cazuri de contaminare cu salmonella au fost identificate pe teritoriul britanic.
În cazul Franţei, 21 de persoane infectate cu salmonella au fost identificate de Centrul naţional de referinţă din cadrul Institutului Pasteur, dintre care 15 au precizat că au consumat produsele Kinder afectate de retragere.
„Investigaţiile efectuate de Santé Publique France au scos la lumină consumul anumitor produse marca Kinder care fac obiectul retragerii în zilele de dinaintea apariţiei simptomelor la cei 15 bolnavi care au putut fi intervievaţi până la această dată”, a precizat Santé Publique France.
La rândul său, purtătorul de cuvânt de la Ferrero a precizat că în cazul Franţei retragerea de la comercializare afectează mai multe sute de tone de produse din ciocolată.
Sunt vizate produsele:
- Kinder Surprise de 20g şi 100g, care expiră între sfârşitul lunii iunie 2022 şi sfârşitul lunii octombrie 2022;
- Kinder Schoko-Bons care expiră între sfârşitul lunii aprilie şi sfârşitul lunii august 2022;
- Kinder Mini Eggs care expiră între sfârşitul lunii aprilie şi sfârşitul lunii august 2022;
- Kinder Happy Moments care expiră la finele lunii august 2022.
Toxiinfecţiile alimentare provocate de salmonella se manifestă prin tulburări gastrointestinale însoţite deseori de febră în primele 48 de ore de la consum.