Orban se plânge de lipsa medicilor în DSP-uri și spitalele COVID: Răspunsul la voluntariat a fost sub așteptări, recurgem la detașări

Orban se plânge de  lipsa medicilor în DSP-uri și spitalele COVID: Răspunsul la voluntariat a fost sub așteptări, recurgem la detașări
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Ludovic Orban a anunțat, marți, că în Direcțiile de Sănătate Publică și în spitalele COVID este criză de cadre medicale, iar după apelul la voluntariat răspunsul a fost sub așteptări.

Astfel, spune premierul, se va apela la detașarea medicilor și asistentelor acolo unde este nevoie.

ADVERTISING

”La DSP avem nevoie de medici generaliști, infecționiști, asistente, în special în spitalele COVID, avem nevoie de cadre medicale, am apelat la voluntariat, nu a fost răspunsul la nivelul așteptărilor și vom recurge la detașări.

Am pregătit soluții pentru orice fel de situație, nu avem altă soluție decât detașarea. Dacă răspunsul a fost sub așteptările noastre, vom apela la această pârghie legala privind detașările”, a declarat Ludovic Orban, după întâlnirea cu Federațiile Sanitas și Solidaritatea.

ADVERTISING

În ceea ce privește discuțiile cu reprezentanții celor două federații privind nemulțumirile cadrelor medicale, premierul a declarat că vor fi rezolvate câteva solicitări, iar pentru altele vor urma alte discuții.

”Pentru mine prioritară este asigurarea resurselor umane pentru a putea trata pacienții. Cu unele solicitări am căzut de acord, pe altele le discutăm în continuare. Am discutat mai multe chestiuni, sunt mai multe persoane care nu au beneficiat de creșterea salarială, am zis ca vom face un studiu și în măsura în care vom avea resurse suntem deschiși să avem discuții pentru creșterea anticipată în 2022”, a declarat premierul.

ADVERTISING

Programul de lucru pentru medicii în combinezoane, limitat la 3 ore

În ceea ce privește sporurile de risc, Ludovic Orban a spus că managementul instituțiilor sanitare trebuie să decidă care sunt medicii care au interacționat cu pacienții COVID.

” La sporurile de risc, nu există altă entitate decât managementul unei instituții sanitare care să decidă ce angajați au interacționat cu pacienți COVID sau suspecți confirmați ulterior.

A existat o discuție și legată de limitarea sporurilor, noi susținem un amendament prin care să se permită creșterea procentului pe care se acordă. Pentru medicii de la ATI sporul pentru detașare va fi suplimentar față de sporul primit deja pentru ATI. Am convenit să creștem și salariile pentru DSP-uri”, a explicat Orban.

Totodată, premierul a anunțat că s-a discutat și despre reducerea programului de lucru pentru personalul medical nevoit să poarte combinezoane.

”Lucrul în echipament ar putea fi limitat la 3 ore consecutive. Am discutat pentru limitarea la 3 ore a programului de lucru a personalului îmbrăcat în costume de protecție. Asta nu înseamnă că lucrează 3 ore pe zi. După 3 ore face pauză, apoi revine în echipament”, a explicat Ludovic Orban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇