Pot face rapelul mai aproape de casă?

Pot face rapelul mai aproape de casă?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Tot mai mulți oameni ar vrea să știe dacă ar putea să-și mute rapelul într-un centru aflat mai aproape de casă, în condițiile în care vaccinul AstraZeneca este disponibil ”la liber” deja, iar listele pentru Pfizer și Moderna se subțiază.

Astfel, cei de la RO Vaccinare au oferit o fereastră ce merită exploatată, mai ales pentru cine a condus sute de kilometri pentru o doză de vaccin, într-o perioadă în care nu se prea se găseau doze oriunde.

”În platformă nu se poate schimba centrul, dar puteți lua legătura cu centrul în care vreți să efectuați rapelul”, au scris cei de la RO Vaccinare pe grupul de Facebook PRO Vaccinare.

rapel

Pe pagina oficială, însă, cei de la RO Vaccinare au răspuns celor îngrijorați de riscul că pot să transmită virusul unei persoane vulnerabile din aceeași casă, dacă pot dona plasmă, dar au lămurit și o mare dilemă: de ce testele clinice le arată unora dintre cei vaccinați că nu au anticorpi?

⁉️ START Q&A - live text! ✍️ Am început sesiunea de întrebări și răspunsuri în direct. Din acest moment și până la...

Publicată de RO Vaccinare pe Luni, 19 aprilie 2021

Este posibil ca după vaccinarea cu Pfizer să transmit virusul persoanelor cu care intru în contact? Locuiesc împreună cu un pacient oncologic și aș vrea să știu dacă reprezint un risc pentru el. Este de preferat să mă izolez?

Datele recente arată că vaccinarea reduce semnificativ și șansele de a transmite virusul, dar acest risc încă există. Până când suficiente persoane vor fi imunizate pentru a limita semnificativ circulația virusului în populație este recomandat că și persoanele vaccinate să respecte măsurile de protecție. Vaccinarea, alături de mască, distanțare fizică, evitarea spațiilor aglomerate și igiena mâinilor contribuie semnificativ la reducerea riscului de infecție și de a transmite virusul mai departe.

ADVERTISING

Vă recomandăm să limitați contactele apropiate fără mască cu pacientul oncologic dacă există șanse să fi fost expus la persoane SARS-CoV-2 pozitive.

La cât timp după vaccinare pot dona plasmă? Între prima doză și rapel pot dona sânge?

Din punctul de vedere al vaccinării nu ar trebui să fie probleme. Vă recomandăm să întrebați direct la centrul de donare despre protocolul specific pe care îl au in această situație.

Dupa cât timp de la prima doză de vaccin (Pfizer) pot dona sange?

Din punctul de vedere al vaccinării nu ar trebui să existe probleme în a dona sânge după vaccinare, de menționat este că există posbilitatea apariției unor reacții adverse tranzitorii post vaccinare, deci nu vă recomandăm sa vă programați pentru donat sânge imediat după vaccinare.

Vă recomandăm să întrebați direct la centrul de donare despre protocolul specific pe care îl au în această situație.

ADVERTISING

În prima luna dupa rapel aveam un număr mai mare de anticorpi, 3354, iar dupa 2 luni de la rapel, doar 600. Este normal să scadă numarul in 2 luni?

Testele comerciale disponibile pe piață nu sunt standardizate între ele și pot genera valori diferite ale concentrației de anticorpi.

Dacă cele două valori pe care le specificați provin de pe același tip de test, din nou nu este un motiv de îngrijorare.

Este normal ca titrul de anticorpi să scadă inițial accelerat înainte de a se opri într-un platou / scădere lentă ce persistă pe termen lung.

În plus, testele comerciale disponibile măsoară titrul de anticorpi ce recunosc proteina Spike a SARS-CoV-2 și nu anticorpii neutralizanți (chiar dacă multe îi raportează ca anticorpi neutralizanți, aceștia nu pot fi măsurați direct decât prin teste foarte specifice ce nu sunt disponibile comercial).

Chiar dacă titrul de anticorpi scade în timp, limfocitele B de memorie rămase în urma vaccinării sunt gata să producă rapid cantități mari de anticorpi atunci când vă veți întâlni cu virusul pe viitor.

ADVERTISING

Există date/ studii privind efectele vaccinării asupra fertilității?

Efectele asupra fertilității sunt studiate în studiile preclinice, efectuate pe animale, ce le preced pe cele clinice și dacă nu sunt identificate probleme în acest sens, pot trece mai departe la studii clinice, cu voluntari umani, unde sunt monitorizate toate posibilele reacții adverse.

Nu au fost observate astfel de interefențe. Mai mult de atât, nici după milioane de vaccinări nu au fost raportate efecte ale vaccinării asupra fertilității.

În general, vaccinarea nu este considerată un risc în acest sens.

Nu am dezvoltat anticorpi după prima doză, vaccinarea își mai atinge scopul in cazul meu?

Nu este stabilit un titru prag de anticorpi prin care să se poată considera că o persoană este protejată.

Vaccinul poate induce un răspuns protector si prin alte mecanisme în afara anticorpilor neutralizanți.

Inclusiv în studiile clinice au existat multe persoane ce nu au dezvoltat un titru detectabil de anticorpi neutralizanți după prima doză.

În general, titrul de anticorpi crește semnificativ după administrarea dozei de rapel.

Care este perioada pentru care celulele noastre produc proteine de tip spike dupa ce am fost vaccinați (mesajul ARN a fost receptionat de celule)?

Din datele disponibile din studiile științifice desfășurate în fazele preclinice de dezvoltare a vaccinurilor, proteina Spike este produsă de către celulele de la locul injecției pentru o perioadă de câteva zile de la administrare. ARN mesager din vaccin este degradat rapid prin aceleași mecanisme prin care sunt degradate și moleculele de ARN mesager proprii celulelor.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇