O tulburare pe care o au mulți dintre copiii cu comportament „problematic” poate fi depistată cu ajutorul scanărilor RMN

O tulburare pe care o au mulți dintre copiii cu comportament „problematic” poate fi depistată cu ajutorul scanărilor RMN
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Copiii cu tulburări de comportament prezintă diferențe generalizate în structura creierului, care pot fi depistate cu ajutorul RMN-urilor, arată un studiu recent.

Oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham anunță într-un raport publicat de jurnalul The Lancet Psychiatry că au identificat noi zone în creier asociate cu tulburările de comportament.

Cu alte cuvinte, tulburarea de sănătate mintală, adesea asociată cu comportamente perturbatoare, disruptive, agresive și antisociale la copii, cum ar fi bătăile, bullying-ul (intimidarea) și încălcarea regulilor, ar putea fi depistată prin simpla scanare a creierului.

Potrivit autorilor studiului, există diferențe structurale în creierul copiilor care suferă de tulburări de comportament, o afecțiune insuficient recunoscută, asociată cu minciuna, furtul, chiulul de la școală și lipsa remușcărilor.

Cea mai pronunțată diferență a fost identificată într-o zonă mai mică a stratului exterior al creierului, cunoscută sub numele de cortex cerebral, care este esențială pentru multe aspecte ale comportamentului, cogniției și emoțiilor, se arată într-un raport al Institutelor Naționale americane de Sănătate, ai căror cercetători au luat parte de asemeni la studiu.

Tinerii cu tulburări de comportament au avut o suprafață totală mai mică în întregul cortex și în 26 din 34 de regiuni individuale, dintre care două au prezentat, de asemenea, modificări semnificative ale grosimii corticale.

Tinerii cu tulburări de comportament aveau, de asemenea, un volum mai mic în mai multe regiuni subcorticale ale creierului, inclusiv amigdala, hipocampul și talamusul, care joacă un rol central în reglarea comportamentelor care sunt adesea dificile pentru persoanele cu această tulburare.

Constatările se bazează pe scanările creierului a aproape 2.500 de copii din întreaga lume, fiind vorba despre cel mai mare studiu de acest gen.

Momentan nu se știe însă dacă aceste diferențe structurale sunt o cauză sau un efect al tulburării de comportament.

Se consideră că aproximativ 5% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani suferă de tulburări de comportament.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇