Medicul Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, a anunțat sâmbătă că un incident șocant s-a întâmplat la el în unitate. În timp ce o pacientă era scanată cu un computer tomograf, o bucată de metal s-a desprins din aparat și a rănit-o.
Femeia de 36 de ani suferise un accident vascular cerebral și medicii îi făceau investigații. Raul Pătrașcu a spus că pacienta a fost rănită la mână și a avut nevoie de două suturi, dar că situația putea fi de-a dreptul tragică.
Aparatul funcționa cu 400 de rotații pe secundă, astfel că dacă metalul ar fi atins-o la gât sau altă zonă femeia ar fi putut chiar să și moară.
Pătrașcu, fost consilier pe sănătate în Guvernul Cioloș, a spus că aparatul chinezesc a fost cumpărat în timpul guvernării PSD, că este de slabă calitate și că a funcționat fără autorizație până a venit el la spital.
”Am avut parte de un eveniment halucinant, despre care nu am mai auzit să se întâmple. Cupola de protecție a Computerului Tomograf, care constă într-un cerc cu diametru de aproximativ un metru, de aluminiu, s-a desprins în timp ce un pacient era scanat.
Acea cupola se rotește cu aproximativ 400 de rotații pe secundă și acționează mai rău ca un cuțit. Putea să se întample un dezastru. La acea viteză cupola putea să îi secționeze gâtul, corpul, putea să se întâmple o tragedie”, a declarat Pătrașcu, într-o conferință de presă organizată în fața spitalului.
Pătrașcu acuză o neglijență și o lipsă de conștiință fără margini din partea PSD
Medicul spune că înainte de criza COVID-19 tocmai achiziționase un alt aparat de înaltă performanță, dar că Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, care trebuie să emită autorizația de funcționare, este condusă de o apropiată a social-democraților și le pune bețe în roate.
”Acest CT, care a fost achiziționat în 2018 de Ministerul Sănătății, de o calitate foarte slabă, a fost recepționat de către spital, dar nu avea autorizație de functionare din partea CNCAN. Noi l-am oprit imediat, am chemat Corpul de Control al Ministerului Sănătății.
Raportul Corpului de Control arată că Ministerul a fost indus în eroare de către reprezentanții spitalului cănd aceștia au semnat pentru recepție, iar aparatul a funcționat fără autorizațiile necesare, care nu au fost cerute către CNCAN.
Noi l-am oprit în februarie, iar autorizația am primit-o la sfârșitul lunii iunie, nu am mai vrut să folosim acest aparat din cauza calității slabe, dar am fost nevoiți.
La începutul perioadei de pandemie, am reușit să aducem un aparat de înaltă performanță, dar am întâmpinat aceleași dificultăți de la directoarea de aviz a CNCAN, care își trece mândră în CV că e organizator de mese PSD.
E vorba de o neglijență și o lipsă de conștiință fără margini, pe care n-am mai întâlnit-o în viața mea”, a adăugat managerul.
Citește și: