Medicii din linia întâi, de trei ori mai expuși riscului infectării cu noul coronavirus față de oamenii obișnuiți (studiu)

Medicii din linia întâi, de trei ori mai expuși riscului infectării cu noul coronavirus față de oamenii obișnuiți (studiu)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Echipamentul de protecție (PPE) purtat de personalul medical responsabil cu îngrijirea pacienților bolnavi de Covid-19 nu este suficient pentru a elimina complet amenințarea virusului pentru cei din linia întâi, arată un nou studiu King’s College London.

Chiar și cu mănuși, halate și măști, personalul medical are un procent de risc de 3,4 ori mai mare în comparație cu un om obișnuit. În plus, personalul medical care face parte din minorități etnice se confruntă cu un risc și mai ridicat de contractare a virusului, potrivit studiului publicat în revista Lancet Public Health, citat de CNN.

ADVERTISING

Potrivit studiului, minoritățile afro-americane, latino-americane și alte minorități se confruntă cu un risc de 5 ori mai mare față de restul medicilor.

”Peste 20% dintre medicii din linia întâi au dezvoltat cel puțin un simptom asociat cu infecția SARS-Cov-2, în timp ce, din restul populației, 14,4% au dezvoltat cel puțin un simptom. Oboseala, pierderea mirosului și a gustului sau răgușeala sunt printre cele mai comune simptome”, spun cercetătorii.

Cercetare asupra a 2 milioane de oameni

Cercetătorii au folosit aplicația COVID Symptom Tracker pentru a studia informațiile despre peste 2 milioane de oameni, inclusiv aproximativ 100.000 de medici aflați în linia întâi din SUA și Marea Britanie, între 24 martie și 23 aprilie.

ADVERTISING

”După ce au analizat diferențele privind rezultatele angajaților din sănătate aflați în linia întâi, în comparație cu restul comunității, cercetătorii estimează că medicii sunt de 3,4 ori mai expuși la infectarea cu COVID-19”, se arată în lucrarea de cercetare.

”Datele dezvăluie că încă este un risc ridicat de SARS-Cov-2, în ciuda disponibilității la scară largă a echipamentelor PPE”, sustine Sebastien Ourselin, profesor la King's College London și îndumătorul studiului.

Medici nevoiți să refolosească echipamentele de protecție

Studiul a dezăluit, însă, o nouă problemă: în unele zone nu există echipament adecvat, iar unii medici sunt nevoiți să refolosească echipamentul, mai spune Ourselin.

ADVERTISING

La data desfășurării studiului, întreaga lume se confrunta, de fapt, cu o lipsă a echipamentelor de protecție. Chiar dacă la ora actuală lucrurile stau puțin mai bine, cercetarea atrage atenția autorităților cu privire la importanța asigurării unui echipament adecvat pentru medicii din linia întâi în lupta cu SARS-Cov-2.

Citește și:

Avem doar 400 de epidemiologi în România, din care trei sferturi lucrează la privat. Tătaru anunță când se va trece la detașarea medicilor

Protest al Societății Române de ATI adresat lui Arafat: Nu vrem medici detașați la Balș! Secția e condusă ilegal, ca urmare a abuzului de putere a dr. Streinu-Cercel

Doar 1% din totalul medicilor din România sunt infecționiști. Zeci de spitale se confruntă cu o lipsă acută de astfel de cadre


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇