Niciodată nu e prea târziu să te apuci să ridici greutăți! A fost descoperit încă un beneficiu al acestui exercițiu

Niciodată nu e prea târziu să te apuci să ridici greutăți! A fost descoperit încă un beneficiu al acestui exercițiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nu e o noutate că a ridica greutăți este un exercițiu benefic. Studii anterioare au arătat că această activitate, făcută la bătrânețe, prelungește viața. Acum, oamenii de știință au descoperit că acest exercițiu are chiar mai multe beneficii.

Concret, un studiu realizat pe bărbați vârstnici a scos la iveală faptul că practica este capabilă să întărească conexiunile dintre nervi și mușchi, scrie Science Alert.

Începem să pierdem masă musculară înainte de vârsta de 40 de ani, cauzată parțial de o reducere a fibrelor musculare, pe măsură ce neuronii motori (celulele din creier și măduva spinării care îi spun corpului să se miște) se descompun. Din păcate, acest declin nu poate fi oprit, dar poate fi încetinit considerabil.

ADVERTISING

Aici intervine antrenamentul cu greutăți, care face ca aceste conexiuni dintre nervi și mușchi să devină mai puternice, protejând neuronii motori din măduva spinării, esențiali pentru un organism care funcționează bine.

”Anterior, cercetătorii nu au reușit să demonstreze că ridicarea de greutăți la bătrânețe poate întări legătura dintre neuronii motori și mușchi. Studiul nostru este primul care prezintă constatări care sugerează că acest lucru chiar se întâmplă”, spune fiziologul de exerciții fizice Casper Søndenbroe, de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.

ADVERTISING

Cercetarea a implicat 38 de bărbați sănătoși cu o vârstă medie de 72 de ani, cărora li s-a cerut să urmeze un curs de 16 săptămâni de antrenament de ridicare de greutăți destul de intens, care implica presa pentru picioare, extensii ale picioarelor, răsuciri ale picioarelor și două exerciții pentru partea superioară a brațului.

Un alt grup de 20 de bărbați sănătoși de aceeași vârstă nu a făcut antrenament cu greutăți, aşa că oamenii au fost utilizați ca o comparație de control.

Sesiunile de antrenament cu greutăți au avut loc de trei ori pe săptămână, iar după două luni (la jumătatea experimentului), s-au putut observa diferențele de dimensiune și sănătate musculară.

ADVERTISING

”Studiul arată că, chiar dacă începi târziu în viață, diferența este palpabilă”, a explicat Søndenbroe.

”Desigur, cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine, dar niciodată nu este prea târziu, chiar dacă ai 65 sau 70 de ani. Corpul tău poate beneficia în continuare de antrenamentul cu greutăți”, a mai spus acesta.

Deși acest studiu a fost făcut pe bărbați, același lucru este valabil și pentru femei: de exemplu, femeile în vârstă, care sunt mai predispuse la osteoporoză, beneficiază de antrenamentul de rezistență la fel de mult ca bărbații, se arată într-un raport publicat de American Journal of Physiology: Cell Physiology.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇