În jur de 100 de sindicaliști din Sănătate au pichetat, marți, sediul Guvernului. Acțiunea a fost organizată de Federația Sanitas și a început la ora 11:00.
Evenimentul s-a numit Mitingul Epuizării, organizatorii afirmând anterior că ”strategiile de criză incoerente, promisiunile neonorate, deciziile politice luate fără consultarea partenerilor sociali” i-au epuizat pe lucrătorii din Sănătate.
Prezent la protest, președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a spus că nemulțumirile sindicaliștilor sunt legate de stimulentul promis personalului din prima linie în lupta cu pandemia.
Guvernul condus de premierul Ludovic Orban a promis rezolvarea problemei, însă acest lucru nu s-a întâmplat, a explicat Bărăscu.
”Astăzi suntem nemulțumiți, pentru că la ultima întâlnire pe care am avut-o tot în urma unei manifestări pe care am făcut-o, Guvernul, premierul Orban și miniștrii au promis că în 2 săptămâni ne vom întâlni și vom pune capăt problemelor care țin de salarizare, pentru că oamenii nu au luat încă acel stimulent de risc, nu au luat varianta de până la 30% pentru ce fac în lupta cu covidul ăsta nenorocit.
Ce trebuiau să facă din luna martie - aprilie cu acel spor epidemic, care trebuia să fie undeva între 55 și 85, el nici măcar azi nu este pus în plan la spitalele cele mai importante, care luptă de luni de zile cu covidul”, a declarat șeful Sanitas pentru Epoch Times.
El a și enumarat unitățile spitalicești din Bucureşti la care se referea: Institutul Matei Balș, Spitalul Colentina, Spitalul Sfântul Ioan, între altele.
”Ele ar fi trebuit să primească un spor mai mare, între 55 și 85, niciunul dintre ele... abia au ajuns la 50. În rest, nimic. Au spus că se rezolvă această problemă și că totul se rezolvă simplu”, a completat Bărăscu.
E nevoie de personal medical
Șeful Sanitas a mai explicat că este nevoie de personal medical, pentru că, așa cum se și numește manifestarea (mitingul epuizării), medicii sunt obosiți și nu prea mai fac față cazurilor de coronavirus. În plus, foarte multe cadre medicale s-au îmbolnăvit de COVID-19, așa că sunt obligate să intre în izolare.
”Am cerut să deblocheze posturile, pentru că lumea este epuizată, bolnavă. Astăzi avem încă 20 de colegi infectați, numai de la Sanitas. Mulți dintre ei au murit. Este foarte greu. Au decedat ca niște eroi, așa cum au fost numiți acum câteva luni, dar azi nu mai există. Azi suntem sclavi pe plantație. Suportăm tot felul de demersuri care au efect mai mult sau mai puțin epidemiologic”, a adăugat Bărăscu.
Referitor la situația paturilor ATI, care rămân din ce în ce mai puține, în condițiile în care avem mii de cazuri de SARS-coV-2 zilnic, șeful federației a spus că ”estimările sunt periculoase”.
”Mai bine ne abținem și căutăm soluții, ca să nu mai fie nevoie de atâtea paturi ATI. Chiar dacă avem paturi, nu e personal. E și epuizare fizică, morală... să vezi oameni cu probleme și să nu poți să le faci nimic. La ATI e tragedie, știu ce înseamnă, indiferent că mor cu COVID sau comorbidități, dar mai nou mor și fără comorbidități. E o nouă fază a virusului și nimeni nu ia măsuri.
Cred că cel mai important ar fi să avem materiale de protecție din ce în ce mai bune și să fie distribuite, pentru că nu toate materialele sunt bune”, a punctat Bărăscu.
Sunt medici care nu și-au primit nici măcar salariile
Despre lipsa cadrelor specializate în ATI, Leonard Bărăscu spune că poate fi instruit personal medical și de pe alte secții. În plus, el susține că pe lângă faptul că nu au fost plătite stimulentele de risc, unii colegi nu și-au primit nici măcar salariile.
”Nu trebuie să vii neapărat de la ATI. Asta nu înseamnă că cineva nu te poate orienta ca medic stagiar sau asistent medical care ai lucrat în altă secție să lucrezi acolo. Și ca să fie complet, am avut colegi care au plecat în altă parte și nu și-au luat nici măcar salariile și stimulentul de risc, ceea ce este o mare mizerie! Nu poți să tratezi covidul sau orice boală cu niște soldați neplătiți!”, a remarcat acesta.
El a evidențiat că ”nu rezolvăm epidemia cu bani, dar cei care stau tot timpul în spital ar trebui să fie și ei mulțumiți”.
Mesaj pentru oamenii anti-mască
Întrebat ce mesaj are pentru persoanele care refuză să poarte masca și să respecte regulile antiCovid, Bărăscu a replicat:
Le spun: Lăsați prostiile! Puneți-vă mască! Protejați-vă! Spălați-vă pe mâini! Nu vă doresc - sunt mulți dintre ei care au ajuns la spital și văd ce se întâmplă - potoliți-vă cu prostiile astea! Dacă vouă nu vă convine, protejați-i pe ceilalți. Rămâneți voi acasă și să meargă pe stradă cei care au măști!
În fine, liderul Sanitas a mai precizat că momentan nu se pune problema de a declanșa o grevă.