Medicamentul american inovativ împotriva Covid ajunge în România

Medicamentul american inovativ împotriva Covid ajunge în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că a fost încheiat contractul pentru livrarea Molnupiravir, medicament care poate fi administrat pacienţilor cu risc crescut şi simptomatici la Covid-19.

Primele cantităţi din acest medicament vor ajunge în România până la finalul acestei săptămâni.

„Lucrul pe care vi-l anunţ acum în premieră este că am încheiat contractul, am semnat şi am stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele două produse inovative – Molnopirativ, mă refer la cel care se administrează pacienţilor cu risc crescut, simptomatici, în centrele de evaluare sau în spitale.

ADVERTISING

Primele cantităţi vor ajunge probabil în România, fizic, la sfârşitul acestei săptămâni, iar la direcţiile de sănătate publică, care să le distribuie spitalelor şi centrelor de evaluare, în primele zile ale săptămânii viitoare. E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile, pentru scăderea presiunii pe secţiile de terapie intensivă şi ceea ce ne preocupă pe toţi, pentru reducerea numărului de decese.

De data aceasta, discutăm de antivirale la care s-a măsurat acest efect şi el este certificat de studii ştiinţifice, pe când celelalte pe care le-am avut la dispoziţie până la momentul de faţă, mă refer la Favipiravir, nu avea acest efect, ci doar de reducere a duratei bolii.

ADVERTISING

Celălalt, Arbidol, iese din discuţie, pentru că nu avea în spate niciun fel de studiu care să certifice acest lucru”, a afirmat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, la sediul Ministerului Sănătăţii.

El a vorbit şi despre prescrierea ambulatorie a Favipiravir.

„Un lucru foarte important este legat de funcţionalitatea acestor centre ambulatorii de evaluare, care sunt funcţionale, majoritatea. Cred că sunt 174 sau chiar mai multe, erau 174 ieri sau alaltăieri. Sunt operaţionalizate.

ADVERTISING

Am distribuit în toate aceste centre medicaţia antivirală. Mă refer la Favipiravir. Asta avem în momentul de faţă. Am deschis calea prescrierii ambulatorii de Favipiravir şi achiziţionarea din farmacii.

E mai important să administrezi acest medicament la persoane care au fost anterior evaluate, pentru că, aşa cum discutam, nu toată lumea trebuie să ia medicaţie antivirală”, a explicat Rafila.

Ce este pastila minune de la Merck

Molnupiravir, un medicament experimental cu administrare orală dezvoltat de Merck & Co Inc, a redus cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii predispuşi la forme severe ale acestei maladii, potrivit rezultatelor interimare ale unui studiu clinic publicate în octombrie.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat în noiembrie că a aprobat folosirea în caz de urgenţă în Uniunea Europeană (UE) a tabletei împotriva Covid-19 a Merck (Molnupiravir).

”Medicamentul poate să fie folosit în tratarea adulţilor bolnavi de Covid-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc mare să dezvolte o formă gravă” a bolii, a precizat EMA.

Tratamentul se administrează timp de cinci zile, câte două tablete pe zi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇