Magneziul: Un mineral esențial pentru sănătate, cu multe beneficii pentru organism

Magneziul: Un mineral esențial pentru sănătate, cu multe beneficii pentru organism

Magneziul este unul dintre mineralele cu rol esențial în menținerea sănătății, în special a oaselor, mușchilor, sistemului nervos și a inimii. Alimentele care conțin magneziu ar trebui să se regăsească zilnic în dieta ta, mai ales dacă te simți tot timpul obosit și fără vlagă (un simptom destul de des întâlnit în cazul persoanelor care au o deficiență de magneziu). Nici prea mult magneziu nu este indicat pentru că poți ajunge în situația în care te confrunți cu o acumulare în exces a acestui mineral. Echilibrul este întotdeauna cheia, iar informațiile de mai jos te vor ajuta să conștientizezi pentru ce este bun magneziul și te vor determina să îți analizezi mult mai atent alimentația. 

1. Magneziul – informații utile

Magneziul este implicat în multe procese biochimice vitale, multe dintre afecțiuni putând fi prevenite cu un aport corect de vitamine și minerale. Informarea este cea mai bună modalitate prin care îți poți menține sănătatea – dacă știi ce rol au cele mai importante minerale în buna funcționare a organismului, vei fi mult mai atent la alimentele pe care le introduci în dietă. Iar dacă constați că nu îți iei doza zilnică de vitamine și minerale din alimentație, poți crește acest aport prin suplimente naturale, dar doar după ce consulți un medic și realizezi o serie de analize care să ateste faptul că în corpul tău există o carență. 

ADVERTISING

1.1. Magneziul – proprietăți importante

Magneziul are beneficii importante pentru oase și dinți, ajutând la absorbția mult mai bună a calciului și a vitaminei D. Persoanele care suferă de insomnii, anxietate sau stres au nevoie de magneziu pentru că acesta ajută la funcționarea normală a sistemului nervos și are un efect calmant. Printre cele mai importante proprietăți ale magneziului se numără și capacitatea de a menține ritmul cardiac normal și de a contribui astfel la reducerea riscului de aritmie. Dacă te confrunți cu probleme la nivelul tensiunii arteriale, ar trebui să vorbești cu medicul tău despre magneziu și la ce ajută în situația ta. 

1.2. Rolul magneziului în organism

Ți s-a întâmplat vreodată să nu poți dormi din cauza spasmelor resimțite la nivelul picioarelor? Acești ”cârcei”, așa cum sunt numite spasmele în mod popular, pot fi ameliorați cu ajutorul magneziului. Magneziul ajută la contractarea și relaxarea mușchilor, contribuind la funcționarea normală a acestora. 

Magneziul are un rol important și în modul în care organismul procesează carbohidrații și grăsimile – acest mineral ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și previne apariția diabetului de tip 2. În plus, magneziul contribuie și la menținerea tranzitului intestinal regulat, eliminând constipația. Așa că, dacă te confrunți regulat cu această problemă și nu știi ce medicamente să mai folosești, poate ar trebui să introduci magneziul în alimentație. Nu în ultimul rând, magneziul influențează într-un mod pozitiv funcția cerebrală, susținând memoria și concentrarea. Dacă te pregătești de un examen important sau urmează o perioadă stresantă la job, asigură-te că îți iei doza zilnică de magneziu. Va face o diferență enormă la nivelul energiei, concentrării și memoriei.

ADVERTISING

1.3. Tipuri de magneziu

Organismul nostru nu produce magneziu, iar asta înseamnă că trebuie să îl luăm din surse externe. Există două tipuri de magneziu: surse naturale de magneziu (alimentele bogate în acest mineral) și suplimentele alimentare. La rândul lor, suplimentele alimentare cu magneziu pot fi găsite în farmacii sub diverse forme. Iată câteva dintre cele mai cunoscute produse cu magneziu:

  • Magneziu oxid – este forma cea mai comună și ieftină pe care o poți găsi în magazine, însă unii specialiști susțin că are o absorbție mai redusă în comparație cu alte tipuri de magneziu,
  • Magneziu citrat – este foarte bine tolerat de persoanele care suferă de probleme gastro-intestinale,
  • Magneziu glicinat – ajută în mod special la buna gestionare a situațiilor stresante și a anxietății,
  • Magneziu malat (sau malat de magneziu) – ajută la creșterea energiei și la susținerea funcției musculare.

Dacă știi că nu îți poți lua aportul zilnic din surse de magneziu naturale, poți opta pentru suplimente alimentare, însă ar fi bine să consulți mai întâi un specialist pentru a-ți recomanda tipul de magneziu care se potrivește nevoilor tale.

2. Deficit de magneziu – cum se manifestă și cum poți îndrepta această carență

Deficitul de magneziu este o condiție medicală definită printr-un nivel prea scăzut al magneziului în organism. Această carență de magneziu are simptome specifice și ușor de recunoscut de majoritatea persoanelor. Dacă te regăsești și tu într-o astfel de situație, ar fi bine să te adresezi unui medic pentru a-ți recomanda o dietă cu alimente bogate în magneziu sau suplimente alimentare care să compenseze această carență.

ADVERTISING

2.1. Lipsă de magneziu – simptome resimțite

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale lipsei de magneziu este apariția unor spasme musculare și a crampelor musculare, în special la picioare. Oboseala și starea de slăbiciune, episoadele de nervozitate sau anxietate – toate acestea pot fi puse pe seama unui deficit de magneziu. Iată și alte semne care te pot pune pe gânduri și care pot fi conectate de o lipsă de minerale:

  • Tahicardie – uneori, deficitul de magneziu provoacă simptome care țin de sănătatea inimii, cum ar fi un puls prea mare sau neregulat,
  • Spasme musculare dureroase, în jurul feței – în această situație poate fi vorba de un deficit sever de magneziu,
  • Probleme cu digestia – vărsături, diaree, greață,
  • Senzație de amorțeală sau furnicături.

2.2. Carență de magneziu – care sunt cauzele

Dacă ai bifat câteva dintre simptomele de mai sus, sfatul nostru este să te programezi la un consult pentru a afla exact dacă te confrunți cu un deficit de magneziu și care sunt cauzele. Poate fi vorba de o dietă săracă în alimente care conțin vitamine și minerale sau de o boală care afectează absorbția acestui mineral în organism (boala celiacă poate fi o cauză a carenței). Mai există și cazuri în care lipsa de magneziu este produsă de administrarea unor medicamente. Identificarea cauzei este importantă pentru urmarea unui tratament corect. 

2.3. Ce trebuie să mănânci când ai lipsă de magneziu

Dacă lipsa de magneziu a fost cauzată de o dietă săracă în acest mineral, tot ce trebuie să faci este să introduci în alimentație:

  • Legume cu frunze verzi: spanac, broccoli, kale, țelină,
  • Nuci: alune, nuci, migdale, caju,
  • Diverse tipuri de semințe: dovleac, in, chia, susan,
  • Fasole, linte, mazăre,
  • Pește: somon, macrou,
  • Cereale integrale,
  • Avocado,
  • Banane. 

O alimentație bogată în magneziu ar trebui să compenseze acest deficit și să nu mai fie nevoie și de suplimente alimentare. Ai grijă la aportul zilnic de magneziu pentru a nu trece în extrema cealaltă, a excesului de magneziu.

3. Excesul de magneziu și efectele sale

Deși magneziul are beneficii pentru organism, consumul de alimente sau de suplimente cu magneziu în exces, poate duce la diverse complicații. Este important să știi care este doza zilnică necesară de vitamine și minerale, să îți analizezi alimentația și să apelezi la suplimente doar în cazul în care observi că nu îți poți lua din alimente necesarul de magneziu. Cu toate acestea, excesul de magneziu este o condiție medicală care apare destul de rar. 

3.1. Prea mult magneziu în organism – care sunt cauzele

Una dintre cele mai comune cauze este utilizarea în exces a suplimentelor alimentare cu magneziu. În cazuri foarte rare, excesul de magneziu poate fi provocat de o alimentație cu prea mult magneziu pentru că organismul nostru dispune de mecanisme naturale pentru a elimina excesul de magneziu. Există situații în care medicamentele pot crește nivelul de magneziu din sânge (diureticele și laxativele). Persoanele care suferă de insuficiență renală pot avea dificultăți în eliminarea magneziului, lucru ce duce la acumularea acestuia în sânge. Afecțiunile endocrine și gastrointestinale pot afecta echilibrul magneziului din sânge și pot duce la acest exces. Este important să recunoști simptomele și să mergi la un medic pentru a determina dacă ai prea mult magneziu în organism și care sunt cauzele care au provocat această situație.

3.2. Exces de magneziu în corp – simptome frecvente și cum îl gestionezi

În mod paradoxal, excesul de magneziu din organism prezintă aproximativ aceleași simptome ca deficitul de magneziu: slăbiciune musculară, greață, vărsături, diaree, tensiune arterială scăzută. În plus, pot să apară probleme respiratorii sau dificultăți în respirație, iar în cazuri extreme de exces de magneziu poată să apară și depresia respiratorie, o situație ce necesită urgent intervenție medicală. 

Doar un consult medical specializat și analizele de sânge pot determina dacă te confrunți cu un deficit sau un exces de magneziu. 

În funcție de severitatea situației, tratamentul poate include diverse măsuri. Primul pas este întreruperea aportului de magneziu – în cazul în care iei suplimente alimentare sau medicamente care conțin magneziu, medicul îți va spune să întrerupi tratamentul. Dacă simptomele excesului de magneziu afectează calitatea vieții pacientului, se va interveni cu tratament simptomatic pentru eliminarea slăbiciunii musculare, pentru reglarea tensiunii arteriale sau a dificultății respiratorii. Dacă vorbim de nivelul de magneziu prea mari în sânge, medicul poate utiliza diureza forțată pentru a grăbi eliminarea magneziului din organism – acest lucru se face de cele mai multe ori prin administrarea de lichide intravenos pentru stimularea producției de urină. 

Uneori, excesul de magneziu nu se reglează decât după tratarea cauzei care l-a provocat. Dacă medicul a identificat vreo insuficiență renală sau vreo afecțiune endocrină, va prescrie tratament pentru gestionarea bolii. Orice pacient va fi monitorizat până în momentul în care simptomele dispar și nivelurile de magneziu revin la normal. Ulterior, medicul poate recomanda o doză mai mică de magneziu, dacă este absolut necesar. În multe cazuri, se insistă doar pe o alimentație sănătoasă și echilibrată, bogată în vitaminele și mineralele necesare bunei funcționări a organismului.

4. Magneziu pentru copii – beneficii și surse de minerale

Beneficiile magneziului în cazul copiilor sunt la fel de importante, mai ales în primii ani de viață. Magneziul este esențial în formarea oaselor și a dinților, în dezvoltarea abilităților cognitive și a sistemului imunitar. Mai mult decât atât, un nivel normal de magneziu în organismul copiilor contribuie la un somn odihnitor și la reducerea insomniilor. În momentul în care copilul primește vitaminele și mineralele necesare, el se va dezvolta sănătos și armonios, sistemul imunitar va fi mereu puternic, iar virozele sezoniere îl vor ocoli.

Cei mici ar trebui să primească magneziu prin alimentație, legumele verzi, nucile, cerealele integrale și semințele fiind necesare în dieta lor zilnică. Bineînțeles, se recomandă analize de sânge regulate pentru determinarea nivelului de vitamine și minerale – în cazul în care alimentația nu este suficientă, medicul pediatru poate recomanda diverse suplimente. Suplimentele alimentare nu trebuie sub nicio formă să fie administrate fără a cere părerea unui medic, mai ales în cazul copiilor.

În concluzie, magneziul joacă un rol important nu doar în menținerea stării noastre de sănătate, ci și în reglarea nivelului de energie și a bunei dispoziții. Vei vedea că după ce introduci alimentele bogate în magneziu în dieta ta zilnică, nu te vei mai simți slăbit, obosit sau amețit, ci te vei putea concentra mult mai bine la ce ai de făcut, atât acasă, cât și la job. Alimentele cu un conținut mare de magneziu sunt delicioase, însă dacă observi că nu reușești să îți iei aportul de vitamine și minerale din ele, poți apela la suplimente, dar doar după ce ai consultat un medic care îți va prescrie atât tipul de magneziu de care ai nevoie, cât și doza în care trebuie să îl iei. Respectă aceste recomandări și te vei bucura mereu de o stare de sănătate optimă!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇