Legătura dintre spațiile verzi din apropierea locuinței, depresie și anxietate

Legătura dintre spațiile verzi din apropierea locuinței, depresie și anxietate

Un grup de cercetători de la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din China a realizat recent un studiu pentru a investiga o potențială legătură între expunerea pe termen lung la spații verzi în proximitatea locuinței și două dintre cele mai comune tulburări de sănătate mintală: depresia și anxietatea. Concluziile lor, publicate în Nature Mental Health, sugerează că atunci când locuim în apropierea parcurilor și zonelor verzi, riscul de a dezvolta cele două tulburări este mai mic, notează Medical Xpress.

ADVERTISING

"Interesul nostru de cercetare este epidemiologia spațiului înconjurător, care se concentrează în principal asupra impactului expunerii la mediu, cum ar fi vegetația și poluanții atmosferici, asupra sănătății umane. Există un consens asupra faptului că vegetația poate reduce stresul și poate îmbunătăți starea de spirit. Cu toate acestea, a fost doar o idee înrădăcinată în mințile noastre și nu eram siguri dacă există dovezi științifice pentru a o susține", a declarat Yaohua Tian, co-autor al lucrării, pentru Medical Xpress.

ADVERTISING

Mai întâi, cercetătorii au analizat studiile anterioare, care au explorat legătura dintre proximitatea față de natură și sănătatea mintală, constatând că existau doar câteva lucrări pe acest subiect, iar cele disponibile ajunseseră la concluzii inconsistente. Prin urmare, au decis să analizeze o bază de date mai mare pentru a vedea care sunt efectele expunerii pe termen lung la vegetația din zona rezidențială asupra riscului de depresie și anxietate.

În cadrul studiului lor, cercetătorii au analizat datele colectate de la 409.556 de persoane și stocate în baza de date UK Biobank, acordând o atenție specială distanței dintre participanți și zonele verzi și scorurile auto-raportate privind starea de bine, precum și internările în spital și decesele din zona lor rezidențială.

ADVERTISING

Rezultatele acestei investigații arată că există o legătură între apropierea spațiilor verzi, pe termen lung, de zonele rezidențiale și incidența depresiei și a anxietății. Mai exact, potrivit cercetătorilor, cu cât trăim mai aproape de parcuri și alte zone verzi, cu atât este mai redus riscul de a dezvolta astfel de afecțiuni.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇