Jurma: După valul de infectări, urmează valul de decese. Un român e ucis de Covid la fiecare 10 minute

Jurma: După valul de infectări, urmează valul de decese. Un român e ucis de Covid la fiecare 10 minute

Medicul Octavian Jurma preconizează că, după valul 5 de îmbolnăviri, urmează valul de decese cauzate de Covid.

Specialistul vine cu o serie de estimări bazate pe datele deja existente despre decesele din valul 4 Delta.

"Știu că nu e un subiect la fel de popular ca relaxarea în aceste zile, dar după valul de infectări urmează valul de decese. Morții sunt alt tabu al acestui val, care este intens zugrăvit ca "mult mai blând", așa încât vă invit să ne uităm în sus oleacă", scrie Jurma pe Facebook şi ilustrează cu un grafic.

prognoza-decese-Jurma
Foto: Facebook/Octavian Jurma

Iată explicaţiile pe larg pentru graficul de mai sus:

"Aici aveți istoricul deceselor produse oficial de COVID-19 în România începând cu luna septembrie 2020 (curbă neagră - suma mobilă la 7 zile) și al prognozei (gri punctat).

Curba deceselor în rândul celor nevaccinati este în verde (prognoza = verde punctat), iar în rândul celor vaccinați este în albastru (prognoza = albastru punctat).

ADVERTISING

Din păcate vedem că, tot așa cum curbă cazurilor oficiale s-a aliniat la prognoză și curba deceselor începe să se alinieze la cea mai optimistă prognoză teoretică la care putem speră realist.

Astfel, prognoza deceselor în valul Omicron pleacă de la ipoteza unei reduceri cu 70% a mortalității față de media națională din pandemie înainte de valul 5.

Atât curba de prognoză a deceselor zilnice, cât și curbele de prognoză pentru vaccinați și nevaccinati sunt acum aliniate cu evoluția oficială.

Ce înseamnă asta? Săptămâna trecută am avut 632 de decese și o medie de 90 de decese pe zi.

Săptămâna trecută un român a fost ucis de Covid-19 la fiecare 15 minute.

În această săptămâna un român este ucis de Covid-19 la fiecare 10 minute.

În această săptămâna avem deja o medie de 144 de decese pe zi și până azi 2.593 de români au murit oficial uciși în "mult mai blândul" val 5-Omicron.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Numărul de decese va continua să crească până la finalul lunii, când vom atinge probabil vârful în jurul a 2.000 de decese săptămânal și 300 de decese pe zi".

Medicul speră că varianta BA2 a Omicron nu va prelungi valul 5. Asta pentru că oricum deja anunţurile de genul "s-a terminat pandemia" și urmează "marea relaxare" au dat lovitura de grație campaniei de vaccinare.

8 din fiecare 10 decedați sunt nevaccinati

Analiza lui Jurma se axează şi pe cine sunt cei care mor de Covid.

"Marea majoritate a celor care mor în România de la valul 4 încoace sunt din rândul celor nevaccinati. 8 din fiecare 10 decedați de azi sunt nevaccinati, 8 din fiecare 10 decedați de mâine vor fi tot nevaccinati și tot așa.

Vaccinarea în proporție de 80%, mai ales a celor vulnerabili, ar fi salvat cel puțin 20.000 de vieți până acum.

Nici nu discut aici de numărul imens de bolnavi cronici cu long-Covid pe care îi lasă în viață pandemia, care este de 10x mai mare decât al celor decedați".

ADVERTISING

Medicul spune că e prea târziu la nivel de societate să mai salvăm campania de vaccinare, dar individual putem face ceva.

"Vaccinarea și numai vaccinarea trebuia și trebuie să fie în mintea autorităților, nu relaxarea și numai relaxarea. Acum este oricum prea târziu să mai facem ceva la nivel de măsuri publice. Zarurile au fost aruncate pe geam de data asta, odată cu certificatul verde și nu mai există cale de întoarcere.

Autoritățile nu mai au de ales și trebuie să livreze marea relaxare, așa încât nu putem face nimic să schimbăm asta. Vom trece prin valea morții indiferent dacă vrem sau nu.

La nivel individual nu e însă prea târziu să facem ceva. Nu trebuie să uităm că adesea coborârea după ce am ajuns în vârful muntelui este mai anevoioasă decât urcarea.

Jumătate din numărul de infectari, majoritatea spitalizărilor și marea majoritate a deceselor se înregistrează la coborârea din valul epidemic. Chiar dacă putem fi optimiști că se vede luminița de la capătul valului, nu trebuie să lăsăm gradă jos ca să nu ne infectăm atât de aproape de liman.

Nu e prea târziu să ne vaccinăm și e prea devreme să renunțăm la mască și să socializăm liber.

Până coborâm sub 1 la mie, masca FFP2 rămâne esențială ca barieră externă și vaccinarea (mai ales boosterul) esențială ca barieră internă.

Toți suntem sătui de pandemie, dar acesta nu este un motiv să renunțăm prematur la prudența care ne-a ajutat până aici. Avem un orizont realist de așteptare până în aprilie, când vom putea să ne bucurăm așa cum se cuvine de sărbătorile de Paște, dacă vom avea grijă de noi și de cei din jurul nostru".

În finalul acestei postări lungi şi detaliate, Jurma spune că există semne clare că numărul de decese este deja subestimat în valul Omicron:

"Unul din motive este că mult mai mulți români sunt trimiși acum acasă după triajul din centrele de evaluare al căror scop primar este să reducă presiunea pe spitale și UPU.

Al doilea motiv este amânarea raportărilor care se practică în continuare în ciuda scandalului din valul 2.

(...) După ce "eroarea" de peste 4.000 de decese a fost dezvăluită de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, acestea au fost în cele din urmă raportate în iunie-iulie 2021. Singurul pedepsit prin demitere a fost Vlad Voiculescu, nu cei care au ascuns decesele, prin urmare, acest obicei a continuat și în România excesul lunar de decese este aprope dublu față de cel raportat oficial".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇