În septembrie 2021 au murit cu 30% mai mulți oameni decât în anul precedent, nu doar de Covid. Lucrurile vor sta mai rău în octombrie și noiembrie

În septembrie 2021 au murit cu 30% mai mulți oameni decât în anul precedent, nu doar de Covid. Lucrurile vor sta mai rău în octombrie și noiembrie

Excesul de mortalitate din septembrie 2021 a fost generat nu doar de Covid, ci și din ”alte cauze” – printre care teama de spitale și supraaglomerarea lor -, într-un an în care mortalitatea din cauza bolilor respiratorii a depășit-o pe cea din cauza cancerelor, arată o analiză făcută de jurnaliștii Libertatea pe cifrele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

24.737 de români au murit în septembrie 2021, potrivit INS, care subliniază un exces de 5.703 de decese (o creștere cu 30%) față de septembrie 2019, când pandemia încă nu fusese declarată la nivel mondial.

ADVERTISING

Dintre aceștia, în total 4.183 de oameni au murit din cauza bolilor ale aparatului respirator, inclusiv covid (2.672), un total care îl depăşeşte pe cel al oamenilor care au murit din cauza cancerelor (3.929).

Cancerul era, până la izbucnirea pandemiei, a doua cauză de deces din România după bolile cardiovasculare. Iată că pandemia a schimbat paradigma.

Mortalitatea, accentuată de problemele din spitale

”La excesul de mortalitate intră și decesele COVID neînregistrate ca atare, precum și decesele care, după cum arată statistica, nu ar fi avut loc într-un an nepandemic, ci au fost provocate de un ansamblu de factori grupați în scăderea accesului la servicii medicale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aici intră de la teama oamenilor de a merge către medici și spitale, până la supraaglomerarea acestora”, explică jurnaliștii Libertatea.

Valurile se reflectă în numărul de decese

Dacă între valul trei (aprilie 2021) și valul patru (septembrie 2021), rapoartele au arătat scăderi ale numărului de morți de la o lună la alta, pe măsură ce am urcat pe val, numărul de decese a început să crească.

Potrivit INS, în septembrie 2021 numărul deceselor provocate de COVID şi boli ale aparatului respirator s-a dublat față de luna august (când fuseseră raportate 1.617 de decese din aceste cauze).

ADVERTISING

Cel mai probabil, statisticile vor fi negre și pentru luna octombrie 2021, când 10.623 de oameni au murit doar de Covid, de aproape patru ori mai mult decât în septembrie.

Iar ce vedem că se întâmplă în noiembrie prevestește o statistică sumbră, concluzionează jurnaliștii.

O.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇