Un rinichi provenind de la un porc a fost transplantat cu succes la om, fără ca organul să fie respins. E vorba despre o premieră, un progres medical uriaș, care ar putea deschide calea pentru astfel de transplanturi, în condițiile în care este o adevărată penurie de organe, iar lista de așteptare este imensă în toate țările lumii.
Procedura a fost efectuată la spitalul NYU Langone Health din New York, iar pacientul care a primit organul era în moarte cerebrală, cu disfuncții renale. Familia și-a dat acordul pentru un astfel de experiment, relatează IFL Science.
Timp de trei zile, rinichiul a fost atașat de vasele de sânge și menținut în afara corpului pacientei, astfel încât medicii au putut analiza întregul proces.
Rezultatele testelor cu privire la funcțile rinichiului transplantat au arătat că acesta funcționa normal, a declarat chirurgul Robert Dr Montgomery, cel care a condus studiul.
Rinichiul a produs „cantitatea de urină așteptată” de la un rinichi uman transplantat, a mai spus el, și nu au existat semne de respingere, cel puțin nu timp de trei zile, cât a durat experimentul, după care pacienta a fost deconectată de la aparate.
Nivelul anormal al creatininei primitorului, indicator al funcției renale slabe, a revenit la normal după transplant.
De menționat e faptul că organul provenea de la un porc ale cărui gene fuseseră modificate, astfel încât țesuturile acestuia să nu mai conțină o moleculă cunoscută pentru declanșarea respingerii aproape instantanee, după transplant.
Porcul modificat genetic, numit GalSafe, a fost dezvoltat de United Therapeutics Corp's Revivicor, iar experimentul a fost aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA în decembrie 2020.