La ţară, există un singur medic la 1.600 de locuitori, dar mult mai mulţi asistaţi social ca la oraş

La ţară, există un singur medic la 1.600 de locuitori, dar mult mai mulţi asistaţi social ca la oraş
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În România există un medic la 171 de locuitori în mediul urban, în timp ce în mediul rural raportul este de un medic la 1.594 de locuitori.

Sunt concluziile studiului „România cu un singur chip – partea a doua”, care a fost lansat marţi, la Palatul Victoria, de Ambasada Sustenabilităţii în România, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

”În prezent, 53,6% din populaţia României se află concentrată în mediul urban, în vreme ce 46,4% se află în mediul rural. Decalajele urban - rural cele mai mari sunt înregistrate în judeţele Covasna, Vaslui şi Galaţi, în timp ce ratele din rural cele mai scăzute le înregistrăm în Vaslui, Covasna şi Ialomiţa.

ADVERTISING

La medici stomatologi cele mai mari decalaje urban - rural sunt identice cu judeţele cu ratele cele mai scăzute.

La nivel urban avem un medic stomatolog la 631 de persoane. În judeţul Olt avem în mediul rural un medic stomatolog la 21.425 de persoane, în judeţul Vaslui avem un medic stomatolog la 17.942 de persoane", a informat Andreea Ghiocel, coordonatorul studiului.

Mult mai mulţi asistaţi social la sate

În cadrul cercetării s-a analizat şi modul în care se acordă ajutorul social. Concluzia a fost că există mult mai mulţi asistaţi social la ţară.

ADVERTISING

Astfel, una din 402 persoane primeşte ajutor social în mediul urban, iar în mediul rural una din 66 de persoane.

În ceea ce priveşte şomajul, media naţională urbană este un şomer la 144 de locuitori, iar în rural - un şomer la 55 de locuitori, iar cele mai mari decalaje sunt în judeţele Iaşi, Braşov şi Brăila.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇