Ministerul Sănătății, rectificare la rectificare: Totuși, vor fi construite și niște spitale noi cu bani din PNRR

Ministerul Sănătății, rectificare la rectificare: Totuși, vor fi construite și niște spitale noi cu bani din PNRR

Deși PNRR e de mult timp aprobat, la ministerul Sănătății nu pare că este foarte clar ce se va face cu banii, dacă și câte spitale noi vor fi construite.

Vineri, un comunicat al ministerului Sănătății arăta că vor fi construite nu mai puțin de 25 de spitale noi, până în 2026, cu 1,7 miliarde de euro, ceea ce părea puțin credibil și posibil. Astăzi, Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus că nu vor fi construite 25 de spitale noi prin PNRR, așa cum s-a spus în spațiul public, ci doar vor fi aduse îmbunătățiri celor existente.

După care, mai pe seară, Adriana Pistol a revenit cu explicaţii, după ce s-a consultat cu ministrul Alexandru Rafila, şi a dat ușor înapoi: lista obiectivelor de investiţii prin PNRR cuprinde, totuși, şi construirea unor spitale noi.

ADVERTISING

Iată declarațiile contradictorii, cu mențiunea că nici acum nu este clar câte spitale noi vor fi construite, fiind menționate doar două cazuri, cu titlu de exemplu:

25 de spitale noi

Ministerul Sănătății a anunțat, într-un comunicat transmis vineri, că a publicat, în consultare publică, metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate prin care vor fi selectate minimum 25 de obiective ce presupun construcţia şi dotarea de spitale, până în 2026, cu fonduri din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătăţii în anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană. Investiţia totală se va ridica la peste 1,7 miliarde de euro", se arată în comunicat.

ADVERTISING

De asemenea, pe 28 martie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că vor fi construite cel puțin 25 de spitale cu fonduri din PNRR: "Ştiţi bine că în PNRR noi avem un minim 25 de unităţi medicale care trebuie să fie construite şi dotate. Avem de ales dintr-o listă de 49."

Nu sunt spitale noi în cele 25

Întrebată luni când va fi cunoscută lista celor 25 de spitale noi care vor fi construite prin PNRR, secretarul de stat Adriana Pistol a precizat: "În mod sigur va dura, nu pot să vă dau un termen cât va dura, pentru că este o procedură laborioasă. Problema e că nu se vor construi 25 de spitale. În PNRR, aceste 25 de spitale sunt finanțate pentru diverse îmbunătățiri, reconstrucții, reamenajări, fie în totalitate, fie parțial în anumite secții. Deci nu se vor construi 25 de spitale”, relatează Mediafax.

ADVERTISING

Așadar, nu vom avea 25 de spitale noi, ci ”îmbunătățite”. Iar acestea vor fi alese dintr-o listă de 49 de spitale care necesită lucrări.

"25 de spitale sunt selectate dintr-o listă de 49 pe baza acelor criterii care au fost elaborate pentru a primi bani să își îmbunătățească stadiul în care ei lucrează acum. Spitale noi nu sunt decât acele spitale regionale. Nu au legătură acelea cu acestea 25. (…) Eu vă spun care e realitatea. Dacă așa scrie, vă rog frumos - cei de la presă - să verificați și să corectați. Nu se construiesc spitale noi", a mai spus secretarul de stat.

Totuși, ar fi câteva

La numai câteva ore de la declarația tranșantă că nu se construiesc spitale noi, Adriana Pistol a revenit.

"Pentru corecta informare a opiniei publice, în urma consultării cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, secretarul de stat Adriana Pistol face următoarele precizări. Lista de 49 de obiective de investiţii înscrise de către Ministerul Sănătăţii în mandatul precedentului Guvern şi aprobată de Comisia Europeană cuprinde 3 categorii:

  • Spitale nou înfiinţate (construcţii noi). Exemple: Institutul Regional de Oncologie Timişoara, Spitalul Regional de Urgenţă Braşov;
  • Spitale deja existente (construcţii noi care preiau integral activităţile medicale ale unor spitale). Exemple: Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C. C. Iliescu" Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu;
  • Reabilitări, extinderi sau înfiinţări de secţii/pavilioane care fac parte din spitale deja existente", spune Ministerul Sănătăţii.

Citește AICI integral comunicatul Ministerului Sănătății.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇