Imagini îngrozitoare din Shanghaiul carantinat: Izolaţi de săptămâni, oamenii spun n-au ce mânca și se tem mai mult de poliție decât de Covid (Video)

Imagini îngrozitoare din Shanghaiul carantinat: Izolaţi de săptămâni, oamenii spun n-au ce mânca și se tem mai mult de poliție decât de Covid (Video)

Shanghai se află în carantină de câteva săptămâni, decizie luată de autorităţile chineze în condiţiile în care un nou focar de Covid-19 a izbucnit în acest oraş. Condiţiile lockdownului sunt tot mai greu de suportat de cei 25 de milioane de locuitori ai oraşului, care, închişi în locuinţe, de-abia reuşesc să îşi asigure alimentele sau servicii medicale necesare.

Unii oameni au fost închişi în centre de carantină şi spitale improvizate, fără să ştie când li se va permite să plece acasă. În unele cazuri, oamenii au fost evacuaţi din propriile locuinţe, care au fost transformate în spaţii pentru carantină, scrie Washington Post.

ADVERTISING

Mulţi dintre locuitorii oraşului contestă necesitatea unor măsuri atât de draconice, mai ales în situaţia în care majoritatea cazurilor raportate sunt unele uşoare. Într-un clip intens distribuit filmat într-o zonă rezidenţială se aud strigăte din balcoanele locuinţelor. “Întreaga clădire ţipă. Care este problema la bază? Oamenii nu ştiu cât va dura această situaţie”, spune cineva.

Residents in locked down Shanghai scream from their balconies: 'This cannot last'

În alte filmări oamenii pot fi văzuţi luptându-se pentru provizii sau încercând să fugă din centrele de carantină.

ADVERTISING

Cei aproape 300.000 de oameni testaţi pozitiv de la începutul lunii martie şi contactele lor directe trebuie să fie plasaţi în carantină, au decis autorităţile, iar mulţi dintre locuitori se tem mai mult că ar putea fi trimişi în spaţiile improvizate în acest scop, în unele cazuri şcoli sau şantiere evacuate, decât de virus. Nu există aici personal medical disponibil şi nici locuri private în care să se poată dormi sau face baie.  

Pentru că nu sunt suficiente centre de carantină, unele blocuri de locuinţe sunt transformate în spaţii pentru izolare, chiar dacă acest lucru înseamnă că oamenii sunt scoşi cu forţa din propriile case.

Shanghai residents clash with authorities over COVID-19 lockdown | ABC News

Cei care nu se află în carantină trebuie să rămână în case, cu excepţia angajaţilor din sănătate, a curierilor şi a voluntarilor. Autorităţile folosesc drone pentru a comunica cu oamenii sau pentru a le trimite medicamente celor bolnavi.

ADVERTISING

Pe străzi patrulează roboţi care îndeamnă oamenii să îşi dezinfecteze locuinţele, să evite adunările şi să “rămână civilizaţi”.

Fiindcă măsurile au fost luate din scurt, nici autorităţile şi nici cetăţenii nu s-au putut pregăti corespunzător, iar oraşul a ajuns să se confrunte cu o penurie de alimente.

Li Moyin, în vârstă de 34 de ani, se numără printre cei izolaţi la domiciliu. Cartierul în care femeia locuieşte împreună cu părinţii săi septuagenari se află în carantină din 27 martie. Moyin lucrează ca translator part-time şi trebuie să găsească singură soluţii pentru a procura cele necesare traiului pentru ea şi familia sa.

“Mulţi, inclusiv părinţii mei, s-au simţit trădaţi. A fost dureros pentru ei să realizeze că am fost lăsaţi pe cont propriu”, spune Moyin.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇