Forța de strângere a mâinii este o metodă simplă de a ne evalua starea de sănătate și longevitatea, spun specialiștii.
În studiile clinice, forța de strângere se măsoară de obicei cu ajutorul unui dinamometru manual, un dispozitiv care se strânge cât de tare posibil pentru a măsura forța generată de mușchii mâinii și antebrațului.
Însă poate funcționa la fel de bine și o simplă minge de tenis sau de stres, potrivit lui Joshua Davidson, cercetător în domeniul forței și condiționării fizice la Universitatea Derby, care studiază forța de strângere a mâinii, scrie BBC.
„Ai nevoie de orice obiect pe care îl poți apuca și care se poate deforma fără a provoca durere sau disconfort. Pur și simplu, strânge-l cât de tare poți, cât mai mult timp, până când îți obosește mâna. Dacă poți menține o strângere maximă timp de 15–30 de secunde, este un standard bun de urmărit”, explică Davidson.
Chiar dacă în viața de zi cu zi o forță scăzută poate să nu însemne mai mult decât dificultatea de a deschide un borcan, cercetătorii folosesc tot mai des această metodă ca un indicator al forței musculare generale.
Într-un studiu la care au participat aproape 140.000 de adulți din țări cu venituri mari, medii și mici, forța de strângere a mâinii s-a dovedit a fi un indicator mai bun pentru decesul prematur decât tensiunea arterială, de exemplu.
Alte cercetări au arătat că această forță poate indica probabilitatea unei persoane de a trăi peste 100 de ani.
Într-un studiu, voluntarii și-au măsurat forța de strângere a mâinii între anii 1965 și 1968, când aveau între 56 și 68 de ani, și au fost monitorizați timp de 44 de ani. Cei care au ajuns centenari au avut în general o strângere mai puternică decât cei care au murit înainte de 79 de ani.
Potrivit lui Darryl Leong, profesor asociat de medicină la Universitatea McMaster din Canada, forța de strângere a mâinii – și deci forța musculară generală – este rezultatul alimentației, activității fizice și eventualelor boli.
Vestea bună este că acesta este un aspect asupra căruia poți lucra indiferent de vârstă.
Davidson recomandă folosirea testului cu mingea de tenis pentru a antrena progresiv mușchii mâinii și antebrațului, contractându-i la putere maximă cât mai mult timp posibil.
În general, o viață mai activă din punct de vedere fizic poate fi o metodă eficientă de a ne îmbunătăți forța de strângere a mâinii, mai recomandă specialiștii.
C.S.