Epidemiologii se uită cu îngrijorare către lunile ce urmează, în ce privește escaladarea pandemiei: Avem 3 evenimente pe care nu le putem evita

Epidemiologii se uită cu îngrijorare către lunile ce urmează, în ce privește escaladarea pandemiei: Avem 3 evenimente pe care nu le putem evita
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Odată cu venirea toamnei, situația cauzată de COVID-19 poate escalada.

Aglomerarea din orașe, după încheierea perioadei de concedii, începerea școlilor și debutul sezonului gripal sunt principalii factori care îi îngrijorează pe epidemiologi, potrivit declarațiilor lui Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

”Eu mă uit la acel număr bazal de reproducere care ne arată rata de transmisibilitate pentru că el are relevanța cea mai mare în interpretarea situației. Diferențele care s-au înregistrat de la o zi la alta de număr de teste pozitive au variat mult și în funcție de testele efectuate.

Ori noi, de la 1 august, ne aflăm la un număr bazal de reproducere de 1, ceea ce înseamnă o rată de transmisibilitate care s-a menținut constantă pe toată această perioadă. Acum, dacă acest lucru e bun sau rău…Sigur, nu e atât de rău pentru ca acest număr putea să crească, dar nici bun nu poate să fie, pentru că avem 3 evenimente care urmează si pe care nu le putem evita”, a explicat, la Digi24, specialistul.

ADVERTISING

”Trebuie evitate îmbrățișările, este foarte complicat, dar e vorba de autocontrol”

El a prezentat cum ar putea influența fiecare dintre factori creșterea numărului de cazuri de COVID-19.

”Primul e legat de întoarcerea oamenilor din concedii, care e inevitabilă, pentru că se termină sezonul de vară și oamenii se reîntorc în localitățile de domiciliu, vor relua munca, ceea ce înseamnă aglomerare pe mijloacele de transport în comun și alte situații care vor favoriza apariția de infecții noi, dacă nu se vor respecta măsurile.

De asemenea, urmează deschiderea anului școlar care poate ridica probleme dacă autoritățile locale, școlile și toți cei implicați nu vor lua deciziile corecte unde să deschidă și unde să nu deschidă școala și, de asemenea, dacă copiii și aparținătorii lor nu vor respecta indicațiile care li s-au dat.

ADVERTISING

Este foarte important felul în care se va desfășura relația între copii și părinți după începerea anului școlar și în special între copii și bunici, adică vârsta a 3-a. Trebuie evitate îmbrățișările, este foarte complicat, dar e vorba de autocontrol”, a explicat epidemiologul.

”Dacă nu e o fericire să faci COVID-19, cu siguranță va fi un dublu necaz să faci și gripă”

El a insistat că este foarte importantă vaccinarea antigripală, pentru a evita o dublă infectare, și cu virusul gripal, și cu noul coronavirus.

”În al treilea rând, după toamnă urmează iarna. Și, începând cu luna noiembrie, odată cu răcirea vremii, ne așteptăm atât la apariția virusului gripal, precum și la o oarecare activare a activității COVID-19.

În mod cert aceste două virusuri în această iarnă vor funcționa simultan și de aceea trebuie o atenție foarte mare atât de la autorități, ca să aprovizioneze cu vaccin în timp util, cât și la populație, să înțeleagă activitatea vaccinării antigripale, cu atât mai mult în acest sezon.

ADVERTISING

Pentru că dacă nu e o fericire să faci infecția cu COVID-19, cu siguranță va fi un dublu necaz dacă faci infecția gripală și infecția cu COVID-19 în același timp”, a punctat Emilian Popovici.

Ministerul spune că e pregătit, medicii sunt ceva mai rezervați

Ministerul Sănătății a anunțat că a achiziționat un număr dublu de doze de vaccin antigripal față de anul trecut. Astfel, dacă sezonul gripal trecut Ministerul a pus la dispoziție 1.500.000 de doze, anul acesta are intenția de a cumpăra 3.000.000, existând un acord cadru în acest sens.

Spre sfărșitul lunii iulie, la solicitarea SpotMedia.ro, Ministerul preciza că are în vedere achiziția a 2.970.000 de doze, din care fuseseră atribuite la acel moment 1.930.000.

Pentru diferența de 1.040.000 de doze vaccin gripal urma să fie reluată competiția.

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și președinte al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, ne explica atunci că, având în vedere concurența mare la nivel global, este posibil ca planurile Ministerului să nu poată fi concretizate.

”Linia de producție e deja în acest moment amorsată. Practic, noi nu mai putem în acest moment să dăm comandă de vaccin suplimentar pentru că, efectiv, producătorii au o anumită limitare din acest punct de vedere. (...)

E foarte posibil ca noi, ca să putem să dăm o comandă fermă, să întâmpinăm dificultăți atunci când discutăm de cantități mai mari. Din punctul meu de vedere realist, Ministerul Sănătății probabil că va găsi pe piața liberă în jur de 2 milioane, 2 milioane și jumătate de doze, dar cu mare greutate 3 milioane de doze”, a punctat atunci Gindrovel Dumitra.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇