Durerile cauzate de aparatul dentar. Cât de intense sunt și ce remedii ai la îndemână

Durerile cauzate de aparatul dentar. Cât de intense sunt și ce remedii ai la îndemână

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar este un proces complex care vizează alinierea dinților și corectarea problemelor de ocluzie, desfășurat pe perioada mai multor luni, în general nedureros, cu beneficii majore pe termen lung. Probabilitatea de apariție a durerilor dentare pe perioada tratamentului este influențată de gravitatea afecțiunii ce necesită corecție ortodontică și de răspunsul individual al pacientului la terapie. De asemenea, gradul de colaborare al pacientului cu medicul ortodont poate influența experiența sa pe durata tratamentului.

ADVERTISING

Cât de intense sunt durerile?

Durerile asociate cu purtarea unui aparat dentar pot varia în intensitate de la ușoare la severe, în funcție de sensibilitatea individuală a fiecărei persoane și de complexitatea intervenției ortodontice. În general, disconfortul este provocat de presiunea pe care aparatul dentar o exercită asupra dinților și a fi gingiilor sau de iritațiile sau rănile mucoasei orale. Cu toate acestea, aparatele dentare sunt, în majoritatea cazurilor, asociate cu un ușor disconfort, mai degrabă decât cu durerea.

ADVERTISING

Când apare și ce cauzează durerea?

Unul dintre factorii principali care contribuie la disconfortul cauzat de aparatul dentar este ajustarea inițială a aparatului. În primele zile sau săptămâni după aplicarea aparatului, dinții pot fi supuși unei presiuni sporite. Presiunea exercitată provoacă senzații de disconfort sau de durere. În plus, în cazuri mai puțin frecvente, în special în timpul utilizării unui aparat dentar metalic, pot să apară iritații temporare ale mucoasei orale, deoarece dinții și gingiile se adaptează la prezența noului dispozitiv.

ADVERTISING

În unele cazuri, firele metalice pot răni mucoasa și pot provoca sângerări sau ulcerații. Iritația gingivală apare extrem de rar în situația în care se utilizează aparatul dentar transparent de tipul Invisalign sau orice alt tip de aparat dentar ce poate fi îndepărtat de purtător pe perioada utilizării.

Care sunt remediile disponibile?

Ma doare maseaua! Ce pot face? Dacă porți un aparat dentar și te confrunți cu dureri de măsea, prima recomandare este să efectuezi un control stomatologic, pentru a evalua starea dentară și a identifica eventuale probleme. Dacă evaluarea stomatologică nu evidențiază nicio problemă la nivelul măselelor, iar durerea este cauzată de purtarea aparatului dentar, există câteva remedii simple pe care le poți încerca, care pot ajuta la gestionarea durerii:

- utilizarea unei paste de dinți pentru special formulate pentru dinții sensibili;

- aplicarea unei comprese reci pe zona afectată (poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii);

- aplicarea unei mici cantități de ceară ortodontică pe brackeții aparatului sau pe firele metalice care provoacă iritații (poate ajuta la reducerea frecării și a disconfortului asociat);

- clătirea gurii cu apă sărată;

- evitarea alimentelor tari și lipicioase