Dr. Craiu: Atâtea tentative de suicid la copiii mai mari nu am văzut în 30 de ani de meserie

Dr. Craiu: Atâtea tentative de suicid la copiii mai mari nu am văzut în 30 de ani de meserie

Pandemia a adus, pe lângă riscul bolii, și riscul alienării sociale a tinerilor și copiilor cauzată de închiderea școlilor și izolarea prelungită.

”Închiderea școlilor are impact psiho-social la copii mici, la adolescenți crește de 3- 4 ori riscul de anxietate/despresie. Eu, ca doctor de urgențe, pot să vă spun că atâtea tentative de suicid la copiii mai mari nu am văzut în 30 de ani de meseri”, a declarat pediatrul Mihai Craiu de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.

ADVERTISING

Afirmația vine într-o dezbatere organizată de Salvați Copiii pe tema presiunii pe care pandemia de COVID 19 o pune asupra sistemului medical.

Dincolo de apelurile disperate ale medicilor aflați în burnout, discuțiile s-au îndreptat și înspre riscurile de long Covid pentru cei mici, cu precădere la bebeluși și adolescenți.

"La copil, problemele legate de Covid sunt mai degrabă de viitor, long Covid, sindromul inflamator, vom vedea în viitor. Există long Covid și la copil, cu manifestări neurologice, e mai rar ca la adulți, dar în Suedia la aproape două milioane de copii, 15 au facut sindrom inflamator și/sau long Covid.

ADVERTISING

La capetele de vârstă ale pediatriei sunt probleme mai mari, adică la sugari și adolescenți", a explicat medicul Mihai Craiu.

Și, totuși, medicul Alexandru Rafila, prezent și el la dezbatere, a apreciat că nu școlile sunt sursa de infectare:

"Infecțiile pediatrice nu sunt provocate de deschiderea școlilor, ci de faptul că părinții acestora nu sunt vaccinați", a spus el.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇